Ohlys semester i Egypten och vapenexporten

Vi är många som väntar på nästa steg i de händelser som nu dominerar världens alla media och nyhetssändningar. Ett realistiskt tips hade väl varit att Mubarak hade tagit sig till flygplatsen och flugit iväg till Israel som sägs ha erbjudit honom en fristad, men istället vidarebefordrades detta meddelande i en kommentar från Rawia som kollat på Aljazeera.

Rawia: ”En pensionerad befälhavare inom den egyptiska polisen, Omar Afif, intervjuades nyss på Aljazeera från Washington och både han och en människorättsorgan-
isation som har sitt säte i Norge (en arabisk-norsk organisation) menar att 3 israeliska fraktflygplan landade idag i Kairo, lastade med tårgas, ammunition, laserpistoler, elpistoler och framförallt, gevär som används vid krypskytte.

Polisbefälet vädjade till sina kollegor och till arméns överbefälhavare att försöka stoppa och åtminstone inte delta i planerade blodbad på egyptierna de närmaste 48 timmarna. Till egyptiska demonstranter sa han att de ska hålla ett öga på hustaken där krypskyttar kommer att inrikta sig på att ta livet av demonstrationsledarna över allt.”

Placerar man prickskyttar på taken så är det förstås tveksamt om befolkningen vågar sig ut på gatorna för att demonstrera, riskerar man att dödas likt flugor så är det förstås ett effektivt botemedel mot folks vilja att gå ut. Nyheten finns ännu inte på Aljazeera på webben, i alla fall inte förstasidan, men det verkar troligt att man ska använda ren terrorism mot de demonstrerande. Eftersom den nya dagen kommer två timmar tidigare i Kairo än i Sverige så lär vi snart få mer information.

En detalj i sammanhanget är att Sverige tydligen exporterar vapen och ammunition till Egypten enligt Lars Ohly som just kommit hem från en semesterresa från Hurghada enligt Expressen, ett tveksamt semestermål för en vänsterpolitiker enligt min uppfattning. Det finns resmål med sol och värme som inte leds av diktatorer och förtrycker det egna folket och andra länder. Frågan kommer säkert att väcka en hel del berättigad uppmärksamhet inom Vänsterpartiet.

it , , , , , , ex123456 ab12345 dn1234567 svd12 gp12 svt123

  28 comments for “Ohlys semester i Egypten och vapenexporten

 1. Agneta
  31 januari, 2011 at 06:35

  Åkte Lasse Ohly till ett land som bygger en mur mot de innestängda palestinierna i Gaza så lämnar jag Vänsterpartiet. Jag hoppas verkligen att det är en tidningsanka, och det är ju inte omöjligt med tanke på vilken tidning som berättar det. I riksdagen var han mycket tydlig när det gäller Israels agerande, men passar det att åka till en militärdiktatur som stänger in gazaborna då är det adjö.

  • Klarström
   31 januari, 2011 at 08:03

   Ohlys bägge ungar går i privata friskolor samtidigt som han kritiserar dessa skolformer, och han har väl gjort miljonvinster på sin bostadsrätt, så han har väl vant sig vid att bara tugga luft när han talar.

   • Avlo
    31 januari, 2011 at 10:17

    Så du menar att bara borgarnas ungar ska få gå i friskola och att bara borgare ska få göra vinst på bostadsrätter? Ska samma sak gälla på andra hållet, att borgare inte ska få utnyttja den offentliga sjukvården då de uppenbarligen för en politik som går rakt emot allt offentligt?

   • HS
    31 januari, 2011 at 10:35

    Och hur många allianspolitiker kan man inte komma på som kritiserar t.ex maxtaxa som ändå tar ut den, offentlig sjukvård men ändå går till landstingssjukus, allmännyttan men ändå bor i allmännyttiga subventionerade lägenheter o.s.v finns det? Många. Men det är inget fel med det.

    Som politiker försöker man ändra samhället, lagstiftning et.c, inte individer. Systemet fungerar på ett visst sätt, och då lever man efter det, men man försöker ändra det man tycker är fel på en samhällsnivå just för att man vet att individer kommer inte självmant rätta sig efter regler som inte finns, även om de kanske själva skulle önska att de fanns. Om du tycker en viss 90-väg bara borde vara 50, och du försöker ändra det, så finns det ingen rim och reson i att du själv kör 50 där, förren alla andra också gör det.

    Det finns mao ingen motsättning mot att tjäna pengar på en ombildning av hyresrätter och samtidigt vara emot en sådan ombildning. Om man sätter sig på tvären individuellt är det bara man själv som förlorar. Se det som att du skulle vilja lägga till en ny regel i en idrott, men ända tills det händer och alla andra spelare följer den regeln, kommer inte heller du göra det.

    • kallekula
     1 februari, 2011 at 12:43

     Har du inga fler ursäkter för hyckleri…?

     Så du menar att Ohly borde tillåta sina egna barn att gå i privatskola men andras barn skall inte ges samma möjlighet?

 2. Nadia
  31 januari, 2011 at 09:51

  Det ryser i kroppen när jag läser vad Rawia hörde. Om detta skulle aktualiseras så kommer Israel att bli ännu mera hatat för sitt agerande här.

  Det jag hoppas på nu är att alla Egyptier som får order om att delta gör uppror och ringer alla media bolag i världen som de kan tänkas kontakta för att visa den sanna bilden av vad Mubarak och hans terror gäng håller på med.

 3. Avlo
  31 januari, 2011 at 10:11

  Vilka semestermål passar en vänsterpolitiker undrar jag? Får man bara åka till länder som styrs av socialister? I så fall bli semestrandet utomlands ganska svårt tyvärr. …för att inte tala om att ha semester här hemma i borgerliga Sverige. Visst finns sol och bad på annat håll, men var ska man dra gränsen? Är det ok att sola och bada i Berlusconis Italien? Vågar man åka till Florida? Västerländska demokratier för all del, men vi vet ju också hur politiken ser ut där. Var själv i Egypten för drygt två månader sedan, likaså i Syrien, Jordanien och Israel/Palestina. Samtliga räknas som diktaturer, men det är också länder med en fantastisk kultur och historia som jag tycker världen bör få ta del av. För att åka till Palestina är du för övrigt tvingad att åka in i Israel och betala skatter till israeliska staten, inte heller så roligt för en vänstermänniska, men tyvärr ett nödvändigt ont för att uppleva Palestina.

  • 31 januari, 2011 at 10:26

   Vilka semestermål passar en vänsterpolitiker undrar jag?

   Ptja, det är väl upp till den enskilde politikerns omdöme. Åker man till en diktatur som bidrar till att hålla palestinierna under blockad i världens största friluftsfängelse så står det ju för något.

   Tycker inte du det så är det upp till dig, med jag känner betänkligheter (minst sagt) över resmålet. Nu kan man väl iofs med visst fog påstå att alla resmål belastas av både det ena och det tredje, men som ngn skrev – att ena dagen stå i riksdagen och fördöma och nästa dag resa till solen i ett av de länder som står för det värsta förtrycket av alla – är anmärkningsvärt.

   Och det är vad jag gör, anmärker.

   • Avlo
    31 januari, 2011 at 10:42

    Men vem klandrade Ohly för att åka till Palestina då det begav sig? Då har man ju i praktiken direkt bidragit till ockupationen. Är det inte så att vi alla, oavsett om vi ställer oss till höger eller vänster på skalan, lever i en högerinriktad kapitalistisk värld och därmed får anpassa oss efter de premisser som gäller tills vi får tillfälle att göra något åt dem? Man måste ju kunna skilja på att åka till ett ställe för att njuta av vackert väder och lära sig om en intressant historia, och att åka till samma ställe för att man stödjer det aktuella styret. Ungefär som att det fortfarande är bra att betala skatt, trots att skatten just idag går till att upprätthålla en borgerlig politik med allt vad det innebär av privatiseringar, vapenförsäljningar och stöd till elaka regimer. Konstig jämförelse kanske, men du förstår nog vad jag menar :)

    • 31 januari, 2011 at 10:55

     Nej jag förstår inte vad du menar. Jag har redogjort för min uppfattning redan och du tycks inte förstå vad jag menar.

     Jag menar att – Egypten hjälper USA och Israel att spärra in 1,5 miljon palestinier, och upprätthålla en total blockad, jag anser att det är vidrigt. Jag skulle ALDRIG kunna tänka mig att besöka ett sådant land, lika lite som jag skulle åka till apartheidstaten.

     Att folk som du förvarar det står för sig själv.

     • Avlo
      31 januari, 2011 at 11:02

      Det blir ju inkonsekvent bara när man innan inte har kritiserat Ohly för att ha besökt Palestina, det räknas ju snarare som något självklart för en vänsterpolitiker trots att det innebär resa genom ockupationsmakten Israel.

      • 31 januari, 2011 at 11:04

       Är du ett troll? Du uppför dig som ett sådant och resonerar som ett.

       • Avlo
        31 januari, 2011 at 11:14

        Jag vet inte om ett intresse för människor, kultur och historia gör en till troll, men det gör en absolut inte till en stödjare av förtryck och ockupation. Som Najda skrev finns det bra och dåliga sätt att agera på som turist. Det är väl just möten människor emellan som i slutändan gör världen till ett bättre ställe, trots att den ena människan för tillfället råkar bo i en diktatur. Att stänga in sig i trygga Sverige är i vilket fall ingen lösning.

     • Mange
      31 januari, 2011 at 11:03

      :-) Det blir lite intressant när du får kritik av en vänsterpartist Jinge, hur känns det? Förhoppningsvis så har inte alla medlemmar tappat fattningen :-)

      • 31 januari, 2011 at 11:07

       Märkligt. Och resonerar som ett troll oxo…

   • Nadia
    31 januari, 2011 at 10:42

    Det finns många sätt att semestra i Egypten och se till att en större del av ens utgifter hamnar som inkomst hos en vanlig Egyptisk familj. Det tycker jag är viktigt att tänka på. Är du på marknaden gå till de små frukt och mat stånden, kolla efter rum hos en familj på någon bakgata. Det går att styra ens utgifter på detta sätt så hamnar i alla fall en mycket mindre del hos familjer med regim kontakt. Detta gäller som bra regel även för länder som inte är en diktatur tycker jag. Sedan att sätta sig ner med lokalbefolkningen på ett lokalt cafe och bara prata ger enormt mycket för båda partnerna och är en av de möten som många diktaturer är rädd för. Att få höra från lokalbefolkningen på plats hur det ligger till är alltid bättre än media.
    Tyvärr så är det många som väljer de stora hotellkomplexen som är avskilda från de riktiga Egypten. Men fler kanske lär sig att undvika dessa mer och mer.

    • Avlo
     31 januari, 2011 at 11:05

     Precis vad jag menar. Tror att minskad turism mer drabbar befolkningen i fråga än det aktuella styret. Det enda man i så fall kan klandra Ohly för är att han valde betongkomplexet Hurghada före de mer genuina platserna.

     • 31 januari, 2011 at 11:09

      Du kanske borde skriva – det enda JAG TYCKER man kan klandra Ohly för…

      Eller uttalar du dig för alla partimedlemmar?

      • Erik S
       31 januari, 2011 at 11:38

       Det rör sig kanske om en ny sorts socialister Jinge? En sort som omfamnar marknaden?

    • Pokerulf
     31 januari, 2011 at 15:10

     Även på de stora hotellkomplexen arbetar väl vanliga människor. Skulle komplexen stängas skulle massvis med städerskor och receptionister bli utan jobb.

 4. Erik S
  31 januari, 2011 at 11:30
 5. freddy
  31 januari, 2011 at 12:26

  Svenska socialister har uppenbarligen tagit till sig det HasseåTage ungefär sa: ”Desto bättre man får det, desto bättre förstår man hur bra kapitalismen fungerar”.
  Därför får du dessa räckor med undanflykter från vänsterfolk som gillar att åka miljöförstörande flyg billigt över världen och leva billigt på fattiga, förtryckta folk.
  Det där med att bojkotta diktaturer som på 70-80-talet är ju mossigt.
  Tycker de där stackars 15000 svenskarna i Egypten kan åka till Frihetstorget i Kairo, så vågar nog ingen öppna eld. Varför gjorde du inte det, Ohly ?

 6. Christer W
  31 januari, 2011 at 13:47

  Ohly är väl den av skp/vpk/vp,s partiledare som har sämst tajmning allt han som rör honom och har koppling till politik.

  • 31 januari, 2011 at 13:58

   Ja det är en korrekt iakktagelse. Det är lite Friggebo över honom på det sättet… :-)

 7. Martin Forsman
  31 januari, 2011 at 16:15

  Jag har också varit i Egypten som turist och hade inga betänkligheter angående det. Den stora majoriteten av pengarna man spenderar kommer ju endå folket till del om man tänker efter lite när man handlar. Sen så är ju tyvärr Egypten VÄLDIGT beroende av turismen, tror det är i krokarna av 30 % av BNP som kommer därifrån, och det innebär ju faktiskt att folket skulle lida en mer om turismen inte hade funnits.

  Visst är det förjävligt att Mubarak stängt gränsen mot Gaza men det är ju inte det egyptiska folkets fel. Sen kan jag i o f s hålla med om att Ohly i egenskap av partiledare borde ha smaken att välja ett annat resmål.

  • Erik S
   31 januari, 2011 at 18:10

   Är du socialist och inte ser några problem med att turista i ett land som bygger murar mot Palestinierna så kan man ju undra var din solidaritet har tagit vägen. De är utsatta för en blockad, om inte ens socialister kan utsätta landet för en blockad så kan vi ju lika gärna ge upp socialismen.

   (V blir bara konstigare och konstigare)

  • Erik S
   31 januari, 2011 at 18:11

   Köper du israeliska varor också? Det är ju inte folkets fel att regeringen beter sig som den gör? ROTFLAMO!!

   • Martin Forsman
    31 januari, 2011 at 21:55

    @Erik S
    Jag undviker i så stor utsträckning jag kan att köpa/använda Israeliska varor men b l a datorn jag skriver detta meddelande på har säkert några komponenter tillverkade i landet …

    Sen så är det en sak som är väldigt annorlunda mellan Israel och Egypten. I Israel så har väljarna valt en galen regering och därmed faller en tung skuld på deras axlar. Egyptierna däremot har inte valt Mubarak och kan då inte heller hållas kollektivt ansvariga för hans jävelskap mot palestinierna.

    Sen så kan jag ju säga att resan till Egypten var en gåva från min mor och att jag efter visst övervägande där blockaden mot Gaza var ett (-) endå bestämde mig för att det hade varit en dålig gest att avstå samt att mina turistpengar, liksom andra turisters, desperat behövs i ett land där en stor del av befolkningen har det jävligt svårt. Som sagt kan man undvika att regimen får en allt för stor del av kakan om man tänker efter lite.

    Avslutningsvis måste jag säga att du verkar väldigt fördömmande. Detta är ett av huvudproblemen med oss inom vänstern, att vi lätt glömmer vilka som är våra motståndare och ger oss på varandra istället :)

Comments are closed.