PGP, svaret på FRA-lagen och Federleys svek?


Oavsett hur det förhåller sig med rubriken för detta inlägg så är jag från och med idag redo att ta emot inkommande krypterad e-post.


I raden överst på denna sida
finns det en knapp med texten ”Kontakt-PGP”. Klickar du på den så hittar du min publika krypteringsnyckel. För att kunna sända krypterad text till mig så behöver du själv en PGP-variant, antingen från PGP själva eller Open-PGP eller Gnu-PGP eller något liknande. Hittar du inte någon lämplig programvara som passar ditt operativsystem eller din variant av detta så kan du e-posta mig så ska jag försöka hjälpa dig.

Annars kan du säkerligen klara dig helt utan hjälp om du använder Google. De flesta varianterna av PGP är helt gratis och tämligen okomplicerade att installera.

Min egen publika nyckel finns givetvis också på diverse keyservers. Att det är viktigt att skydda sin egen e-posttrafik behöver jag väl knappast påpeka en dag som idag, nu när myndigheterna försöker skaffa sig en obegränsad tillgång till enskildas kom-
munikation. Det minsta vi kan göra som medborgare är att skydda den så gott vi kan.


Detta är en del av min publika nyckel. AB SDS
12 SvD1 it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]FRA-lagen, PGP, Kryptering, E-post, Spionage, Federley, Kontroll, Personlig integritet, Politik[/tags]


9 svar till “PGP, svaret på FRA-lagen och Federleys svek?”

 1. Det finns ju tydligen också lösningar för att kryptera den E-post man skickar med web-baserade klienter. I alla fall så länge man använder sin egen dator och har support program, eller skript installerade.

 2. @Kurt:

  Nu har jag iaf hittat en användbar metod för mail. Thunderbird (Mozilla) med Enigmail och GnuPGP.

 3. @Marcus R:

  Jag tror att det finns ngn variant för Gmail oxo, men varför i hela friden kör du inte en mailadress från din ISP?

 4. Marcus R: Gmail fungerar. Du måste ändra lite i inställningarna inifrån Gmail bara. Goggla på det.

  Sen är det bara att lägga till kontot i Thunderbird. Det är förberett för Gmail. Du kan ta emot och skicka osv.

  Men för Hotmail vet jag inte om det fungerar eller ej?

 5. Gmail har ett unikt interface, som andra mailprogram saknar. Om man installerar GnuPG lokalt (open source) och Firefox tillägget FireGPG så kan man kryptera mail i Gmail.

 6. #4 Jinge – Jag har en hotmail-adress, en gmail-adress och så använder jag jobb-mailen rätt ofta. Jag har bara inte orkat skaffa en adress till från min ISP. :)

 7. Jo, jag kan koda mailen med PGP men hur hindrar jag FRA från att kolla med vilka jag mailar.

 8. I Österrike har personer nyligen gripits av polisen och häktats. För en del av de anklagade är det enda ”brottet” att de använt just kryptering och uppmanat andra att också göra det. Gripandena var en stor polisinsats med dragna vapen och insparkade dörrar, som gjordes med anklagelsen ”bildande av kriminell organisation”. Denna lag stiftades för att komma till bukt med organiserad kriminell maffiaverksamhet. De man slagit till mot nu är dock ingen maffia, utan ledande personer i den österrikiska djurrätts/djurskyddsrörelsen. Man har slagit till mot både kontor och engagerade medlemmar. Massvis med datorer, alla medlemsregister och kampanjmaterial har tagits så att deras fullt lagliga arbete inte kan fortlöpa. Myndigheterna försöker såklart rättfärdiga sitt beteende med att anklaga de gripna för diverse olagliga aktioner som djurrättsaktivister gjort. Men inga bevis har lagts fram för att de gripna (nu häktade en månad) skulle ha utfört dessa. Snarare är det väldigt framgångsrika kampanjer mot pälsfarmar/affärer etc som ses som en nagel i ögat på politiker och näringsliv. Detta har så klart relevans även för svenskar och koppling till FRA-debatten. Österrike har samma skimmer över sig som ett demokratiskt land som Sverige, men det har nu kommit fram att man övervakat mail och telefonsamtal i år, utan att få fram ett enda bevis (att avlyssna mail tycks också ha varit förbjudet enligt österrikisk lag), personer har blivit spårade via sina mobiltelefoner på ett väldigt precist avstånd (bara några meter), man misstänkliggörs (och häktas) för att man förordat kryptering, och polisen har även använt intima och personliga detaljer från privatlivet (som man avlyssnat sig till) mot de gripna. Amnesty och Miljöpartiet (även i Sverige) har kritiserat polisen och de ansvariga politikerna. Om detta kan hända i Österrike, så finns det som jag ser det inget som skulle visa på att Sverige är ett dugg bättre. Speciellt inte om man ser till senaste tidens debatt kring FRA-lagen. En sammanfattning om läget i Österrike finns på http://www.vgt.at/presse/news/2008/news20080621_en.php . En översikt över polisens övergrepp på http://www.vgt.at/presse/news/2008/news20080621_1_en.php .