En Tredje Intifada?

Den senaste tidens händelser i Mellanösternkonflikten beskrevs för några dagar sedan i Time Magazine som en möjlig orsak till en start av den tredje intifadan. Läget har länge varit mer eller mindre explosivt, något som underströks av Israels bombardemang av Gazas belägrade befolkning. Dessutom så finns det motsättningar inom både Libanon och Syrien som är direkt kopplade till situationen för palestinierna, något som inte gynnas av att Mahmoud Abbas status som ledare är starkt ifrågasatt, han anses av många palestinier vara direkt köpt av Israel.

Den senaste utvecklingen av konflikten var när Joe Biden var på besök i Israel, då passade man på att berätta att man hade för avsikt att bygga 1600 bostäder på ockuperad palestinsk mark, något som i sig skulle vara en första del av de planerade 50 000 bostäder man har för avsikt att bygga. Att palestinierna blir upprörda över denna landstöld är knappast förvånande, och till det kommer öppnandet av Hurvasynagogan, en gammal synagoga vars återöppnande ses som ett tecken på att israelerna också är ute efter att ta över Al-Aqsa-moskén, för att sedan börja bygga upp Davids tempel som spelar stor roll i judendomens mytologi.

Problemet med det sistnämnda är förstås att Al-Aqsa-moskén är central för Islam, det är en helig plats. Med andra ord så finns det nu en risk för att grunderna lagts för ett heligt krig, något som kräver utomordentlig tydlighet både från USA:s sida likväl som från EU:s. Den israeliska regeringen innehåller flera extremistiska partier, det handlar om partier som öppet förespråkat tvångsförflyttning av alla palestinier till exempelvis Jordanien. Man ska ha klart för sig att den israeliska regeringen riskerar att spricka om Netanyahu går emot utrikesminister Avigdor Liebermans Yisrael Beytenu och andra ortodoxa regeringspartier.

På 1700-talet så sade en känd rabbin att återinvigningen av Hurvasynagogan, den dag man kunde bära in torahrullarna i synagogan igen, skulle innebära att återuppbyggnaden av Davids tempel kunde starta. Sammantaget så ger detta en utomordentligt dålig prognos för utvecklingen framöver. Redan nu är åtskilliga palestinier skadade av polisens och militärens beskjutning, och vad som händer framöver är omöjligt att förutse. Men att hävda att Intifada III riskerar att starta vilket ögonblick som helst är definitivt ingen överdrift. I det läget öppnar Hennes & Mauritz en butik i Jerusalem där köpcentret byggts på en gammal palestinsk by…

intressant Tags : , , , , , , , , , , , ab svd dn123 dagen lasse t

  9 comments for “En Tredje Intifada?

 1. Michael
  16 mars, 2010 at 12:37

  Och så inviger H&M en butik i Jerusalem idag… Jag kommer aldrig att handla så mycket som en strumpa på H&M igen, och ingenting åt resten av familjen.

  • Inga D
   16 mars, 2010 at 13:19

   Jag har redan startat min HM-bojkott. Jag reser heller till stan än köper i min lokala HM-butik. En stad där omvärlden är eniga i fördömandet? Vad tänker israels regering med? Vi får hoppas att det inte blir någon intifada, en sådan slutar alltid med att israel dödar hundra gånger så många palestirnier.

   • MAD Jihad MX
    16 mars, 2010 at 20:40

    Om man ska handla H&M just nu, då kan man istället passa på att köpa på sig en aktie eller två och sedan gå på årsstämman i Stockholm 29. april:

    – .. Aktieägare är som vanligt välkomna att ställa frågor under årsstämman. För att underlätta besvarandet av frågor på stämman kan frågorna gärna sändas in i förväg till H&M via e-post ..

    http://www.hm.com/se/finansiellinformation/rsstmma__corporategovernenceannualgeneralmeeting2.nhtml

    (det brukar finnas fika oxå!)

    • 16 mars, 2010 at 21:02

     Köpa en aktie för att sedan gå dit och kasta tomater?

 2. Rogge
  16 mars, 2010 at 16:04

  Tyvärr håller fortfarande USA och majoriteten av EU-länderna Israel om ryggen. Även om Bildt brukar ge visst uttryck för att Israel går över gränsen för det tillåtna ibland, så får vi aldrig höra något riktigt fördömande av Israels ockupation och instängning av främst Gazaområdet. Det är ju helt fruktansvärt under vilka förhållande palestinierna lever under där. Jag tvivlar också på att USA kommer att sluta stödja Israel, trots den egentligen helt otroliga skymf de blev utsatta för. Den Israelvänliga lobbygruppen i USA är för stark och inflytelserik för det. Som Jinge skriver ger ju inte heller arabstaterna helhjärtat stöd till palestinierna – vissa av dem ser nog till och med helst att nuvarande läge bibehålls om inte annat av inrikespolitiska skäl.
  Sedan tycker jag vi ska göra allt vi kan för att sprida information om HM:s etablering i Israel. Åtminstone dem jag har frågat har inte haft en aning om detta.

 3. Marwan
  16 mars, 2010 at 16:34

  Sammandrabbningar började när Israelerna invigde ett nytt tempel som kallas för ruiners tempel några meter från Al Aqsa moskén och som skall vara det första steget för att markera den officiella starten av arbetet för att bygga det stora templet som ska byggas på samma ställe där Al Aqsa moskén står idag
  Al Aqsa moskén som är den tredje heligaste platsen för muslimerna är hotat av Israel , extremistiska judar vill riva ner moskén och påstår att den byggdes över ruinrena av deras tempel
  50 palestinier har skadats och sammanstötningar pågår fortfarande , Situationen är mycket spänd och ingen vet hur det kommer att utveckla sig
  Israel är i högsta beredskap , 3000 poliser är ute på gatorna och all trafik till och från Jerusalem är stoppad
  Många tror att detta är en början på den tredje Intifadan

  • 16 mars, 2010 at 16:46

   Och Mahmoud Abbas har förbjudit palestinier på Västbanken att demonstrera mot israelerna…

   (Skulle jag skriva vad jag tycker om det skulle besökarna här chockas!)

 4. chris
  17 mars, 2010 at 17:44

  Hur kommer det sig att ni alltid komenterar ,när det byggs i jerusalem.ex att mosken i jerusalem är den 3 viktigaste i islam..Jerusalem är kristendomens viktigaste plats,dom har inga problem att det byggs synagoger i jerusalem.Islam har väll inte patent på jerusalem och vad som byggs där..Men verkar som muslimerma i världen vill bestämma allt i Jerusalem

  • 17 mars, 2010 at 17:55

   Hur menar du? Jerusalem var helt palestinskt innan Nakban, då fanns det judar, kristna och muslimer där. Nu håller Israel på att gradvis fördriva palestinierna, riva deras hus eller vräka dem, bygga olagliga bosättningar runt hela östra Jerusalem.

   Det är knappast muslimerna som spottar på de kristna i stan, läs Haaretz får du se. Alla vettiga människor vill att judar, muslimer och kristna ska kunna samsas i den staden, den är inte bara till för gråklädda poliser eller grönklädda militärer.

   ”Muslimerna i Världen”?? Man kan ju börja med att låta muslimerna bestämma över Östra Jerusalem och Västbanken. När de får det så blir det säkert inga problem. Men israels regering avser att bygga 50 000 lägenheter ytterligare i nya illegala bosättningar.

   Det är det största problemet med Jerusalem idag.

Comments are closed.