Hennes & Mauritz fördöms för Israelsatsning

Hennes & Mauritz har det senaste halvåret lyckats ut-
märka sig negativt. Det började väl egentligen med att man tillkännagav att man skulle öppna ett antal butiker i Israel, bland annat i Jerusalem. Man öppnar t.ex. en i shoppingcentret Macha i Jerusalem. Det är byggt på ruinerna av den palestinska byn al-Maliha, som palestinierna tvingades fly från 1948 då judiska terror-
grupper angrep byn och drev bort dess innevånare.

Sedan inträffade dödsbranden i Garib and Garib Sweater factory i Gazipur Town i Bangladesh, en fabrik som Hennes & Mauritz låter sy upp en hel del av de kläder som sedan säljs på olika ställen i världen. Och det var knappast en vanlig brand eftersom det visade sig att utrymningsvägar var blockerade och att dessutom en stor del av personalen var inlåst på de översta våningarna. Hur det stämmer överens med Hennes & Mauritz etiska målsättning kan man fundera på, döm själv:

Hennes & Mauritz

HM: ”H&M:s affärsidé är att erbjuda våra kunder mode och kvalitet till bästa pris. På H&M betyder kvalitet inte bara att våra produkter ska motsvara eller överträffa kundernas förväntningar. Det betyder också att tillverkningen ska ske under goda förhållanden och att våra kunder ska vara nöjda med oss som företag.”

Och vidare…

HM: ”Vi har ett ansvar gentemot alla som bidrar till vår framgång, även mot dem som inte är anställda av H&M. Därför samarbetar vi med våra leverantörer för att utveckla en långsiktigt hållbar social och miljömässig standard i de fabriker som tillverkar H&M:s produkter.”

Vi kan alla se diskrepansen mellan det skrivna och det som hänt i Bangladesh. Det senaste jag hörde på nyheterna i förrgår kväll var att H&M inte har svarat på frågor om sin skadeståndsskyldighet, detta trots att gråtande anhöriga intervjuades i TV.

Möjligen kommer Hennes & Mauritz att möta på någon form av organiserad kampanj när det gäller branden, ett sådant motstånd har redan börjat när det gäller investeringarna i Israel. Hennes & Mauritz skriver en hel del om hur de samarbetar med FN. Men det tycks ha undgått företaget att samma FN har antagit mängder av resolutioner mot Israel,

Hennes & Mauritz

resolutioner som landet konsekvent bryter mot. Israel håller dessutom en mängd palestinier fängslade utan att de fått någon rättegång, ja till och med utan att de ens anklagats för brott.

I vissa fall rör det sig om palestinier som valts in i det palestinska parlamentet, människor som valt att representera en politisk fraktion som Israels ledning ogillar. Då sätter man dessa parlamentariker i fängelse, i andra fall är det barn som fängslats, också de utan att ha vare sig anklagats för brott och än mindre blivit dömda. Det strider mot de mänskliga rättigheterna och betraktas av de allra flesta som – ett brott mot mänskligheten.

Ett antal organisationer har nu börjat samverka för att tvinga Hennes & Mauritz att föra en anständig politik när det gäller företagsetableringar. Organisationer som Judar för Israelisk Palestinsk Fred (JIPF), Palestinska Föreningen i Stockholm, Palestinagrupperna i Sverige. I andra länder är det Vlaams Palestina Komitee, Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie over Palestina, Coordinatie Boycot Israël (Belgien), Jews for Boycotting Israeli Goods, The Palestine Solidarity Campaign, ISM London, Sheffield Palestine Solidarity Campaign (Storbritannien), Not In Our Name, International Jewish Anti-Zionist Network, Independent Jewish Voices (Kanada), Jüdische Stimme, Frauen in Schwarz (Women in Black) (Österrike), Scottish Palestine Solidarity Campaign (Skottland) och fler tillkommer varje dag.

Ovanstående organisationer samverkar nu för att få till stånd ett gemensamt agerande mot Hennes & Mauritz, och varefter information blir tillgänglig så fyller jag på med länkar i denna bloggpost. AIC Palestinaaktivism BDSHM

Det senaste vi har fått höra från Israel att allt fler bussar görs om så att kvinnor och män ska kunna hållas åtskilda när de färdas i kollektivtrafiken. Detta för att tillgodose kraven från religiösa extremister i landet.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , , , ab svd dn t

  8 comments for “Hennes & Mauritz fördöms för Israelsatsning

 1. N
  7 mars, 2010 at 14:08

  HM ar just förlorat en kund, nämligen jag. Jag har bitit i det sura äpplet och handlat barnkläder och annat där. Men nu är måttet rågat!

 2. Marwan
  7 mars, 2010 at 14:28

  Hennes & Mauritz kommer att öppna sin butik i Tel Aviv på Tisdag , det är 2000 kv meter
  Hennes & Mauritz har också tecknat ett avtal för ytterligare sex butiker inklusive Jerusalem , Haifa , Petah Tikva , Naharia och Rehovot

  Butiken står på palestinsk mark , det är byn Almaliha som blev etnisk rensad av Israel 1948
  Hennes & Mauritz påstår att de samarbetar med FN , Har de läst Goldstone rapport som anklagar Israel för krigsförbrytelser , Har de läst alla resolutioner som fördömer Israel
  Vilka tjänstemän i FN som rekommenderade Hennes & Mauritz att öppna butiker i Israel , det är bara 4 mil från Hennes & Mauritz butik till Gaza där folket lever i misär , svälter och innestängda
  Vad är det för moral har de ansvariga på klädkedjan , Att tjäna pengar på det sättet är oetisk och sjukt

  • 7 mars, 2010 at 15:38

   Jag lär knappast gå in i en H&M-butik igen, det har jag gjort förr men nu är det finito.

 3. alandalus
  7 mars, 2010 at 18:37

  Efter Israels massaker på palestinier i Gaza 2009 trodde jag inte att ett stort företag som H&M skulle ha mage att öppna en butik där, särskilt inte på ruinerna av en etniskt rensad by som 14 000 palestinska flyktingar idag härstammar från.

  När H&M:s chefer besöker apartheidstaten hoppas jag de möts av det här – det vore rätt åt dem.

 4. 7 mars, 2010 at 22:52

  Se kampanjens bloggsida (http://bdshm.wordpress.com/) och anslut er till dess Facebookgrupp: H&M, don’t buy into Occupation!

 5. Martin Forsman
  7 mars, 2010 at 23:34

  Detta var tråkigt att höra då H & M har varit, med betoning på HAR VARIT, en av de butiker där jag oftast köper kläder men detta tillsammans med Bangladesh-skandalen är för mycket.

 6. catarina
  8 mars, 2010 at 11:19

  Jaha då var det sluthandlat på HM! Liksom jag ladrig köper HÄLSANS KÖKs blodiga bullar.

 7. nisse
  8 mars, 2010 at 19:40

  sluthandlat på HM. Dom kan — åt helvete. Förjävligt sätt att tjäna pengar på. Förövrigt står en av butikerna som dom ska öppna på stulen palestinsk mark på Västbanken/Östra Jerusalem.

  Sv-n.

Comments are closed.