Vänsterpartister har oftare katt än moderater

Vänsterpartister har oftare katt än moderater, det är en hypotes som hag haft i huvudet i några dagar. Jag bygger givetvis mitt antagande på min egen uppfattning om vänsterpartister satt i relation till hur jag ser på moderater.

Här skulle jag naturligtvis kunna fortsätta med en beskrivning av hur jag uppfattar respektive partis anhängare/
väljare, och dessutom argumentera för min sak, men jag är nyfiken på vad läsarna tror, och varför. Skulle jag gå längre i mitt påstående skulle eventuella kommentarer bara handla om att jag hade fel, eller att jag har rätt, men det som intresserar mig är förstås –varför– jag antingen har fel eller rätt. Kan det finnas något samband mellan partisympatier och förekomsten av husdjur i hemmet?

Att jag väljer just katten beror på att katten är människans bästa vän. Sedan ett antal år tillbaka så är katten vårt vanligaste husdjur. Om du har lust att kommentera och tycka och tro kring ämnet så är du välkommen, tänk bara på att uttrycka dig så att kommentaren inte blir struken.

intressant Tags : , , , , , , , , t

Felin
Min lilla kattsambo, den snart sex år gamla fröken Felin…

  34 comments for “Vänsterpartister har oftare katt än moderater

 1. Joakim
  4 mars, 2010 at 12:29

  Det är nog bara så enkelt att vissa djur har ”vänsterstämpel” på samma sätt som drycker som rödvin eller te används som politiska markörer.

  • 4 mars, 2010 at 13:09

   Hur menar du att katter har en vänsterstämpel?

   • Micke F
    4 mars, 2010 at 13:30

    Det är bara att ta i en katt så känner du, mjuk och varm.

    • Marcus R
     4 mars, 2010 at 15:48

     ”Det är bara att ta i en katt så känner du, mjuk och varm.” – Den här är ju så serverad att jag inte kan låta bli…

     Allt en katt gör är att äta, skita, sova och leka också. ;)

   • Joakim
    4 mars, 2010 at 17:35

    Många anser, av någon anledning, att katten hör hemma i ”vänstersammanhang”. Kanske det beror på att djuret ofta förknippas med intellektuella (kändiskatter som den flintskallige Bebert t ex) eller med fritt bohemliv? Vissa tycker katter är ett ”skräpdjur”, ett husdjur med låg status (en proletär). Allt detta gör väl att det är en bra symbol för politisk vänster? (Fast den lydiga hunden är väl egentligen en betydligt bättre ”kollektivist”-symbol än den anarkistiska katten?)

    • Martin Forsman
     4 mars, 2010 at 18:00

     Nu för tiden är det högern som står för kollektivism och lydnad så därför är den ’anarkistiska’ katten en utmärkt vänstersymbol.

 2. 4 mars, 2010 at 12:52

  Jag tror att Moderater har en hunsad och lydig hund som luktar skit och som de kan plåga lite…

  :-)

  Det skall var katt såklart!

 3. Martin
  4 mars, 2010 at 13:05

  Det verkar vara ett rimligt antagande. Moderater är egoister och matar inte heller fåglar på vintern. Möjligen matar de rådjur, men i så fall av egoistiska skäl, de vill skjuta dem senare.

 4. Gert
  4 mars, 2010 at 13:15

  Man är antingen katt- eller hundmänniska, sällan båda delarna. Jinges hypotes om tillhörighet via politiska åsikter tycker jag saknar all grund och är helt uppåt väggarna.

  T.ex. gillar jag själv katter och dissar hundar…

  • Anders
   4 mars, 2010 at 13:29

   Jag tror att det ligger mycket i det. Moderater gillar hundar som kan fås att lyda sina herrar. Katter ogillar de eftersom katter aldrig kan fås att lyda, det är självständiga individer. Ingen kan dominera en katt, därför gillar moderater hundar, där kan de få bestämma..

 5. 4 mars, 2010 at 14:00

  Visst är det så att vänstermänniskor och katter går bra ihop. Det är i alla fall min erfarenhet. Aja fallargument ska man akta sig för.
  Kattens egenskaper med hög integritet, egen vilja och trogen mot den som vårdar och sköter den väl är en bättre tråd att nysta i. Det går inte att sätta sig på en katt , att försöka kuva den är dömt att misslyckas. Där har vi det! :)

  Ge nu Felin en klapp på pannan från mi är du snäll!

  • 4 mars, 2010 at 14:06

   Hon gillar nog inte att bli klappad på pannan, f.ö. sover hon just nu ovanpå värmeelementet här. Det har en platt ovansida och hon kan klämma sig in mellan den och fönsterbrädan. De gör hon ett par gånger om dagen…

 6. Mia
  4 mars, 2010 at 14:01

  Himla söt katt! :-) Jo, katter är vänstermänniskors djur, absolut!

 7. Gösta Berling
  4 mars, 2010 at 14:02

  Ja det måste vara trevligare att ha en katt än att ha en moderat ! *ler*

  Själv går jag i vanlig ordning mot strömmen i det att jag gillar både katter och hundar …

 8. Charlie
  4 mars, 2010 at 14:08

  Katter är vänster, men knappast politiskt. De är individualister ut i klospetsarna. Mer hanterbara individualister än moderaterna, kanske därför de gillas av vänstermänniskor?

 9. Sara G
  4 mars, 2010 at 14:26

  Klart att moderötterna vill ha någon de betraktar som underlägsen att styra över, ingen överlägsen, solitär katt som vägrar lyda.

 10. Peter
  4 mars, 2010 at 15:03

  Jag är moderat och har en katt som jag gillar väldigt mycket. Just därför att den är egensinnig och individualist. En katt går sina egna vägar precis som en fri människa.

  • Erik
   5 mars, 2010 at 13:10

   Samma här, moderat som har både katter och hundar. Men i ärlighetens namn… När en katt dör är det bara ledsamt, när en hund dör känns det som världen tagit slut. Hundens totala lojalitet, förmåga till empati och godhet lämnar katterna långt bakom.

   • 5 mars, 2010 at 13:34

    Typisk moderat kommentar… :-)

   • Marcus R
    5 mars, 2010 at 15:30

    Tycker inte det spelar roll om det är en katt eller en hund som dör. Ett husdjur är som ens barn och det är lika sorgligt att förlora oavsett vilken sorts djur det är.

    • 5 mars, 2010 at 16:20

     Jag har haft både hund och katt och tycker att det är lika sorgligt att djuret dör oavsett art. Möjligen har jag mer respekt för katter av någon anledning, jag tror att det kan bero på att de inte är speciellt inställsamma bortsett från när de vill ha mat.. Just respekten tror jag gör att jag föredrar katt isf hund idag, men jag vet inte säkert.

 11. Marcus R
  4 mars, 2010 at 15:47

  Jag vaknade imorse av att min ena katt hade dragit upp en massa kattsand i min renbäddade säng och sedan var han lite sur när jag skulle tvätta av honom (i fortsättningen ska jag komma ihåg att inte gå upp halvnaken med en katt i famnen och stoppa hans tass under vatten – även om han gillar vatten (det är en Maine Coon) ).

  Mamma har både katt och hund, vad är hon då? Jag har två katter och har nog fler högeråsikter än jag har vänsteråsikter (ja, man kan faktiskt ha både och).

 12. 4 mars, 2010 at 16:06

  Om man skulle fråga katterna så skulle de säga att det är de som har oss och inte tvärtom, ”Min fodervärd röstar på Ohly, vad röstar din på”, skulle Misse kunna säga. En intressant teori ändå, tycker jag faktiskt, vad röstar jägare på, generellt? de har ju drösvis med hundar och gillar inte kattdjur.

  • 4 mars, 2010 at 16:09

   Jag tror inte ens att de kallar oss fodervärdar, de kör nog konsekvent med ”burköppnare”…

 13. Kurt
  4 mars, 2010 at 16:37

  Katter dissar ju arbetslinjen fett, inte går det ihop med moderater.

  • 4 mars, 2010 at 16:39

   :-)

 14. 4 mars, 2010 at 17:17

  Hmm, nja. Jag är något mer hundmänniska än katt, även om jag även älskar katter, och har haft både och, och kommer säkert att ha både och igen. Dessutom har jag haft en grön Leguan. Är det kanske så att Miljöpartister därmed är reptilmänniskor? Ha ha, nja jag vet inte om jag tycker att det hör ihop med partisympatier. I så fall tror jag att man desto oftare kan para samman människotyper med husdjur, det finns dock alla typer av människor i alla partier förmodligen och därför tror jag inte helt på ditt påstående.
  Katter skulle jag för övrigt säga är mer egoistiska än vad hundar är, det behöver dock inte betyda att husse till den ena eller andra är egoist för det.

 15. Martin Forsman
  4 mars, 2010 at 17:53

  Ett typiskt ’moderat’-djur är för mig kameleonten. Skiftar ständigt färg i ett försök att smälta in i omgivningen. Vad gäller hund vs katt så är katten ett typsikt vänsterdjur. Integritet, ovilja att kuvas och gör som den själv vill. Detta i kontrast till högerdjuret hunden som enkelt kan övas att på kommando utföra uppgifter, ungefär som att trycka på JA knappen i FRA-omröstningar e t c. Att hunden dessutom mår bäst när den tränas till att lyda husse, d v s Reinfeldt, är ytterliggare ett tecken.

 16. Fredrik
  4 mars, 2010 at 20:48

  Försök tvinga en katt att betala >50% marginalskatt och återkom sen med resultat.
  Case closed ;)

 17. 5 mars, 2010 at 01:39

  Beror nog på var katten finns någonstans. Här på landet vimlar det av katter på varje gård.
  De jagar möss på egen hand, lever utomhus, kräver ingen omsorg eller mat. De bara stryker omkring utan att någon egentligen bryr sig om dem. Blir en överkörd så kommer det nya som tar över deras roll.

  Så ur det ur ett politiskt perspektiv bör de vara ett djur för högerfolk. Inget engagemang för djuren, ingen större omsorg, faller ett ifrån går de lätt att ersätta.

 18. Daniel
  5 mars, 2010 at 04:10

  Moderater har katter de med, fast då naturligtvis ingen ”vanlig bondkatt” utan en raskatt av den finare sorten, ex en Siames eller Helig birma ;)

 19. 5 mars, 2010 at 09:09

  Fidde Fidel och Fräsiga Frasse är ädla av orientalisk börd, men mattan de ligger på är falsk och köpt på IKEA. Och matte är vänsterpartist!

 20. 6 mars, 2010 at 18:20

  Borgerliga politiker har ju tydligen hund eftersom de vill bygga framtidens arbetsmarknad på att arbetslösa rastar andras hundar på skattebetalarnas bekostnad. Tänk att det var det som Maud Olofsson menade när hon pratade om ett konkurrenskraftigt, miljövänligt land i förra valet!

  • 6 mars, 2010 at 18:51

   Det är f.ö. en totalskruvad idé. Ska de sämst ställda nu oxo se till att de med mer pengar får hunddagiset sponsrat?

Comments are closed.