”Vegankatter” säljs på Blocket


Nu har en man som heter Jonas gått och blivit kändis, dessutom har han lyckats reta upp en massa människor som tycker om och bryr sig om katter. Han är nämligen vegan och hans katter tvingas därför äta veganmat, se annonsen på blocket här nedan.

Ett antal personer har givetvis anmält honom för brott mot djurskyddslagen, för där står nämligen att man måste ge sina djur lämplig föda, och Felis catus äter bara animalisk föda då de själva är ute och jagar råttor och småfåglar. Köpmaten som säljs både torr och blöt kan ofta innehålla även annat än rent animaliska produkter, men då är ändå en stor del av innehållet hämtat från djurriket.

Hellö skriver i annonsen att han säljer sina kattungar under förutsättning att de får fortsätta att vara ”veganer”, problemet är bara att katter äter uteslutande kött, deras mag- och tarmsystem är gjort för det.

Nu är knappast Jonas ondsint, han är bara okunnig. Men även okunniga människor kan ställa till ett elände för sina husdjur. Vem vet vilka bristsjukdomar dessa katter kan få, en försvagad benstomme, sämre muskulatur, skador i hjärnan? Jag har inte en aning men han kommer med största sannolikhet att föreläggas att mata katterna med animalisk föda fortsättningsvis, om han inte till och med åtalas. Det är nämligen två kvinnor som har anmält honom för djurplågeri och Länsstyrelsens djurskyddsenhet har påbörjat en utredning. Men om man kommer fram till att det bara beror på kunskapsbrist så kanske Länsstyrelsen i Värmland bara varnar honom i samband med att han föreläggs mata sina missar med – kattmat.

it Andra om: , , , , , , , , ab


24 svar till “”Vegankatter” säljs på Blocket”

 1. Nä, men, är detta verkligen sant? Och hur tror han att de stackars katterna ska kunna avhålla sig från gnagar- och småfågeljakt?
  Och hur ser vegankost ut för djur? Spannmålsbaserad mat är rena döden för vår hund (för att ta ett exempel), han blir magsjuk fortare än jag hinner skriva det.
  Våra katter har vi just för att de ska jaga, annars blir det musinvasion i uthusen.

  Och hur tänker djuruppfödaren, jag vet för lite om veganism, men strider inte uppfödning mot själva idén?

  • Han har uppenbarligen inte fattat att katter är helt konfigurerade för animalisk föda. Men han kommer att få lära sig det. Katthonan som fått ungarna kanske är utekatt, då fixar hon det animaliska på egen hand och berättar inte för husse…

 2. Det är märkligt att kattägare kan vara så vilse i pannkakan så att de inte fattar att katter är köttätare. En riktigt seriös kattuppfödare jag känner gör all kattmat själv, men så bor de på bondgård också. De mal ner slaktavfall tillsammans med både gris- och nötkött och blandar i något spårämne som katterna behöver. Själv hoppas jag att han åtalas så det finns rättsfall sedan.

  • Nu hänger jag inte med, varför skulle den seriöse kattuppfödaren bli åtalad? Det låter ju toppen med den mat de tillverkar själva.

   Eller menar du veganen?

    • Ja så är det nog, jag tappade bort mig bland ”en seriös kattuppfödare”, ”de mal” och ”han åtalas”.

 3. Katter är ju definitivt köttätare och behövern enbart protein och fett i sin mat. Rått kött är det bästa men man måste se till att de får tillräckligt med kalcium såvida de inte äter t ex kycklingvingar inkl benen. Taurin är en livsnödvändig vitamin för katter men tyvärr förstörs den om man tillagar köttet. Läs gärna mer om katter och kattmat på min hemsida och blogg http://hilbertshotell.net/page50.php

  • Tillagar köttet? Man maler det bara…

   Dessutom kan man frysa kött i portionsbitar och låta det tina i kylen under natten.

   • Du har alldeles rätt men det finns kattägare som kokar kött innan de ger det till sina katter. Man behöver inte mala köttet till katter. De kan tugga i sig rätt stora bitar inkl benen i kycklingvingar om man klipper sönder dem lite med en sekatör.

    • Jag har malt ett par gånger men har tyvärr bara en matberedare, Har tänkt skaffa en gammaldags köttkvarn, men det har inte blivit av. Jag har bara en katt, så man får väl mala ett par kilo för att hon ska ha tio dagars käk.

     Felin

     • BARF kallas det när man ger katter rått kött som föda. Det är mycket mer likt den mat de äter i det vilda. Man behöver inte mala det alls utan tänk hur en katt äter upp en mus eller råtta så förstår man vilken storlek på köttbitarna de kan hantera.
      Denna artikel kan vara värd att läsa: http://www.swecat.com/Artiklar/BARF men annars är det bara att googla. :)
      Kycklinghjärta är bra för katter för det innehåller mycket taurin vilket katter måste ha i sig.
      Att ge katter bara vegetarisk mat är total idioti och den där Jonas borde ha sig en käftsmäll rent ut sagt.

 4. Hoppas nu bara att alla kattungarna kommer därifrån snart så att dom slipper lida, och att dom nya ägarna inte följer denne Jonas uppmaning.

 5. Ger man en katt veganfoder så ska man ställas inför domstol tycker jag. En katts mage och tarmsystem är helt anpassat till råttor, möss och en eller annan koltrast. Har man inte förstått så pass mycket ska man förbjudas ha katt. Det är rent sanslöst att läsa om den där personen som tack vare sin egen vegandiet försöker få ett djur som bara äter kött att äta grönsaker. Kriminellt är det.

 6. Mycket snack om katters välbefinnande, men ingenting om djuren som blir kattmat.