IKEA och HENNES & MAURITZ


Idag berättar Ekot att IKEA i Israel erbjuder sina kunder hemkörning av varor även om de bor i illegala bosät-
tningar på ockuperat område. Det hade säkert varit en nyhet om inte Susan Nathan hade berättat en snarlik historia i sin bok – Ett annat Israel redan år 2005.

Ett annat svenskt multinationellt företag utmärkte sig för ett halvår sedan. Det var Hennes & Mauritz som tillkännagav att man skulle öppna ett antal butiker i Israel, bland annat i Jerusalem, där öppnade man i shoppingcentret Macha i Jerusalem. Det är byggt på ruinerna av den palestinska byn al-Maliha, som palestinierna tvingades fly från 1948 då judiska terrorgrupper angrep byn och drev bort dess innevånare.

De enda som i nuläget gör något aktivt för att protestera mot Israels ständiga folkrättsbrott, brott mot FN:s alla resolutioner, Genèvekonventionen och krigets alla lagar är väl egentligen Hamnarbetarna.

Ekot: ”Från och med midnatt, onsdag, genomför Svenska Hamnarbetarförbundet en blockad mot gods och fartyg till och från Israel.

– Vi har hörsammat en önskan från palestinska, fackliga organisationer om att inleda en blockad mot israeliskt gods på grund av Israels blockad av Gaza, säger Björn A. Borg, förbundsordförande för Svenska Hamnarbetarförbundet.

Blockaden innebär att hamnarbetarförbundets medlemmar kommer att köra containrar som antingen kommer från Israel eller med en israelisk slutdestination, till ett särskilt område i hamnen, detta gäller bland annat hamnen i Göteborg, som är Skandinaviens största hamn.

Det gods som det handlar om har, i de allra flesta fall, lastas om och kommer till Sverige via någon annan hamn, till exempel Rotterdam, Antwerpen eller Hamburg.”

Många som reagerar på Israels ständiga brott mot mänskligheten ser väl på ursprungsmärkningen när de handlar i sin lokala matvarubutik. Själv har jag konstaterat att Coop Forum i Haninge hade lagt israelisk frukt under en skylt som förkunnade att det var Spansk frukt, men efter att jag tagit upp saken med personalen så ändrades skyltningen.

En annan affär i kommunen har praktiskt taget helt slutat sälja israelisk frukt men har fortfarande kvar varor från Hälsans Kök, varor som ofta är felmärkta eftersom fel ursprungsland anges.

En grupp konsumenter som jag ofta undrar över är våra invandrare/flyktingar från Mellanöstern. Vet de om att Hennes & Mauritz har öppnat en butik i Jerusalem? Vet de om att de illegala bosättarna på Västbanken kan lyfta en telefonlur och få IKEA-varor hemkörda till dörren? Varor som transporteras på vägar som inga palestinier får beträda?

Jag vet inte hur många nya svenskar vi har som kommer från Mellanöstern, men det talas ibland om att vi har runt 400 000 muslimer i landet vilket borde betyda att minst hälften kommer från regionen, troligen fler. Är de informerade om hur IKEA:s och H&M:s vinstintressen går före hänsynen till FN:s resolutioner, Genèvekonventionen, Krigets alla lagar och reglerna om Mänskliga rättigheter?

Vet de om att Hennes & Mauritz enbart betalade 585 kronor i skatt i Bangladesh år 2008 – trots att det är ett av företagets största inköpsländer. Samtidigt gjorde H&M en vinst på 21 miljarder kronor. Tänk, jag tror inte det. Riktigt vad man ska kalla företagets girighet vet jag inte, jag saknar ord.

i , , , , , , , , , , , , , ab1 ex svd1 dn12 t


22 svar till “IKEA och HENNES & MAURITZ”

 1. men Jinge, det verkar som om du förväxlar utlänningar med förtryckta. en stor del av västasiaterna i Sverige är här för att de förlorat sina privilegier pga händelser i landet. Det gäller bland varenda nationalitet nästan. I synnerhet irakier, iranier och libaneser. andelen israelanhängare bland dem är mycket stor.

  • Mja, bara delvis sant. Det gäller nog mest kurder, iranier, och irakier. Till del folk från Balkan. Till största delen har de flytt från krig och förtryck, och några ”israeladvokater” är de definitivt inte. Du ska inte tro att alla är som de nyfrälsta ”liberaler” som bjuds på utrymme i media…

 2. Jaha, då sällar sig ännu en affärskedja till de många man inte kan handla hos. Trodde faktiskt inte detta om IKEA, men som vanligt är det kapitalet som styr. H&M har jag slutat handla hos för länge sedan.

 3. Jag tänker aldrig gå in i en H&M-butik något mer, när min dotter ska köpa kläder så får det bli andra affärer från nu.

 4. HM gör faktiskt inget fel när de inte betalar skatt i Bangladesh. De köper saker därifrån och deras vinst uppstår någon annanstans. De fabriker de köper av betalar dock skatt i Bangladesh, och arbetarna kanske gör rätt i att kräva högre löner. Sverige kräver inte direkt del i vinsten efter vi sålt våra produkter utomlands heller.

  ”Profit” är enda vägen att hjälpa folk ur fattigdom. Tyvärr. Visst vore det kul om vänsterns utopier inte hade lett till elände. Att någras goda vilja kunde leda till välstånd för många. Efter att det upprepat konstaterats att ett samhälle med stora (lagom) delar kapitalism är det enda som leder till välstånd, bör man inte onyanserat förkasta ”profit”.

  • HM gör faktiskt inget fel när de inte betalar skatt i Bangladesh.

   Du tycker inte att upplägget andas utsugning? De är där enbart för att köpa billig arbetskraft. Var det inte H&M:s fabrik som brann för ett halvår sedan då det visade sig att alla omkomna sömmerskor var inlåsta?

   • Genom att moralisera innan ni tänker efter så arbetar ni i praktiken för en sämre värld.

    Eller som Paul Krugman skrev om just detta i ”In Praise of Cheap Labor”: ”But matters are not that simple, and the moral lines are not that clear.”

    Är du på rymmen från papperskorgen Cosmoskitten? Den dag du propagerar för för att strunta i moral och etik så hamnar du i alla fall garanterat i min…

 5. Tyvärr kan jag konstatera att hela mitt hem är fyllt av Ikea-grejer. Ett predikament jag nog inte är ensam om…

  Heja Svenska Hamnarbetarförbundet!

 6. Det värsta är att Ikea inte kör ut möbler till Palestinierna. De är förbjudna att göra det av israelerna säger man och Ikea finner sig i det. Jag vet inte om man ska dra fram Ikeas grundares historia här, och anklagelserna om nazisympatier. Men med det i bagaget bör Ikea vara noga med hur de beter sig idag.

 7. En del av nyhetsskörden igår: 21 palestinier tillfångatagna på Västbanken. Några skjutna i Gaza. Fyra palestinska parlamentariker deporteras från Jerusalem och 22 hus rivs i samma stad för att ge plats åt ännu en jävla park som invandrade bosättare ska gå och flanera i.

  Jag skulle vilja ha en park mitt i Gamla Stan. Vasastan går också bra eller Östermalm. Varför får inte jag riva några kåkar där? Kan någon förklara det… eh… inte för mig, för det begriper jag, men för israelerna och deras skamlösa advokater.

  • I Vasastan och på Östermalm finns det parker. Gamla stan är dock utmärkt, man kan riva slottet och göra park!!

 8. Heder åt svenska Hamnarbetarförbundet!

  Chockerande uppgifter om Ikeas aparthead. Det hade jag ingen aning om.
  Ska bojkotta både dom och HM!