EU-ministrarnas chans i Mellanösternkonflikten

Idag ska EU:s utrikesministrar komma överens om den skrivning man diskuterat när det gäller Mellanöstern-
konflikten och frågan om Jerusalems status.

SR/Ekot: ”EU:s utrikesministrar väntas i dag anta ett uttalande om Jerusalem som vållat skarp kritik i Israel och motsättningar inom EU. I det svenska utkastet till uttalande står det att ”för att verklig fred ska uppnås, måste man finna ett sätt att göra Jerusalem till huvudstad i två stater”. Israel kallar detta en diplomatisk kupp och Jerusalems borgmästare säger att EU vill uppföra en ny Berlinmur.”

Att representanter för Israel talar om en ny Berlinmur måste rimligen anses vara ett propagandistiskt skamgrepp helt i nivå med Bagdad Bob. Israel har redan byggt en mur mot Västbanken som är åtta meter hög, en mur som i Jerusalem är försedd med vakttorn vars motsvarighet aldrig någonsin setts förut i vår värld. Berlinmuren var närmast som ett gärdsgårdsstaket i jämförelse och antagligen är den israeliska apartheidmuren den enda byggnation som man kan se från Månen. Ser man till israelernas uttalanden så verkar de ha kommit vilse och hamnat just där.

SR/Ekot: ”Israel, som ser Jerusalem som sin eviga och odelbara huvudstad, har de senaste veckorna försökt övertala olika EU-länder att gå emot det svenska förslaget, som i Israel beskrivs som farligt och som ett hot mot fredsprocessen. Jerusalems borgmästare sa att EU skulle förlora sin rätt som medlare i Mellanösternkonflikten om EU-länderna ger klartecken till en ny Berlinmur, som han sa.”

Israel har byggt tusentals nya lägenheter åt bosättare i den palestinska östra delen av Jerusalem, samtidigt river man palestiniers hus och tar ifrån mängder av palestinier deras rätt att bo och vistas i staden. Detta trots att palestinierna har betydligt större rätt till Jerusalem än vad de judiska invandrarna har.

Jag läste för något halvår sedan en reseberättelse från Palestina som hade skrivits av en av Carl von Linnés lärjungar, han var i Jerusalem på 1700-talet och då var staden bebodd av kristna, muslimer och judar. Han beskrev ett myllrande folkliv trots stadens relativa litenhet, och hur många ägnade betydande ansträngningar åt att tillverka religiösa souvenirer och sälja dessa till tillresta turister. Ingenstans i berättelsen talas det om motsättningar eller konflikter mellan de olika religiösa som bodde i staden.

När israeler talar om ett hot mot ”Fredsprocessen” så finns det all anledning att fråga sig – vilken fredsprocess? När israelerna sedan talar om att EU skulle förlora sin rätt som

Netanyahu

medlare i Mellanösternkonflikten så finns det all anledning höja på ögonbrynen. Mellanösternkonflikten rullar vidare i en hastighet av sällan skådat slag. Israels agerande mot palestinierna, nu senast i Jerusalem, gör att många utanförstående bedömare allt oftare talar om risken för en tredje intifada.

Om de israeliska politikerna försöker ikläda sig offerrollen så kommer de att förlora det uns av trovärdighet som de möjligen kan ha kvar. Den Europeiska Unionen borde enligt min uppfattning ta till betydligt starkare påtryckningar än ett uttalande om målsättningen för enbart Östra Jerusalem. Handelshinder, blockad och en total bojkott av Israel är en lindrig metod mot en stat som nonchalerar de mänskliga rättigheterna, FN:s alla resolutioner, Krigets lagar och samtliga Genèvekonventioner.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , dagen svd12 dn1 ab12 t

  12 comments for “EU-ministrarnas chans i Mellanösternkonflikten

 1. Mim
  8 december, 2009 at 10:41

  I filmen Paradise Now säger den palestinska självmordsbombaren: De är bödeln och offret i ett. Vad blir kvar åt mig? Jag är mordoffret som hämnas genom att mörda. Det var skakande att höra och sammanfattar hela problematiken och detta hor som det israeliska talet om fredsprocess och förhandlingar innebär. Den etnska rensningen av Jerusalem har knappt börjat. Tiotusentals palestinska hus står på tur för att rivas eller övertas av tjuvhorder som kallas bosättare. Men framför allt. Det som kommer att hända snart är att man ska dela på al-Aksa moskén som man gjort med Abrahams moské i Hebron och bygga ett judiskt tempel på ena halvan och vänta på att den andra halvan som är undergrävd ska rasa vid första bästa lilla jordskalv. Det trots att man i över 42 år grävt och grävt och inte hittat minsta lilla bevis för judisk närvaro någonsin. Underligt med en 5000 årig judisk civilisation i stan som inte lämnat sig en endaste fornlämning eller åtminstone en liten skärva av någonting som med all säkerhet kan sägas vara judisk.

 2. Pingback: Mia
 3. Mahmud
  8 december, 2009 at 11:09

  213.100.52.124 SE Sweden 26 Stockholms Lan Stockholm 59.3333 18.0500 Tele2 SWIPnet

  Kallar sig oxo ”Kristoffer B” och ”Iranier”…

  Troligen en tvättäkta Sverigedemokrat, i alla fall ett Troll!

 4. Sniff
  8 december, 2009 at 11:26

  Härligt Israel har ett nytt PR-trumfkort som kan sälla sig till ”antisemit”, ”självhatande jude”, ”förintelseförnekare” m.m. Trumfkortet är: Ni får inte vara med i fredsprocessen!” De orden får vissa politiker o bajsa på sig.
  ”Tänk om vi inte är där när DET händer?!?!”
  ”Vi kvalificerar oss inte!”
  Vojne – vojne. Vilken fredsprocess? Detta skall kallas stöld, ockupation och Low Intensity Warfare! Inget av detta har med fred att göra.
  Risken är stor att detta kan blir en kil inom EU om det uppstår en polarisering. Troligen blir resultatet en urvattnad soppa eftersom ingen vill så en splittring inom EU.

  Börjar förstå vilket dilemma Nationernas Förbund stod inför med Tyskland / Japan på 30-talet.

 5. Danne S
  8 december, 2009 at 11:59

  Det blir nog ingen ändring i politiken tyvärr. Palestinierna får ha sitt lidande ifred för EU.

 6. Benjamin
  8 december, 2009 at 12:04

  Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

  På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram.

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarsfunktionen för reklamändamål.

  / Jinge

  ———

 7. Palestinier
  8 december, 2009 at 14:45

  Det är dags för den internationella samfundet att ta ställning till Israels straffrihet genom att fördöma och bestraffa Israelisk rasism

  EU måste förvandla ord till handling och bekräfta att Jerusalem är Palestina huvudstad med full suveränitet över hela 1967 ockuperade områden och detta måste följas av sanktioner mot Israel tills det uppfyller sina skyldighet enligt internationell rätt

  Det finns redan en mur runt själva staden Jerusalem som stänger ut alla närliggande palestinska byar , Ingen kan komma in eller ut utan kontroll
  Israel har också isolerat Jerusalem från resten av västbanken
  Jerusalem borgmästare vet inte vad han pratar om och så är det med alla sionister som försöker förfina sitt ansikte framför världen

  Jag själv tror inte att EU har mod att ta ett sånt beslut . EU är Israel vakthund och brukar underkasta under Israel fötter

 8. AR
  8 december, 2009 at 16:15

  Nu är uttalandet så urvattnad och utslätat som man kunde vänta sig ryggradslösa Europa. Mörda en massa afghaner och irakier, ja, då är man flink och effektiv. Att få igenom en meningslös skrivelse som den var formulerad från början, ja då är man en bunt menlösa kärringar.

 9. Isa
  8 december, 2009 at 17:27

  Tror inget specielt kommer att hända.

  Dessa israeler är ju europeer. Ska man bestraffa sitt eget folk?

  När hände det i Europeisk konional historia?

  • nature
   9 december, 2009 at 08:49

   ”När hände det i Europeisk konional historia?”
   I Tyskland, under 30-talet : -)

   • Isa
    9 december, 2009 at 11:58

    Kommentaren obegriplig, utveckla! / Jinge

    • Isa
     9 december, 2009 at 13:46

     Det jag menade var att de europeiska folken som koloniserade afrikanska, amerikanska länder och folk inte blev bestraffade av sina egentliga hemländer (alltså blev inte de britter som slaktade några miljoner amerikaner och förslavade afrikaner bestraffade av UK)

     Samma sak lär hända, och händer, med Israel. Dessa ”israeler” är inte mer än européer som vill göra samma sak som deras förfäder gjort några hundra år tidigare. Men dessa använder sig av judendomen och ”förintelsen” (som om de var de enda folk som gick igenom lidandet) som argument för att slakta, ockupera och terrorisera palestinier.

     Hoppas ni förstår denna gång…

Comments are closed.