Tveksam utställning?

Idag har jag varit på Stockholm Stadsbibliotek och sett på en utställning om Art Spiegelmans serieroman om förintelsen. Där finns det ett flertal teckningar varav en diskuteras i media.

Sveriges Television: ”Flera kritiker vill stoppa en pågående utställning på Stockholms Stadsbibliotek eftersom man anser att den är antisemitisk.

Det är framför allt en teckning som väckt starka reaktioner. På teckningen ser man en nazistisk soldat som 1940 riktar sitt vapen mot ett judiskt par.

Bilden ställs mot en bild av en israelisk soldat som 2010 pekar vapen mot en palestinsk familj.”

Jag tolkar det som om det är en Martin Flink som gjort den aktuella teckningen, och att den anses vara antisemitisk förvånar mig inte. För praktiskt taget alla bilder som på ett eller annat sätt kritiserar Israel är ju per automatik antisemitiska. Själv frågar jag mig hur man ska bete sig om man i konsten ska jämföra stater som begår brott mot mänskligheten. Visst, det är en dramatisk skillnad mellan de folkrättsbrott som Israel ägnar sig åt och dem som Tyskland begick i anslutning till andra världskriget, men man kan fråga sig vilket land som man ska jämföra med om man är bildkonstnär. Det handlar inte om ett försvar, möjligen en del i en tänkbar förklaring.

Jag tänker i alla händelser inte ge mig in i den diskussionen på grund av infektionsrisken, själv föredrar jag att berätta vad som händer på marken, då kan folk själva ta ställning till vad de tycker och tänker. Ett sådant exempel var Gaza, ett annat var fredsflottiljens resa till Gaza, man behöver inte säga så mycket i dessa sammanhang. Problemet är förstås att berätta om vad som händer utan att bli alltför affekterad, jag har själv pratat med en palestinier i telefon samtidigt som TV-
apparaten visade hur fosfor-
granater exploderade i luften ovanför Gaza, så jag vet hur de närmast berörda reagerar.

Men har du möjlighet att besöka Stockholms Stadsbibliotek så tycker jag att du ska passa på att bilda dig en egen uppfattning. Utställningen är intressant, själv tog jag ett femtiotal bilder och kommer säkerligen att återkomma och visa några av dessa.

it , , , , , , , , ,

  1 comment for “Tveksam utställning?

  1. Erik Söderström
    21 oktober, 2010 at 19:59

    Jag ska kila in imorgon för att se, tycker annars att du ska visa bilden!

Comments are closed.