Dystert läge säger Gideon Levy
Lennart Kjörling har träffat den israeliska journalisten Gideon Levy i Vita bergen. Det var när Levy besökte Stockholm inför utgivningen av sin senaste bok, Gaza mitt älskade (Karneval förlag, 2011). Levy har, som många känner till, varit reporter på den israeliska tidningen Haaretz i många år och boken består av en samling av hans artiklar från Haaretz.

Lennart Kjörling på Flamman redogör för vad Levy berättade: ”Tel Aviv är en pulserande stad med packade restauranger och ett dynamiskt klubbliv. Det vimlar av folk på de soldränkta stränderna, livet är underbart. Folk tänker inte längre än morgondagen och det är en del av problemet. För alldels i närheten lever folk i en katastrof och det kan inte hålla på så i längden. Men ockupationen påverkar ändå människors mentalitet.

– Kör du bil i Israel märker du hur aggressiva bilisterna är. Den unga generationen i Israel är mycket arrogant, mycket nationalistisk, mycket aggressiv. Det finns en djup tro bland israeler att vi är de utvalda, mycket bättre än andra.

Gideon Levy tror inte på en enstatslösning, i nuläget. Den skulle bli en apartheidstat. En tvåstatslösning börjar också kännas allt svårare i takt med att bosättningarna expanderar på Västbanken.

– Ship to Gaza kommer inte att påverka opinionen i Israel men det gör att omvärlden inte glömmer Gaza. Är det lugnt så bryr sig ingen, världen måste påminnas om att 1,5 miljon människor lever under omänskliga villkor.

Den arabiska våren är den enda ljusningen. Den har påverkat de palestinier i grannländerna som sökt sig till de stängda gränserna till Israel. Vid en andra manifestation sköt armén ner 23 obeväpnade demonstranter på Golanhöjderna som tagit sig fram till gränsen.

– Om de fortsätter sätter de Israel i en mycket svår situation. Omvärlden kommer inte tillåta Israel att skjuta ner fredliga demonstranter. Och det är bara genom omvärldens påtryckningar vi kan komma till en lösning på vår konflikt. USA sitter på nyckeln.”

Jag har inte läst boken själv, men det kommer. Artikeln i Flamman finns på nätet.

it Andra om: , , , , , svd12 dn12 ex12 ab12 dagen


5 svar till “Dystert läge säger Gideon Levy”

 1. Andra israeler kallar honom för en självhatande jude. Han är helt enkelt för bra författare för deras smak.

  • Jag har ju några israelkritiska judar som kommenterar här till och från, de använder aldrig sina riktiga namn.

 2. Det finns hur många s.k ”självhatande judar som helst” ute i världen,
  framgångsrika i mycket – och i sin kritik mot israels statsterrorism
  och uppenbara rasism.
  Gideon Levy är bara en av många
  Flera kommer att vara passagerare på Ship to Gaza.

 3. en Israelisk hjälte, kan inte han åka med på ship to gaza då? porta sin medborgare i 10 år, good game:)