Paul Brennan rapporterar om IsraelJag skrev i morse om den tältdemonstration som pågår i flera städer i Israel, då fanns Paul Brennan´s rapport på Aljazeera men den gick inte att lägga in i bloggen, istället har jag länkat till den flera gånger. Den är intressant, särskilt eftersom han berör kostnaderna för bosättningarna. Folk börjar tröttna på att betala miljarder hela tiden, de vill ha en förändring. Och jag tycker, som jag skrev, att detta är ett positivt tecken.

Och som sagt, bättre sent än aldrig, jag tycker att den är viktig och dessutom belysande. Sammantaget så gör det att man kan känna en liten gnutta hopp om landet tycker jag.

it Andra om: , , , , , dn1 svd ex ab dagen gp


7 svar till “Paul Brennan rapporterar om Israel”

 1. hörde jag verkligen rätt att bosättningarna kostar ”one billion dollar” alltså en miljard dollar om året?
  inte konstigt att Israelerna inte längre kan försörja sig med tanke på att resurserna går till olagliga bosättningar och krig.
  hur kan denna lilla minoritet bosättare ha sådan enorm makt i Israel att de får allt de pekar på utan att någon säger ”enough is enough”

  • Mja, just nu handlar det väl om att regeringen använder bosättarna för att komma åt mer land, det är ju ngn israelisk snubbe som säger det i ngn av filmerna.

   • tyvärr betyder inte mer land mer inkomst, vilket dom surt fått reda på, sedan de israeliska bolag som finns i västbanken och tjänar pengar, går dom intäkterna till en bank i västindien tro? eller hur är lagarna kring företag i Israel? hårdare eller slappare än i Sverige?

   • Och på svenska? F.ö. tror jag att det är mer än vad som uppgavs i inslaget, tänk bara kostnaden för IDF..

    • 2 miljarder sekels är runt 0,56 miljarder dollar, talar Paul Rimer om direkta kostnader eller totala kostnader.

     Direkta kostnaderna för Irak kriget och Afghanistan är ju bara en bråkdel av total kostnaden när extra utgifter i sjukvård och annat kommer in i bilden också.

 2. jag vet inte men det känns som att Israel har ett vägval här att välja mellan Israel eller bosättningarna för jag mnenar att om resurserna fortsätter slösas på bosättningar så kommer allt fler Israeler bli fattigare och fattigare medans bosättarna lever lyx.
  dokumentären breaking the silence tror jag om jag inte har fel såg en intervju med en Israelisk soldat som sa att Israel har att välja mellan bosättningarna eller landet Israel.
  ett Svenskt ordspråk säger mycket om Israels höger ”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket” när de vill bara ha mer och mer av andras mark så kanske och det är inte omöjligt att staten Israel som vi känner idag inte följer samma politik.