Hamas och Fatah överens?


Det har under en längre tid pågått förhandlingar mellan Hamas och Fatah och nu berättar den israeliska tidningen Haaretz att dessa förhandlingar har lett till en överenskommelse mellan organisationerna och att det blir nyval både på Västbanken och i Gaza inom åtta månader, läs i år.

Haaretz: “Palestinian President Mahmoud Abbas’s Fatah movement hammered an historic reconciliation deal with the rival Hamas group on Wednesday, agreeing to form an interim government and fix a date for general election within the year. The deal, which took many officials by surprise, was thrashed out in Egypt and followed a series of secret meetings. ”The two sides signed initial letters on an agreement. All points of differences have been overcome,” said Taher Al-Nono, the Hamas government spokesman in Gaza. He added that Cairo would shortly invite both sides to a signing ceremony.” ”We have agreed to form a government composed of independent figures that would start preparing for presidential and parliamentary elections,” said Azzam al-Ahmad, the head of Fatah’s negotiating team in Cairo. ”Elections would be held in about eight months from now,” he added.”

Bilden som illustrerar denna artikel är från förra valet som slutade med seger för Hamas, något som antagligen kan hända igen. Enligt uppgift så har man också enats kring frågan om hur man ska förfara med de säkerhetsstyrkor som utbildats av Israel och USA, och även avlönas av dessa länder. Det är, om det är korrekt, en mycket överraskande uppgift eftersom dessa har stått under befäl av quislingen Mahmoud Abbas, en man som helt saknar förtroende bland en stor del av palestinierna.

Att Israel reagerar som om de bitit i en citron är knappast speciellt överraskande.

Ekot: ”Efter fyra års splittring och fiendskap har palestinska Fatah och Hamas överraskande ingått ett avtal om att bilda en gemensam regering och bereda väg för val inom ett år.

Israel reagerade i kväll snabbt och starkt negativt på beskedet.

Beskedet var oväntat och kom från Kairo. De bittra palestinska rivalerna Hamas som kontrollerar Gazaremsan och Fatah som styr Västbanken har nått fram till ett försoningsavtal som de ska underteckna nästa vecka. Avtalet är en följd av hemliga förhandlingar under egyptisk ledning. Detaljerna är inte kända än men Hamas och Fatah ska gemensamt bilda en övergångsregering, bestående av oberoende politiker, och president- och parlamentsval ska sedan hållas inom ett år.”

Frågan i nuläget är väl om överenskommelsen håller i alla delar. Ett problem är givetvis Abbas, och jag har personligen svårt att tänka mig att han frivilligt skulle avstå från möjligheten att kontrollera säkerhetsstyrkorna. Den första åtgärden dessa skulle få utföra om de ställdes under ett nytt befäl skulle givetvis vara att gripa Mahmoud Abbas. Det vet han, och att han skulle med-
verka till det är inte speciellt troligt.

En annan effekt av detta vore givetvis att alla villkor för att erkänna Palestina som stat skulle vara uppfyllda i och med att man valde en ny regering. Redan idag har många länder erkänt Palestina och landet har redan observatörsstatus i FN. Här i Sverige har man en representation som delvis har samma status som en ambassad. Man behöver antagligen inte tveka om två saker:
1) Palestinierna gläds år beskedet. 2) Palestinierna tvivlar på att det kommer att fungera.

it Andra om: , , , , , , , , , sr svd dn1 ex ab Läs också: k&å 1 skp annarkia 1 zaramis 1


33 svar till “Hamas och Fatah överens?”

 1. Jag vet att det är mycket som ska bevisas, men jag kan ändå inte låta bli att glädjas av nyheten. Det viktigaste palestinierna har är sin enighet och stolthet.
  Stoltheten har de haft i behåll hela tiden, men enigheten har ju svajat betänkligt de senaste åren.

 2. Det hela är bara en kosmetisk tillställning, för överens är de inte. För att Abbas skall kunna proklamera en palestinsk stat måste Fatah ha ett inflytande i Gaza det har de inte idag. Samtidigt har Hamas sett de ekonomiska framsteg som idag sker på västbanken under inflytande av Fayad. Hamas har också sett att man börjar förlora fotfästet i Gaza, därför kommer Hamas att splittras i en mer pragmatisk fraktion och en militant.

  • Kosmetisk tror jag inte, däremot så har jag svårt att förstå hur det ska fungera. Är motivet enbart att man ska kunna genomföra ett val så finns det all anledning att vara positiv, och mer än så tvivlar jag på att de kan ordna i nuläget. Men visst har Israel all anledning att oroa sig.

  • Snarka gott, Paul! Inget är mer skrattretande än israeler som sitter på elände till egon som utgör inbillade, abnormt höga hästar och ser inte skogen för alla träd eller om det nu var tvärtom!

   :-D Det som det är frågan om här är inte att vara eller inte vara överens. Det är en abdiktion! Ni har tagit livet av era fredsparter. Palestinierna går i och med det här tillbaka till väpnat kamp. Jävligt uppbackade av egyptierna :-D som ju sprängde gasledningen igår för sista gången, gissar jag.

   • Fast Paul är nog inte så orolig, han tror nog att allt ordnar sig till slut. Vilket det givetvis gör oxo, men…

    • Det är att avvakta och se. Abbas har tydligen satsat allt på ett kort med risk att han sågar av den grenen han sitter på. Han är fullt medveten om att all ekonomiskt stöd från USA och EU kan frysa inne ifall Hamas kommer att sitta i en palestinsk regering. Kvartetten har också sagt att Hamas måste erkänna Israels rätt att eksistera samt att Hamas måste erkänna ingångna avtal man har med Israel.
     Sprickan har redan uppstått nu börjar man det vanliga krackelerande Hamas motsätter varje form av fredsförhandlingar medan Abbas anser att man kan fortsätta. Man har tydligen också bestämt sig för att reformera PLO vad det nu innebär. Skall Hamas väljas in? Tvivlar på det. Det är i alla fall Hamas som har fått göra de största eftergifterna. Någon väpnat kamp mot Israel kommer inte att ske och definitivt inte någon uppbackning från Egyptens sida som klart och tydligt har sagt att man har skyldighet inför omvärlden att upprätthålla det fredsfördrag man har med Israel.
     Ingen palestinier på västbanken vill riskera det ekonomiska uppsving man har fått, mycket av det uppsvinget beror på samarbete med israeliska företag och att de bidragen man fått från USA och EU har blivit väl förvaltade enligt IMF.
     S. Sprängningen av gasledningen drabbar också Jordanien. Nu forserar man gasutvinningen I Israel man räknar med att koppla in gasen från de israeleiska gasfälten på nätet i slutet av 2012. Alla avtal är underskrivna.

     • Ja, du! Fortsätt så här. För 4 månader sedan trodde vi att Mubarak och hans regim var famstmumifierade i Egypten men de flög fortare än kvickt.

      Bussigt av dig att tänka på palestiniernas ekonomi men både de och Jordanier brukar dricka vatten ibland och det har ni snott. Pengar i all ära med de brukar aldrig vara anlendning till att ge avkall på sin rätt, sitt existensberättigande, och sina livsmöjligheter.

      För att njuta av det ekonomiska uppsvinget måste man bo någonstans. Var har ni tänkt att palestinierna kommer att ligga och njuta? Sex feet under? Med den takten som ni snor mark och bygger bosättningar kan ni lika gärna hälla diamanter över palestinierna. Det kommer inte att hjälpa ändå. Fråga en som vet :-D Dessutom kommer inte USA att han pengar så länge till. Då får vi se vad som händer med er egen fjäderskrud.

      • Jag förstår inte vad Israel har med Jordaniens vattenförsörjning att göra.
       Vattenbristen är ett stort problem i hela mellanöstern.
       Syrien har enorma problem eftersom Turkiet dämmer upp Eufrat för att producera el. Israel bygger avsaltningsanläggningar, snart är den 5 klar, detta vatten kommer i framtiden även att tillgodose västbanken och Gaza. 85% av Israels avlopps och spillvatten renas och andvänds till bevattning.
       Trots att Egypten har Nilen som reservoar kommer tillflödet från Sudan att minska med i runt 20 procent, orsak Sudan håller också på att dämma för sin kraftförsörjning.

       • Israel bygger avsaltningsanläggningar, snart är den 5 klar, detta vatten kommer i framtiden även att tillgodose västbanken och Gaza. 85% av Israels avlopps och spillvatten renas och andvänds till bevattning.

        Du menar alltså att först snor Israel vatten av palestinierna, sedan bygger man avsaltningsanläggningar som man kommer ”ge” bort vatten ifrån? Hade det inte varit bättre att låta palestinierna ha sitt vatten ifred och själv ta det avsaltade vattnet?

        Borde vi alla utbrista i ett beundrande – Åååååhh!

        • Det vatten som israelerna snor på västbanken, säljer de tillbaka till palestinierna, en liten del av det i alla fall, till hutlösa priser. Resten går åt till att bevattna gräsmattor och fylla simbassänger. Läste någonstans att en palestininer får klara sig på en del som är 1/40 jämfört med en bosättare. Palestinierna är strängt förbjudna att borra brunnar på sina egna ägor. De köper vatten som de förvarar i cisterner, som israelerna skjuter prick på när de har tråkigt. Inte ens fan själv kan komma på ett sådant samhällsbygge!

         • Tror du verkligen att vi inte får betala för vattnet vi använder?
          Vattnet är dyrt. Det israeliska samhället är ett modernt samhälle som kräver vatten, men vi är också duktiga på att spara och effektivt använda det.
          Vattenfråga ingår också i det fredsfördrag som förhoppningsvis kommer till stånd någon gång i framtiden.Framtidens vattenförsörjning kan endast lösas via avsaltning eller import från t.ex Turkiet.

          • Vattenfråga ingår också i det fredsfördrag som förhoppningsvis kommer till stånd någon gång i framtiden.

           Vad kommer det stå i det? ”Israel ska ha allt vatten…” :-)

          • Paul, du låtsas vara dum men det går inte så bra! Menar du att det bara handlar om att ta betalt och om att Israel är ett modernt samhälle? Man tar inte betalt för stödldgods! Och framför allt inte av dem man stulit från. Och gör man det så ska de väl inte behva mycket högre pris för vattnet än bosättarna! Kolla vattenprisen för palestinierna och bosättarna, kolla mängden vatten som man får och återkom gärna.

          • Vilket fredsfördrag? När kommer det? När det inte finns en enda palestinier kvar i Palestina? Och när Israelerna byggt bosättningar på varenda kvadratmeter på Västbanken? Låga skämt håller tydligen på att bli en specialité.

   • Vad jag kan se är det bara Israel som de senaste 60 åren har tjänat på en väpnad kamp.

    • Tvärtom, kortsiktigt har palestinierna förlorat, men staten Israel är en av de sämst sedda i hela världen. OM israelerna tycker att det priset är värt att betala, ja då har du helt rätt. Men vill israelerna vara respekterade av omvärlden, ja hela världen, då har de förlorat något kopiöst på den förda politiken. DEt är ju till och med så att folk ”förstår” de palestinier som ger sig på oskyldiga israeler, och det är nog en spridd uppfattning oxo. Dessutom så ökar antisemitismen återigen, så ”tjänat” kanske är fel uttryckt…

     • Först vill jag bara påpeka att jag inte på något sätt hävdar att allt Israel gör är rätt. Dock vill jag gärna återge följande fakta/synpunkter.

      Den väpnade kampen har som sagt pågått i 60 år. Under den tiden har Israel kraftigt ökat sitt territorium, samtidigt som levnadsstandarden i Israel är betydligt högre än i grannländerna.

      I ett fullskaligt krig, med stöd av USA är jag också övertygad om att Israel utan större problem hade kunnat besegra alla arabstaterna flera gånger om. Se bara på sexdagarskriget, som förmodligen är den mest överlägsna militära segern någonsin. Hade Israel velat hade de kunnat jämna hela Västbanken och Gazaremsan med marken och Palestinierna har ingen möjlighet att vinna en väpnad kamp mot Israel.

      Sen är det också min uppfattning att Israel bryr sig inte om vilket anseende de har i övriga världen. De lever enligt synen, ”vi är omringad av grannar som vill förgöra oss och vi tar till precis vilka åtgärder som helst för att förhindra detta, oavsett vad andra tycker” Hade detta inte varit sant, mot bakgrund av hur hatade och lågt anseende Israel har, så borde de ju för längesedan ha ändrat sin politik.

      Därmed är enda möjligheten att åstadkomma något enligt mig att få USA att sluta stödja Israel. En nyckelfaktor här tror jag är Palestiniernas väpnade kap. Så länge den fortsätter uppfattar betydligt fler i USA stödet till Israel som legitimt.

      • Det är det här sättet att tänka som gjort att israelerna kunnat komma så lång och det har alla araber förstått. Nästa gång blir det inte eldupphör dagen efter att slaget inletts. Fram till 1982 har araberna alltid gått med eldupphör och funnit sig i israelernas härgningar. Det tog faktiskt slut i Libanon. Israeliska soldater visade sig långt mer underlägsna än man väntat sig. Araberna såg israelerna spöas i direktsändning.

       Det som är större än USA:s stöd är det faktum att araberna insett en gång för alla att de måste stätta stopp för Israel om det så innebär att hela världen sätts i brand och inte bara MÖ. Vill du se bevis på det, kolla de arabiska revolutionerna. Folk har slutat vara rädda. Förnedringen har pågått för länge. Det finns hundratals miljoner araber som är beslutna att stätta stop för Israel idag. Hur många israeler är beredda att göra motstånd? Tror inte att det är många. Folk som just kommit från USA eller Ryssland för en bosättarlägenhet på Västbanken är inte så villiga att slåss för den lägenheten med liv och lem och barn och allt i all evighet. En annan intressant fråga: Hur länge har amerikanerna lust att betala för Israels krig? Och även om de har lust, hur länge har de råd? Och vad göra med alla amerikanska militärer som inte ser stödet för Israel mot araberna som positivt?

        • Alldeles riktigt, men endast 300 personer får passera per dag, så någon okontrollerad flöde av människor kommer inte att ske.

          • enligt den Egyptiska utrikesministern.
           lämnar nu er diskusion åker hem till Israel.
           Tack för mig.

          • När sädesärlan kommer hit så åker du till Israel. Vad har du emot sädesärlor egentligen? Kan de flyga över apartheidmuren de jäklarna?

          • Hade Paul varit en sädesärla så hade han kunnat kalla det territorium som Israel gör anspråk på för sitt hem. Det kan inte ockupanter göra.

         • :-D :-D Tre hundra personer per dag är mer än tillräckligt. Det räckte ju med typ 300 killar i Gaza för att israeliska soldater skulle ha blöjor på sig.

    • Finna det något som Israel inte tjänat på? Hur än palestinier och andra gör? Det som ser ut som ”tjäna på” är inget annat än dumhet. De är så misstrodda och hatade i hela Mellanöstern att de inte har en chans. Tror inte att många människor skulle vilja leva länge i en stat vars byggstenar är hat, stöld, mord, rävspel, lurendrejeri och brist på respekt för alla andra i hela världen. Det är en väldigt giftig elexir som kan få vilket statsbygge som helst att gå under av sin egen grymhet.

    • Den dagen några miljoner araber traskar in i Palestina från alla håll, beväpnade med käppar, skor, stenar… då får vi en intressant diskussion. Då vill åtminstone jag veta vad det är man ”tjänat” på att trampa ner människor, deras liv, deras egendom och självkänsla, runt om i hela sin omgivning, så som israelerna gör.

    • Inte riktigt sant, Christian. Libaneserna spöade skiten ur dem de två senaste gångerna. Och trots alla ton fosfor som de öste över lila Gaza så kunde de inte en endaste liten by eller flyktingläger
     :-D Trots att gazaborna var belägrade i flera år och saknade allt, utom viljan att stå emot israels horder av nerknarkade mördare till soldater.

 3. Al Fatah gav upp sin väpnad kamp mot Israel efter Oslo avtalet 1993 och valde att befria Palestina på ett fredligt sätt som inte har gett något resultat och kommer inte att göra heller , Hamas grundades 1987 och den eftersträvar fortfarande en väpnad kamp mot Israel
  Om man tittar på de alla andra befrielserörelser runt om i världen då ser man att alla valde motstånd och förhandlingar parallellt och lyckades att befria sina länder och folket , Palestinierna valde en annan väg antigen motstånd eller förhandlingar för evigt och detta resulterade till att ingen av de har lyckats

  Att Hamas och Al Fatah närmar sig varandra låter otroligt , Detta är ett taktiskt sätt som kommer att underlätta för palestinierna inför FNs möte i September som ska erkänna en palestinskstat inom 1967 gränser , meningen är att visa hela världen att palestinierna är eniga om denna sak , Konflikten mellan Hamas och Al Fatah har försvagat det palestinska folket och utnyttjades av sina fiender , Det är också en utmaning för Israel , USA och EU som alltid skyllt Hamas som en terrororganisation

  Det är många olösta frågor som till exempel , säkerhetsstyrkor och Hamas vapen , Att lägga ner vapnen betyder slutet för Hamas och den väpnade kampen och seger för den palestinska myndigheten och Israel , Ingen tror att detta kommer att ske

  Israels premiärminister Netanyahu sa att Abbas har två val , fred med Israel eller fred med Hamas , Han tillade att Hamas vill utplåna Israel och skjuter raketer på våra barn och det finns inga möjlighet till fred med båda
  Vita huset talesman Tommy Vietor sade att USA stöder palestinsk försoning på villkor som främjar freden , Hamas däremot är en terrororganisation som dödar civila

  Till slut en sak får vara klar om himmeln och jorden kan mötas då kan Hamas och Al Fatah mötas

  • Ekot: ”Israel reagerade negativt på nyheten. Premiärminister Benjamin Netanyahu sa i går i tv att den palestinska myndigheten måste välja mellan fred med Israel och fred med Hamas.

   En palestinsk talesman svarade raskt att det är Netanyahu som måste välja mellan verklig fred och bosättningar.”

 4. Egypten är efter 30 år tillbaka på banan, redan nu börjar vi se resultat. Det är ett riktigt stort framsteg Palestina gör nu. Om 6 månader är troligvis även det sk ”fredsavtal” upprivet mellan Egypten och Israel. Det tillsammans med att Palestina utropas som suvären stat i FN kommer att öppna upp stora möjligheter.

 5. Som sagt Egypten är tillbaka. Idag är en dag att fira!!

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/egypt-fm-gaza-border-crossing-to-be-permanently-opened-1.358690

  Israels svar är en blandning av hot och låtsas omtanke. Men mycket snack om att nu ta tillbaka Sinai. Egypten bör tilläggas är inte alls oroliga över dessa hot, dom kan ju alltid försöka. Den Egyptiska armen är ju inte direkt försvarlösa civila som Israel är väldigt duktiga att kriga imot…