Katten, världens farligaste rovdjur?

Man kanske inte har täckning för ett sådant påstående om man inte lägger in bisatsen – i förhållande till sin storlek.

Min lilla kattsambo Felin är utomordentligt väl anpassad för att skaffa sin föda helt själv, det är det naturliga för arten. Efter att ha varit sambo med katter i nästan hela mitt liv så har jag fått lära mig att man aldrig ska leka med kattungar med händerna. Orsaken är enkel, en kattunge likväl som en vuxen katt kan bli lite för ivrig när leken är som mest spännande och då kan det göra ont på dess vuxne sambo.

Sålunda har jag aldrig lekt med unga kattfröken med mina händer.

Men att låta bli att leka med en kattunge är hart när omöjligt, jag löste problemet genom att använda fötterna. Nu när hon blivit vuxen så kan det ibland kännas som om jag borde använda gummistövlar när jag gör det, även om hon oftast är väldigt försiktig. En lustig bi-effekt är att hon stirrar mycket intresserat på mina fötter när jag går genom lägenheten, dessutom vickar hon på bakkroppen och signalerar att hon är beredd att anfalla. Det ser mest lustigt ut eftersom hon nästan aldrig går till attack, och om hon gör det så bromsar hon när det är en halvmeter kvar.

Med andra ord har hon varit en duktig elev i kattskolan. Det finns dock ett aber. Hon vet nämligen att husses tår finns under täcket. Jag har gjort misstaget att lajja med misse några gånger i sängen, vanligtvis sticker jag fram halva foten och drar den sedan lååångsamt tillbaka in under täcket. Anfallet kommer när bara halva stortånageln befinner sig utanför kanten till täcket. Jag drar givetvis in tårna helt när hon kommer, och hon gör som katter brukar, sticker in tassen och fiskar efter tårna…

Problemet är att hon inte riktigt har pejl på när jag sover eller när jag busar med henne. I natt vid ungefär 03.00 anföll hon, och eftersom jag inte var beredd så lyckades hon ta livet av minst två tår. Nåja, men det gjorde i alla fall ont. Mitt vrål skrämde henne så till den milda grad att hon gömde sig i klädkammaren. Men det tog bara trettio sekunder innan hon var tillbaka, ängsligt kikande in i sovrummet. Hon var snabbt upp i sängen och satte sig vid fotändan, ivrigt spanande efter nya små rörelser under täcket.

Sign ”Sover med stövlarna på…”Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Felin, Katter, Husdjur, Rovdjur, Felis Catus, Kattefnatt, Kattlek, Kattdjur, Misse, Kisse, Mjau, Meow[/tags]

  4 comments for “Katten, världens farligaste rovdjur?

 1. Simon
  6 mars, 2008 at 11:40

  Hon ser nästan exakt ut som vår katt, fast den har ingen prick på nosen. Dessutom så har jag lekt med honom med händerna. En och annan repa har det blivit.

 2. Micke
  6 mars, 2008 at 12:51

  Haha, ja, det är modigt av dig Jinge. Jag håller mig till snörstumpar, speglar, laserpenna och bollar när jag leker med katten.

 3. 6 mars, 2008 at 13:19

  Ja det är det normala. Man märker på henne när hon börjar få ”kattefnatt” eftersom hon blir rastlös och jamar. Då tar jag fram ett haspelspö med ett fastknutet resårband på 2 1/2 meter som hon jagar, eller oxo tar jag en laserpekare och busar med henne.

 4. EmasXP
  6 mars, 2008 at 23:15

  Katter är bäst. ”Kattfnatt” är ett ord som används även i denna familj, då katten kan gå loss på en matta eller fort springa runt i huset på jakt efter.. luft.

Comments are closed.