Hösten står som spön i backen


Det är ett passande sätt att beskriva vädret idag. I morse när jag vaknade så var alla tak vita av frost och på TV igår visade de ett rejält snöoväder som var på väg in från Norge. Nyss var jag och handlade och det blåste ordentligt, och en kilometer öster om mig fanns ett regnmoln som var praktiskt taget svart.

Och själv drömmer jag torpdrömmar, igen. Jag har en hyra på drygt sex tusen kronor i månaden för en tvåa på strax över sextio kvadratmeter. Köpte jag ett torp i Värmland bland vargarna så skulle jag garanterat sänka min månadskostnad högst väsentligt, även om jag värmde huset med elektricitet. Den möjliga merkostnaden skulle i så fall bli bilen, för jag skulle vara tvungen att hålla mig med en bil.

Samtidigt skulle jag antagligen ha en ter-
rass eller en veranda, förhoppningsvis med tak. Då skulle man kunna sova utomhus så här års, det enda som skulle kunna störa är en nyfiken älg, eller varför inte en varg? Min lilla kisse skulle jag bygga ett hägn åt, jag har inte lust att mata vare sig rävar eller vargar med min lilla fyrbenta kompis, så hon skulle inte få ägna sig åt råttjakt, i vart fall om det inte kom in en råtta i huset eller genom det staket som skulle skilja henne från hungriga rovdjur.

Lyckligtvis tillhör jag den grupp människor som faktiskt har mött varg ute i naturen, avståndet var inte mer än något tiotal meter, och tiken tittade på mig och min tantvän lite misstänksamt men påtagligt nyfiket. Sedan vände hon och skrittade iväg i långsam takt. Vi har haft varg på besök i mina bortgångna föräldrars stuga vid sjön Långban i Värmland. Vargen har tagit några av bondens får men jagades på flykten av mina föräldrars gäss, det bästa tjuvlarm som finns att få för pengar. (forts nedan..)

Jag undrar förstås hur jag skulle reagera om jag sov och låg inbäddad i fårskinn och sovsäck i en hammock utanför huset om en varg plötsligen skulle sniffa på mig. Stackars varg, den skulle göra på sig när den upptäckte att det var en människa. Då skulle jag vara mer orolig för en älg faktiskt, eller björn. Ja, den här sortens funderingar drabbas jag av minst två gånger varje år, vår och höst. På vintrarna gillar jag läget eftersom snöskottning inte känns som min grej faktiskt.

Själv är jag helt övertygad om att snön lägger sig redan i oktober här nära huvudkommunen. Tiden är ur led kan man säga trots att det faktiskt är klimatet.

it Andra om: , , , , , , , , , e24 ex dn svd


3 svar till “Hösten står som spön i backen”

 1. Hmm:

  Måste byta takpannor,läckor,mögel. Sågspånet i väggarna sjunkit undan,mögel.
  Ytterpanel ruttet,måste bytas,målas. Skorsten läcker,vedspisen slut,kaminen sprucken och veden sur.
  Knappt någon internet och elen försvinner vid minsta vindpust eller snöfall. Plogning av kostig 500 m till större väg utan busstrafik. 5 km till närmsta affär.
  Huggormar krälar runt hammocken.
  Fåglarna för ett j**la liv med start kl 0330 på sommaren.
  Mygg och knottanfall eller flygmyror som bor under huset.Ruttna bjälkar.
  Vedsågning,klyvning,lagring kräver 2 månader/år.
  Brunnen otjänlig. Avloppet olagligt och igenslammat.

  Etc etc

  Fortfarande sugen?

  ;-D

 2. När jag och brorsan tältade Vid långban för tre somrar sedan så såg vi tre vargar, de var bara femtio meter från tältet. :-)