Fan ta Kineserna!


Jag är pinsamt medveten om att Aftonbladet publicerar den här artikeln bara för att få igång sina läsare, det är säkert hyfsat sant som de berättar, men jag och tusentals andra läsare blir upprörda, så förbannade att vi känner för att fritera några kineser från Guandongprovinsen.

AB: ”Tusentals katter transporteras till Guandong-provinsen i Kina där de slaktas och äts. Det uppgav demonstranter som på torsdagen protesterade mot kattslakten i huvudstaden Peking. – Vi är mycket arga för att katterna flås och tillagas levande, säger demonstranten Wang Hongyao enligt AP. Ett 40-tal demonstranter hade samlats vid Guandongs provinsregerings kontor i Peking för att protestera mot slakten. Tidningen Chengdu Business Daily skrev i förra veckan att 10 000 katter äts varje dag i Guandong-provinsen, och tidningen uppgav bland annat att 5 000 katter transporterats från Nanjing till Guangzhou.”

Jag är inte vegetarian och kommer definitivt inte att bli det heller. Nu ligger ett antal fina biffar i kylen och de kommer inte ligga där imorgon. Men kineserna äter uppenbarligen vårt mest älskade husdjur, och det kan de inte göra utan att fördömas. Det finns över en miljon katter i svenska hem, en god gissning är att dessa inte finns till för att fånga råttor och smågnagare utan för att deras tvåbenta sambos tycker att katten, Felis catus, är ett mycket trevligt husdjur.

Det är en vämjelig tanke att någon människa skulle äta katt, ännu värre blir det när de flås och tillagas levande, som Aftonbladet skriver. Så skulle man inte få behandla djur i Sverige, det är tillräckligt upprörande att djur far illa i samband med transporten till slakteriet och i väntan på avlivning. För något år sedan fick jag en ”rysk mössa” av min dotter, min dåvarande kattsambo blev helt galen. Den var nämligen tillverkad i Kina och det var en katt som fått släppa till skinnet. Hon hade fått den i sin tur och hade inte förstått att det var katt.

Nej de där käppkineserna skulle jag aldrig köpa en bil av, från och med nu ska jag passa mig noga så att jag inte köper något kinesiskt. Tycker ni att jag regredierar och blir som en treåring? Snacka om vad de där kattkockarna skulle tycka om jag fick tag i en av dem…

it

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Katt, Felis catus, Kisse, Mjau, Huskatt, Husdjur, Kattefnatt, Djur, Natur, Miljö, Människa, Burköppnare, Solitär, Politik[/tags]


31 svar till “Fan ta Kineserna!”

 1. Jag köper gärna en bil av kineserna. Men de äter ju precis vad som helst därborta? Inte konstigt att det blir fågelinfluensa och sånt?

 2. Jag har själv mina två små älsklingar där hemma och även jag är inte vegetarian (långt ifrån). Samtidigt så vill jag inte riktigt bli arg på andra kulturer bara för att de äter eller inte äter saker som vi äter/inte äter.
  I vissa länder äter man hund, i andra länder äter man häst. I vissa kulturer äter man massvis med fläsk och i andra äter man det inte alls.

  Vad man däremot kan fördöma är behandlingen av djuren. Hur svårt är det egentligen att ta livet av ett djur innan man tillagar det?
  Å andra sidan kokar vi skaldjur levande…

  • Samtidigt så vill jag inte riktigt bli arg på andra kulturer bara för att de äter eller inte äter saker som vi äter/inte äter.

   De får äta vad fan de vill för min del, aphjärna, sniglar, gräshoppor, får och kossor. Men käkar de katter så blir jag förbannad! Det handlar om en känslomässig reaktion, visst, men de kan inte vara riktigt funtade där! :-(

 3. ”jag passa mig noga så att jag inte köper något kinesiskt.”
  Då får du stora problem, det mesta är tillverkat i Kina eller har delar av det.

 4. Har man någon gång försökt att klippa klorna på en halvvild katt förstår man att påståendet om att kinesernas katter skulle flås levande faller på sin egen orimlighet.
  Flådd levande blir man om man försöker…

  I övrigt håller jag med Marcus R. Det är inte din katt det handlar om Jinge! Hur är det med toleransen?

 5. Å,fan Jinge, har du aldrig ätit katt? Jag trodde att du var mångkulturellt lagd ;).
  Å andra sidan skulle jag inte bli förvånad om jag har ätit det. Fast i en del områden är katter guld värda och där äter man dem inte, de håller undan ”ohyra” från bostäder och mat.
  Dock kan jag rekommendera orm, björn är trist och bisam går att äta.

 6. Nåja, vi skall inte slå oss så mycket för bröstet. Maude Olofsson har ju jobbat hårt för den vidriga pälsdjursfarmarna. Och regeringen började med att lägga ned djurskyddsmyndigheten, och nu sparar regeringen in var fjärde djurskyddsinspektör, när länstyrelserna skall ta över ansvaret.

 7. När jag bodde i Kina brukade busar smita omkring på nätterna och kasta förgiftat kött över de murar om omgärdade de flesta hus och sedan hoppa över och stjäla de avsvimmade hundarna som sedan såldes till restauranger i området.

  Säg inte att Kina inte är ett kulturland. Själv år jag hästkött som barn.

 8. och här avrättas 1000-tals små söta kycklingar om dagen bara för att du ska bli mätt i magen. kasta inte sten i glashus va…

 9. Men Jinge då! Man skall ju inte tro allt som står i tidningen. – Har vi ju tidigare alltid vetat. Och historien om katterna ör verkligen FÖR fantasifull. Även om The Guardian och Die Zeit tar in den tror jag den inte ändå. Låt Aftonbladet bevisa att den är sann!
  Ulla Johansson

 10. Jinge, en miljard indier tycker säkert att du är lika vämjelig som äter heliga kor.

  Behandlingen finns all anledning att klaga på, men det är svårt att argumentera för att en typ av kött skulle vara finare än en annan. Möjligen undantaget att käka människoapor, det är lite väl nära kannibalism för min smak.

 11. Jag vill påpeka att det är lite hyckleri att bli sur på kineser för att de äter katter, samma djur som vi har som husdjur. Vi äter kor, som för hinduerna är ett heligt djur och för vissa kan djuret i fråga också ses som ett sällskapsdjur.

  Jag blir också lite förbannad för att de äter katt, men som sagt; vi äter gris och ko.
  Sen är det en helt annan fråga ifall de flår och tillagar stackarna levande. Det är djurplågeri i sin renaste form.
  Jag håller med dig i det mesta du skriver, men att klanka ner på deras matvanor skulle du kunnat lämna utanför ditt inlägg enligt mig. Det kan rimligtvis vara i nödens hetta man började äta sällskapsdjur, och sen har det helt enkelt fortsatt. För mig icke förståeligt i dagens sammhälle, men men.

 12. Jinge Kina består inte av en folkgrupp utan det består av 53 olika etniska grupper som alla har olika matvanor och kultur, i Kina finns det säkert många som har samma uppfattning som du har, jag förstår fullt ut din åsikt i denna fråga så låt oss starta ett anfallskrig mot alla 53 etniska minoriteter som tillsammans utgör Kinas befolkning.

  Deras jävla bilar kan få rosta bort i Kina.

  KAS

 13. Hund kan jag tänka mig att prova och häst har sålts i svenska butiker (men tydligen gnällde folk för mycket så det har de tagit bort) och jag har nog ätit det några gånger, men katt!? Vildar!
  Katt är nog det enda djur jag aldrig skulle äta om inte mitt liv hängde på det.

 14. Nja, 56 officiella folkgrupper är det. Men Han är överlägset störst (över 90%). Guangdong är känt i Kina för sina ”speciella” matvanor, jämfört med övriga Kina, trots att de tillhör samma etnicitet som såväl de flesta i Harbin och Shenyang eller Shanghai.

 15. Hästkött säljs väl fortfarande? Hamburgerkött kallas väl det rökta hästkött som säljs som smörgåspålägg?

  Orsaken till att man reagerar så kraftigt på kattplågeri är förstås att nästan alla har eller har haft en relation till en katt. En varelse som sitter i ens knä och spinner när man kelar med den är omöjlig att tänka sig på en tallrik.

  • Å fasen. Mja, i Stockholm fanns det iaf förr en restaurang som bara serverade hästkött. Minerva hette den. Jag har inget problem med att äta häst, fast helst ska man inte känna djuret närmare… :D

   Jag delade på en oxkalv med mina föräldrar för en massa år sedan, men det var knepigt eftersom jag hade tittat till kalven tiotalet gånger och döpt honom till Oscar. Han smakade inget vidare efter det.

 16. Till Anders och Lennart ovan:

  Hästkött kan man ju mycket väl köpa fortfarande (vart skulle annars alla ridhästar ta vägen?), i Augusti kostade hästbiff 109kr/kg i butiken Latinamerikanska livsmedel i hötorgshallen, ett mycket bra alternativ till metanfisande kor.

 17. Personlig har jeg ingen problemer med at folk spiser katt, hund (en art jeg selv har hatt som kjæledyr tidligere og er veldig glad i), skilpadder (som jeg har nå) eller hva som helst slags dyr. Jeg synes at det er ekkelt at folk spiser hestekjøtt, men det er fordi jeg er norsk og vi har et kulturelt tabu mot det – jeg ville aldri nektet andre å spise det hvis de selv synes det er greit.

  Jeg har bare to innvendinger i denne sammenhengen – den ene går på artens status, dvs om det er utrydningstruede arter (som jeg mistenker at en del i hvert fall reptiler som spises i Kina er) så skal de ikke brukes til mat, da synes jeg at de skal beskyttes og ikke spises. Og så gjelder det behandlingen av dyrene, altså individene – de må behandles på en skikkelig måte. Jeg så senest i går en dokumentar om verdens største restaurant i Changde (tror jeg det var) i Kina – der viste de en kokkekonkurranse hvor det bl.a. var om å gjøre å steke en levende fisk. De hakket løs på dyret, rev av skinnet og krydret i vei … og så fikk man se nærbilde av fisken som fortsatt prøvde å puste mens den lå i steikepanna. Kvalmt.

  Hva det å flå katter levende angår, så burde det være fullt mulig, så lenge katten er helt eller delvis bevisstløs. Tror ikke det punktet i seg selv er nok til å diskreditere disse påstandene.

  Jinge, hvis du alvorlig har tenkt å gjennomføre prosjektet med å ikke kjøpe noenting laget i Kina, så håper jeg du kommer til å blogge om det. Det hadde vært spennende å se om noe slikt lot seg omsette i handling. Jeg tviler meget sterkt på det.

 18. Det är väl därför de kan ha så låga löner om de livnär sig på det sättet. Fan ta dem.

  Ang hästkött så finns det en korvfabrik i byn Gustafs i Dalarna som gör den bästa korv som finns att få på just hästkött – den är en delikatess bland korvar och jag brukar be min kvartersbutik att beställa hem den från http://www.gustafskorv.se/ .

  Tycker det är bra att våra hästar slaktas anständigt här hemma i stället för att plågas i väg till Italien där de annars hamnar i någon Pizzakorv.

 19. Lite lurigt det där med att djur flås levande och kokas levande och allt vad tidningarna brukar vilja skriva för att få reaktioner. Alla djur lever när de förs till slakten och de dräps levande om man ska vara noga.
  Grisar gasas till medvetslöshet men de lever när halsen skärs av, sen lever de inte längre. Kycklingar lever ända fram tills de dör och kon lever när bulten slås in i hjärnan på den, sen lever den inte mer och så, som någon sa här uppe, kräftorna lever när de släpps ned i kokande vatten och inom kort lever de inte alls.
  Detsamma får nog gälla för katter som dräps för att bli bukfyllning för matglada kineser. De levde, sedan dog de och blev mat. Det är ingen big deal egentligen.
  Men Aftonbladet fick till en indignationsartikel och Jinge fick ett länkutbyte, alla är nöjda. Utom katterna kanske men å andra sidan så är de döda och bryr sig kanske mindre numera.

  Mvh Erik Laakso /Cyniker.

 20. Åtgärdat även om ”stöld” är ett bryskt ord då källan återgavs hela två gånger. Men jag respekterar din önskan och kortar ner det betydligt.

  • Bra. Man får inte citera på det sättet, hade det varit en tidning så hade du kunnat råka illa ut. Hade det varit en egen text kanske jag inte hade reagerat, nu var det inte det. Dessutom kan texten feltolkas och/eller missbrukas vilket gör att den ska skyddas från obehörigt användande.