Guillou om de Israeliska organstölderna

Jan Guillou tar upp den affär om illegal organhandel som väckte internationell uppmärksamhet i samband med publiceringen. En uppmärksamhet som t.o.m. fick Sveriges Israelambassadör att be om ursäkt för en uppgift som var sann.


Guillou/AB: ”Det var alltså sant att det fanns en omfattande och systematisk illegal trafik med skjutna palestiniers organ i Israel. Avslöjandet kom i israelisk tv i december och väckte stor uppmärksamhet i hela världen och var förstanyhet inte bara i CNN och andra amerikanska tv-kanaler utan också i Europa. En världsnyhet, alltså.

Dock inte i Sverige. Här var det bara Aftonbladets läsare som kunde ta del av det sensationella israeliska erkännandet. En förklaring till denna säregna svenska nyhetsvärdering är att ett stort antal av våra liberala politiker, ledarskribenter och kulturjournalister nu sitter med hög dumstrut på huvudet. De synes därför naturligt ovilliga att diskutera frågan.”

Och då de undantagsvis nämnt något om saken så har de hävdat att det ändå var fel att skriva och/eller publicera artikeln. Skälen som de redovisar är minst sagt krystade, något som Guillou givetvis ger exempel på.

Guillou/AB: ”Såvitt det framgår av nätet är det bara en enda liberal ledarsida, Sydsvenskans, som tycks ha observerat det internationellt stora avslöjandet, att det som diskuterades på Aftonbladets kultursida nu kunnat beläggas som sanning. Först menade Sydsvenskan, förvånansvärt generöst, att Boström faktiskt haft ”rätt till hälften”. Men några dagar senare korrigerade man sig till att ”Nej, Boström har inte rätt”.

Hurså? Jo, den israeliska armen hade inte särskilt gett sig ut på jakt för att mörda palestinier enbart i syfte att konfiskera organ, så det så. Vilket Donald Boström givetvis aldrig påstått.

Israel

Ty varför skulle han göra det? Israel har långa dödslistor och har under de senaste decennierna lönnmördat hundratals unga palestinier. Det denna licensjakt som på svenskt officiellt språkbruk kallas ”utomrättsliga avrättningar”.

Gör dig själv tjänsten att läsa Guillous artikel. Liberala pellejönsar beskrivs allra bäst från Guillous penna. (rapportera opassande annonser)

intressant Tags : , , , , , , , , , , svd dn1 pol t

  3 comments for “Guillou om de Israeliska organstölderna

 1. Marwan
  17 januari, 2010 at 15:32

  Jag förväntar mig att vakna för att läsa en rubrik som är kritisk mot Israel
  Man kan tro att de flesta svenska journalister existerar bara för att tjäna Israel , de är duktiga på att dölja allt som skadar Israel

  Jag undrar om dessa journalister har fåt sina anställningar på ett villkor och det är att skydda Israel , jag har svårt att tro att svenska journalister har sålt sitt samvete och moral , de är i samma nivå som de journalister i arabvärlden

  Vissa rubriker spelar en viktig roll hur allmänheten reagerar men dessa rubriker saknas när det gäller Israel
  Kanske är det trycket från sina arbetsgivare som förbjuder de att rapportera om Israel
  en eloge till de få journalister som är sanna och vågar kritisera Israel , de är värda mycket

 2. 17 januari, 2010 at 16:00

  Jag tycker att det är en skam att folk fortfarande kan sitta tysta mot detta. Hur i all världen kan man motivera något sådant?! Bomba Gaza för hot från granater och bomber kan jag väl köpa någon gång, men att organ? Det verkar endast vara Carl Bildt och Turkiet som grejar att stå någorlunda rakt i frågan…

  Emre

 3. stigman
  19 januari, 2010 at 00:47

  en liberal borde nu vråla och kräva en ursäkt och ett avståndstagande från Israels regering mot dessa antisemitiska lögner som Israels TV spridit om illegal organhandel…
  den som har något att dölja brukar ju skrika högst

Comments are closed.