Farväl Palestina?


Jag vet inte vad det är för fel på världen, men idag presenterar Dagens Eko en nyhet som går ut på att Israel som betalning för ett nittio dagar långt byggstopp på Västbanken får tjugo exemplar av världens mest avancerade flygplan, byggandet i Östra Jerusalem tillåts fortsätta och USA lovar Israel att aldrig mer begära ett byggstopp efter detta, samt att man ska lägga in sitt veto mot alla förslag som går emot Israel i i FN:s säkerhetsråd.

Sveriges Radio/Ekot: ”USA har lagt fram en ny plan för att återigen få igång fredssamtalen mellan Israel och palestinierna. USA vill att Israel förlänger byggstoppet på Västbanken med 90 dagar och lovar i gengäld att Israel bland annat ska få nya avancerade stridsflygplan…

…För att bryta dödläget har USA nu presenterat en ny plan som den israeliska regeringen ska diskutera idag, skriver flera nyhetsbyråer.

Kärnpunkten är att Israel återigen måste införa ett byggstopp på 90 dagar, och det ska också omfatta de arbeten som påbörjades i höst.

Men byggförbudet ska bara omfatta Västbanken och inte den arabiskt dominerade östra delen av Jerusalem.

För att få Israel att nappa utlovar USA extra starka garantier för landets säkerhet, bland annat tänker man sig att exportera 20 stridsflygplan av den absolut senaste generationen till Israel.

USA lovar dessutom att man ska lägga in sitt veto mot alla resolutioner i FN och liknande organ riktade mot Israel. Nyligen har till exempel palestinierna begärt ett säkerhetsrådsmöte om de israeliska bosättningarna. USA har också sagt att man inte ska begära något ytterligare byggstopp efter de 90 dagarna.

Det finns ännu ingen reaktion från palestinskt håll på den amerikanska planen, som heller inte presenterats offentligt i USA.”

Jag vet vad man pysslat med på Ekot inatt, men i radiosändningen så lästes nyheten upp utan särskild kommentar. Resultatet av detta, om det är sant, blir givetvis att alla palestinier nu får några månader på sig att packa sina pinaler och försvinna från Mellanöstern. Får man på detta sätt igång fredssamtalen så kommer de givetvis avslutas igen inom kort, sedan kan Israel fortsätta att bygga ut både i Östra Jerusalem och på Västbanken och – USA kommer aldrig mer att kräva något byggstopp.

Jag hoppas verkligen att texten är ett stort misstag, annars så kan man nog utgå ifrån att effekterna både på kort och på lång sikt kommer att bli utomordentligt allvarliga. Möjligen är det en provokation, inte bara mot palestinier utan även mot Syrien, Libanon och Iran, jag kan inte föreställa mig annat i nuläget. Aldrig mer begära byggstopp samtidigt som man beväpnar israelerna ytterligare och helt lämnar Jerusalem åt sitt öde?

it , , , , , , , , ekot dn svd ex ab gp sds


12 svar till “Farväl Palestina?”

 1. WHEN THE ’WATER’S EDGE’ STANDARD DISAPPEARS…. If our political system made more sense, this would be an astounding scandal that would dominate the discourse.

  Rep. Eric Cantor (R-Va.) told Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu on Wednesday during a meeting in New York that the new GOP majority in the House will ”serve as a check” on the Obama administration, a statement unusual for its blunt disagreement with U.S. policy delivered directly to a foreign leader.

  ”Eric stressed that the new Republican majority will serve as a check on the Administration and what has been, up until this point, one party rule in Washington,” read a statement from Cantor’s office on the one-on-one meeting. ”He made clear that the Republican majority understands the special relationship between Israel and the United States, and that the security of each nation is reliant upon the other.”

  This just isn’t normal. Laura Rozen called the meeting itself ”unusual, if not unheard of.” But it’s what Cantor said that’s astounding.

  We’re talking about a powerful member of Congress engaged in foreign policy, vowing to a foreign government to oppose the administration’s policies regarding that government. Ron Kampeas from the Jewish Telegraphic Agency news agency said he can’t remember any U.S. official ever doing this. ”[T]o have-a-face to face and say, in general, we will take your side against the White House — that sounds to me extraordinary,” Kampeas said this week.

  It is that and more. Cantor not only met in private with a foreign leader to undercut the foreign policy of the elected American president, he proceeded to brag about it.

  Artikeln fortsätter här: http://www.washingtonmonthly.com/archives/individual/2010_11/026624.php

 2. Din blogg text angående Israel och USA är riktigt
  Israel har kommet överens med USA att stoppa byggandet av bosättningar i tre månader med ett undantag av Jerusalem
  I gengäld har USA lovat att leverera 20 stridsflygplan av typ F35 som är osynliga för radar och som är mest avancerade stridsflygplan i världen och detta kommer att förändra maktbalansen i mellan öster avsevärt till Israels favör

  USA har också lovat att använda sitt veto rätt i FN och andra internationella organ samt mot varje initiativ som har nånting med Israels politik att göra
  Vitahuset har också lovat att stoppa varje palestinskt försök att upprätta en palestinsk stat genom att begära det hos FN

  USA har också gett Israel andra garantier som till exempel Att stoppa varje diskussion och varje åtgärd som berör Gold Stone rapport eller massakern på flotta samt garantier att blockera FN,s resolutioner som innebär kontroll av Israels nukleära anläggningar

  Palestiniernas chefsförhandlaren Saeb Erekat säger att palestinierna har inte blivit informerade om överenskommelsen mellan Israel och USA än men tillägger att varje byggstopp som inte omfattar Jerusalem kommer inte att accepteras och är förbjuden
  Erekat frågar sig vad skulle det hända om parterna inte kommer överens under den period av tre månader , Han tillade om detta är sant då kommer det att avvisas omedelbart och palestinierna kommer att vända sig till FN för att erkänna en självständig palestinsk stat

  Oavsett hur palestinierna än gör de kommer inte att få gehör för sina krav så länge USA motarbetar de , Det jag önskar är ett den palestinska myndighet tar sitt ansvar och avgå med omedelbart verkan och då kommer palestinierna att förenas mot Israel och det är precis vad israel fruktar

 3. Israelerna har ju egen nyckel till USAs kassaskåp. Och vanliga jenkare är så dumma att de tillåter det trots att de själva håller på att bli utfattiga.

 4. Hade själv precis samma tanke när jag hörde nyheterna i morse. Märkligt att nyheten inte fått större utrymme.
  Borde ha toppat förstasidorna överallt om det är sant.

 5. Även jag hörde i lunchekot denna sakligt upplästa förteckning över stormaktens eftergifter för lilleputten, så att lilleputten åtminstone för ett kort tag skall sluta bryta mot ingångna avtal. Även jag tvivlade på att jag hörde rätt. Världen har sannerligen blivit absurd. Även ett litet oskyldigt barn måste ju fråga sig hur något sådant är möjligt, men Eko-redaktionen lämnade oss i sticket utan förklaringar eller analys.

 6. Sedan skriver Ekot ”arabiskt dominerade Östra Jerusalem” när det handlar om den palestinska delen av den ockuperade staden…

 7. Jag tror att antisemitismen kan komma att öka enormt och en massa helt oskyldiga drabbas, och det är ju faktiskt de flesta i det här läget. Netanyahu drabbas ju inte, inte Obama heller.

  • Jag tror att antisemitismen kan komma att öka enormt

   Ja, men man måste väl avvakta och se om Ekots rapportering är korrekt innan man ondar sig…

 8. Det är skamligt att se hur Obama nu går i ledet utan att reflektera. Eller så sammanfaller detta med planerna på en invasion av Iran, för nu när ekonomin är dålig så passar det väl med en vag the dog, eller vad det heter?

  • Det är nog inplanerat med en ”false flag event” liksom Lusitania, Pearl Harbour, Tonkin, 9/11.

 9. Nutidens amerikanska doktrin är att en konflikt skall vara så länge den generar pengar. Fred= krig; ref. Orwell.
  3 månader i utbyte för jaktplan, som med elektroniska bokföringsposter, som kallas dollar, och sedan betalas av amerikanska arbetare, som dessutom får betala ränta.
  Maffian kan inte göra det ”bättre”.

 10. Det är sorgligt, men det är detta som är demokratins ansikte, åtminstånde den demokrati som västvärlden har råd med.