Gaza idag?

Sorgen efter de 1400 som dödades av israelerna under kriget mot Gazas civilbefolkning tynger fortfarande alla palestinier och dem i väst som anser att länder ska följa FN:s regler om Mänskliga rättigheter och alla konventioner som gäller krig. 400 av de dödade var barn, och många befann sig i sina skolor när bomberna föll.

Enligt internationella biståndsorgan har endast fyrtioen lastbilar med byggmateriel släppts in i Gaza efter kriget. Arton skolor förstördes helt i attackerna, tvåhundrafemtio skolelever dog plus femton lärare. Civilbefolkningen i Gaza skulle ha behövt hundra gånger mer byggmateriel, ja kanske tusen gånger mer, för att göra Gaza beboeligt igen. Över nittio procent av hushållen i Gaza har fortfarande dagliga strömavbrott många timmar per dag som en direkt följd av att man inte har tillgång till materiel för att reparera det som skadats.

Fyrtiosex procent av Gazas odlingsområden har skadats svårt av kriget och nu fått tas ur bruk. Tidigare exporterade Gaza betydligt över hundratusen ton tomater, blommor, jordgubbar och andra frukter. Idag förekommer ingen sådan export alls.

Att Gaza ligger i ruiner är inte en olycka, säger man från Electronic Intifadas sida, det är politik. En politik som har varit tydlig hela tiden, en politik som inte på en endaste punkt har något att göra med Israels ”säkerhet”.

Idag håller USA på att hjälpa Egypten att bygga en mur både ovan och under marken på gränsen mot Gaza. Arbetet utförs enligt uppgift av US Army Corps of Engineers, och man gör det på order från Barack Obama, mannen som fick Nobels fredspris ni vet. Att amerikanska trupper är engagerade beror på att man måste gräva djupt så att inte palestinierna kan smuggla mat, medicin och andra förnödenheter i tunnlar längre. Gazaborna ska svältas ut.

Den Israeliska propagandan går idag helt ut på rasistisk demonisering och avhumanisering av palestinier och muslimer. Man presterar inga trovärdiga argument för varför det status quo av obeskrivligt våld och förtryck ska fortsätta att pågå, allt i syfte att rättfärdiga Israels massmord och även staten Israels existens.

Till följd av Goldstonerapporten så aktar sig nu israeliska politiker för att åka till vissa länder eftersom de riskerar att häktas och ställas inför rätta, ett ytterligare bevis på att staten Israel befinner sig i ett moraliskt och politiskt förfall som närmast är att likna vid en – konkurs.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , svd dn1 ex ab1 t

  8 comments for “Gaza idag?

 1. 1 januari, 2010 at 16:06

  Har i fem dagar forskt komma in i Gaza (Gaza Freedom March). Det kommer inte att ga. Men de aktivster som ar har nere ar i varje fall overtygade om att kampen fortsatter. Nya allianser skapas. Motstandet mot apartheidstaten fortsatter. Det faktum att Egypten har gjort precis allt for att inte fa oss i i Gaza visar vilken sjuk varld vi lever i. Folket i Egypten verkar vara med oss (aven om manga visar det i smyg, radda som de ar for polisen(

  Idag demonstrerade vi utanfor Israels konsulat. Efter vissa undanaovrar gentemot den allti narvaande egyptiska polisen. Att sen EU, inte nog med att det inte bojkottar Israel, behandlar Israels som en EU-medlem ar en skam.

 2. Micke F
  1 januari, 2010 at 17:23

  Den Israeliska propagandan går idag helt ut på rasistisk demonisering och avhumanisering av palestinier och muslimer. Man presterar inga trovärdiga argument för varför det status quo av obeskrivligt våld och förtryck ska fortsätta att pågå, allt i syfte att rättfärdiga Israels massmord och även staten Israels existens.

  Bra formulerat!

  • Isa
   1 januari, 2010 at 22:07

   Läs Hasbara. Deras debatt taktik:

   http://www.middle-east-info.org/take/wujshasbara.pdf

   Gå till sidan 18 av dokumentet och läs om Communication Styles: Point Scoring and Genuine Debate.

   Ni lär bli chokade!

   • 1 januari, 2010 at 22:18

    Ni lär bli chokade!

    Inte vi som läst det tidigare.. Men jag håller med dig, alla som är intresserade bör läsa.

 3. Sara G
  1 januari, 2010 at 18:31

  Det är grotesk! Palestinier beskrivs som ”palesvinier” och ordvalet minner om svunnen tid, då vissa människor liknades vid råttor och annan ohyra.
  Jag förstår inte att våra politiker inte reagerar nämvärt!
  Shame on them, Mona Sahlin inkluderat.

 4. Sara G
  1 januari, 2010 at 20:49

  Demonisering är ett gott vapen, när man vill göra ont. Palestinierna beskrivs som obildade ”araber, trots generelllt hög hög utbildning och och att de faktiskt bott i området sedan tusentals å tillbaka, betydligt länge än t.ex VÄDER ANNA.

 5. Palestinier
  2 januari, 2010 at 05:03

  Det var ett år sedan Israel gick till en våldsam attack mot Gaza , Det var 80 bombplan f16 som släppte sina bomber över Gaza de första 3 minuterna
  Det är inte den första attacken i historien men förvisso är den hårdast och mest kraftfulla

  Gaza är den mest tätbefolkad plats i världen med över 1,5 miljoner palestinier och ytan på 350 kvadratkilometer angreps brutalt från luften , havet och marken med det mest moderna vapen som människor känner till
  Sedan juni 2007 har Gaza varit under belägring och detta har bidraget till negativa humanistiska konsekvenser , Israel vill bryta ner människor och urholka försörjningsmöjligheterna dessutom all material som behövs för att återbygga Gaza har stoppats av Israel , det är cement , glas , trä , grus , stålstränger , reservdelar och mycket annat

  Israel har förstört hus , fabriker , sjukhus , skolor , jordbruk , marker . åkrar , grödor . olivträd , bevattningssystem och berövar bönderna deras levebröd
  Bomberna har också förstört transformator , stolpar , kablar
  Internationella bedömare uppskattar förstörelsen till en miljard dollar

  Som ockupation makt har Israel skyldighet enligt internationell rätt att garantera säkerheten och välbefinnande för civila
  Att fortsätta isolera Gaza och kollektiv bestraffa befolkningen är politisk kontraproduktiv
  EU hycklar och deras tal om internationell rätt är tandlös och oärlig , EU utökade handeln med Israel och förnekar Gazas borna deras rätt att leva , de säljer mer vapen till Israel

  Det internationella samfundet tycks acceptera blockaden , de har misslyckats att göra nånting och allt är bara retorik .

 6. Charles HC
  3 januari, 2010 at 16:04

  Det är tragiskt att inte Israel kan följa FN:s regler om mänskliga rättigheter. Jag skulle definitivt resa dit några veckor annars, som det är nu tvingas man bojkotta landet på grund av deras ständiga misskötsamhet.

Comments are closed.