Jämrans vilken kyla

För ett par timmar sedan började min dag. Den började som den brukar, en ung kattfröken parkerade på min bröstkorg och satte igång med ett idogt trampande samtidigt med att hon utdelade diverse ömhetsbetygelser i form av att stryka sitt ansikte mot husses skäggiga kinder och haka. Även om jag varenda morgon inbillar mig att klockan är betydligt tidigare än vad den är så är det en hyfsad start på dagen.


Men idag blev jag lätt förfärad
när jag efter en stund kollade på termometern. Minus 12.7° vilket innebär årets kallaste dag här i Haninge. Det säger kanske inte så mycket eftersom det bara är dag två detta år, men just därför är det särskilt illavarslande. I år har det faktiskt blivit kallare dag för dag även om det bara är två. Bilden till höger är tagen utanför mitt fönster, dock inte i år kanske ska tilläggas. Nu är det ingen snö och jag hoppas verkligen att det inte kommer någon heller.

Men kylan innebär att varenda flinga som ramlar ner kommer att bli liggande länge. Tjälen måste rimligen gå långt ner i marken med tanke på att där inte ligger något isolerande snötäcke. Vad det innebär för alla smådjur som lever på marken vet jag inte, mördarsniglarna får kanske ett dåligt år 2009, men det gäller sannolikt även andra kryp av allehanda sorter. Personligen ska jag fylla på förrådet av fågelmat idag, jag gissar att det kommer att bli en livlig trafik utanför mitt fönster.

De senaste veckorna så har det gått åt omkring ett halvt kilo frön om dagen av olika sorter, det plus talg och osaltat smör, detta till stor glädje för min fyrbenta kamrat här hemma. Eftersom persiennerna är vridna snett nedåt så ser inte fåglarna att det

sitter en katt på andra sidan glaset. Tittar de uppåt ser de antagligen bara ljuset från himlen i glaset.

Jag har numera lagt en filt på fönsterbrädan, alla som bor med katter förstår varför. Hon piskar med svansen och jag känner mig tvungen att aktivt skydda misses svans. Fick hon själv bestämma så skulle jag givetvis fånga en av dessa flaxande små kamrater så att hon fick lustmörda djuret för att sedan äta upp det. Fast just nu har jag ett litet bekymmer. En koltrasthane sitter på fönsterbläcket sedan en timme tillbaka. Jag undrar om jag inte kommer att tvingas till något slags räddningsaktion snart om han blir kvar…

it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Väder, Katter, Fåglar, Vinter, Kyla, Haninge, Handen, Fågelmat, Snö, Politik[/tags]

  6 comments for “Jämrans vilken kyla

 1. Ken
  2 januari, 2009 at 09:09

  Här Stavsnäs har vi -10°C och i morgon kommer det förhoppningsvis 10cm snö :-)
  Enda problemet är att våra bussar inte klarar att hålla värmen i kylan.

 2. 2 januari, 2009 at 10:39

  Uppdatering: Koltrasten har fått fötter. Den flög iväg ovh har varit tillbaka flera gånger och ”tankat”.

 3. Christer W
  2 januari, 2009 at 10:57

  Ditt fönster läcker värme, det har koltrasten upptäckt.

 4. Ken
  3 januari, 2009 at 10:32

  Äsch. Det blev bara en centimeter snö på sin höjd.

 5. Christer W
  3 januari, 2009 at 11:53

  Nu snöar det, minst två cm har det kommit hittills. Domherrarna har kommit, väntar på Sidensvansarna nu.
  Underligt nog har det också börjat komma hackspettar av de olika arterna, någon av dem har lärt sig att tulla av fröautomaten.
  Gröngölingen far fram som en jordfräs på marken, undra vad det är den hittar.
  Dessvärre är det halt som fasen, det har varit seriekrock på E4:an mot Vagnhärad till. Så här ute i ”bushen” kör jag med dubbdäck.

 6. Ken
  3 januari, 2009 at 14:40

  Just nu ”kräksnöar” det i Stavsnäs :-) http://tekniken.se/webcam/

Comments are closed.