Kattbloggning om kattnos


Katter är känsliga varelser, min lilla kattfröken Felin ligger normalt på en filt bredvid datorn på skriv-
bordet. Jo, jag har bäddat åt henne där eftersom hon annars skulle sitta och se anklagande på mig om jag inte gjort det. Hon har lärt sig hur man ska handskas med sin husse.

Många gånger har jag skrivit om det faktum att katter är solitärt levande varelser, och att de ca 10 000 år som de har bott med oss tvåbeningar inte har ändrat på den saken. Varje gång jag berättar den sanningen så dyker det upp en eller flera som säger att jag har fel, deras katter är minsann sociala varelser. Men nu handlar det inte om att katten kommer och stryker sig mot sin matte eller husses ben när den är hungrig, de är inte sociala gentemot – andra katter.

Och de har andra egenheter, bland annat har de en utomordentlig förmåga att lukta sig till otäckheter som clementiner, apelsiner och andra citrusfrukter. Skulle jag gå ut i köket och plocka fram en dylik från kylskåpet, äta upp den för att sedan sätta mig vid datorn igen så vaknar hon direkt, reser sig upp till hälften och glor mot mig, sedan hoppar hon snabbt ner från skrivbordet och försvinner ut ur rummet. Och det även om jag har tvättat händerna innan jag kom in.

Det luktar säkert clementin om mig även om jag inte förmår att upptäcka det, antagligen för att jag just ätit upp en. Själv förstår jag inte alls vad det är som är det otäcka, men doften tycks vara vedervärdig sett utifrån en kattnos. Vill jag att hon ska sitta eller ligga i mitt knä och spinna en stund så är den bästa metoden att jag tar mig ett varmt bad. Gör jag det kommer hon alltid efteråt och står eller sitter i mitt knä och trampar med tassarna. Att katter är värmeälskande varelser blir väldigt tydligt, trampandet lär vara en reflex från den tiden då de var kattungar och diade sin mamma. Tänk dig själv, en grinig, gnällig och skäggig gammal gubbe som plötsligen får fungera som kattmamma..

it Andra om: , , , , , , , , ab1 gp1 dn1 svd1


5 svar till “Kattbloggning om kattnos”

  1. Tack för din kattberättelse! Och människahälsningar till den underbara varelse, som får sin husse att framstå i nästan gullig dager;) Min katt gillar att ligga på mina ben i fåtöljen, när jag är nyduschad.” Åh, rent älskar jag”, säger hon.Men hon ”knorrar” högljutt när jag duschar, för hon tycker att det tar för lång tid?! Hon gör det när jag pratar i telefon också, jag skulle väl bara prata med henne! Katter älskar man bara.

  2. Att katter inte gillar lukten av citrusfrukter kan jag bekräfta. Vi har en nu 9 människoår gammal hankatt (Lennon) som på sin meritlista har en sönderklöst kontorsstol, som jag använt vid mitt datoranvändande. Då jag nu ville byta till en ny, så ville jag gärna se till att inte få även den nya kontorsstolen sönderklöst på samma sätt. Fick då veta av en djuraffär just detta att katter skyr lukten av citrusfrukter, så det kan ju vara något att tänka på, om man vill hålla sin katt borta från vissa miljöer.

    • Jo det är det säkert, kortsiktigt. Tyvärr så torkar allt organiskt och blir därmed praktiskt taget luktfritt. Skulle man spreja något med tex apelsin i så fungerar det säkert i något eller några dygn, men det är antagligen på alltför kort sikt.

  3. Alla katter är nog inte lika. Min Misha, en Russian Blue gillade klementiner. Så fort jag började skala en hoppade han upp i knät. Sedan satt han och slickade i sig saften på de klyftor jag höll fram samtidigt som han såg så där nöjd ut som bara en katt kan göra.