Firefox 3 Beta 5 en höjdare


Jag skrev för en stund sedan om mina vedermödor när det gäller Micro$oft Vista, jag nämnde också att jag hade rejäla problem med Firefox som i vanliga fall är min favoritbrowser.

Efter att ha fått stil på min Linuxinstallation så återgick jag till problemen med Vista och mindes att jag läst något positivt uttalande på en blogg nyligen. Vilken blogg minns jag inte, men det talades väl om Firefox 3 beta 5 och jag tänkte – det kan i alla fall inte bli värre än nu. Det kunde det givetvis inte men efter att ha installerat den sista betan (the Final Beta) på Vistapartitionen så började Firefox bete sig som en bra browser ska göra.

I morse lade jag märke till att FF utnyttjade ca 50 procent och processorkapaciteten, något som givetvis förklarar den ohyggliga segheten. Nu med betan installerad så går en omladdning av en webbsida på 1-2 sekunder med en mycket kort topp på fyrtio procent när den jobbar som mest. Jag kan inte mäta tiden, men jag gissar att toppbelastningen varade omkring 0,2 sekunder. I praktiken betyder det att t.ex. Svenska Dagbladets hemsida, som jag upplevt som seg, nu laddas helt på 1,5 sekund om man bortser från någon reklamgrej som laddas efter att hemsidan kommit upp i sin helhet.

En sak som gladde var att den gamla FF ligger kvar så att testa den nya innebär inga nackdelar. Den funkar t.o.m. i Vista.

CS: ”Den betaversion av Firefox som kom i måndags ska enligt testare vara dubbelt så snabb som Apples Safari och minst tre gånger snabbare än Internet Explorer.”

Jag kan bara bekräfta, Firefox är nu en Micro$oftmördare av format.

Om Firefox: Computer Sweden / IDG

Här tankar du hem Firefox Final Beta!

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Microsoft, Micro$oft, Vista, Ubuntu, Linux, XP, Bloggare, Hjärtinfarkt, Bloggosfären, Operativsystem, Datorer, PC, Blåskärm, Firefox[/tags]


23 svar till “Firefox 3 Beta 5 en höjdare”

 1. SvD, Aftonbladet & Expressen har så mycket reklam med Java & Flash m.m. att deras sidor inte är tittbara längre. DN och andra går fortfarande bra. Internet Explorer har samma problem där. IE är dessutom så dålig att den inte ens är användbar tycker jag.
  Jag kör enbart med Firefox men brukar inte våga köra betaversioner. Jag väntar nog till juni när den riktiga 3-versionen skall komma.

 2. Om du använder Firefox och vill slippa ladda ned reklam så är Adblock plus en klar hit.

  Sparar tid, bandbredd och processorkraft.

  mvh /Jan Garefelt

 3. Det är konstigt att Microsoft inte gör nåt åt Explorer? Den är ju en total katastrof vilken version man än använder.

 4. Mina USB-fickminnen är av världsklass och nu finns Beta 5 som Portable också. Det är alltså bara att dubbelklicka och köra. Ingen installation behövs.

  Om man nån gång får ett jobb och arbetsgivare börjar tjafsa om att ”chatta” och sånt. Då tar jag fram fickminnet och kör precis vad jag har lust med. Firefox 3 Beta 5 Portable finns på:

  http://portableapps.com/apps/internet/firefox_portable/test

 5. Rättelse: Man måste packa upp Firefox Portable till en mapp. Men sen är det bara att kopiera den till ex ett USB-minne. Så har man alltid favorit-browsern med sig…

 6. Det finns ju några tusen add-ons till Firefox, och majoriteten av dem verkar ännu inte fungera med Firefox 3 beta. Förövrigt har jag för mig att nya Ubuntu 8.04 kommer att komma med Firefox 3.

 7. Har kört FF 3 beta någon månad nu och den rockar verkligen. Framförallt det nya adressfältet. Man bara skriver in tx. ”studio ett” och så dyker det upp i listan. KUNG!

 8. Verkligen rena raketen! Kul! Den har varit ett irritationsmoment för mig ett bra tag nu, och IE vill jag helst inte befatta mig med.

  Add-ons funkar inte helt ut än så länge, men det kommer. Den måste rimligen vara release candidate så de är färdiga, men det släpps normalt inte innan programmet släpps officiellt.

 9. Marcus!

  DEN finnessen hade jag inte upptäckt! :-)

  RÅ-COOL!!

  Nu lär säkert alla IE-troll byta oxo! :-)

 10. Kan glädja er med att det är den nya ”eldräven” som finns med i Ubuntu 8.04 som kommer om några dagar. Sitter och kör betan och det här blir kul ;-)

 11. Ajdå. Inom några dagar? Jag som lade på 7.10 bara för någon timme sedan… :-/ Nåja, ska bli kul.

 12. Mona: Vad är det för bank? Har inga problem med firefox i både Swedbank och Skandiabanken. Och förövrigt är det inte Firefox fel, det är isåfall banken som blockerar Firefox för det är ingen teknisk skillnad på vad de klarar av för säkerhet, protokoll osv

 13. Jag kom in på E-plusgirot, har inte testat den andra banken. Men har du installerat den nya FF så har du oxo den gamla kvar.

 14. Härligt med lite seriösa diskussioner här för en gångs skull :-)
  Tack för tipset Jinge! Fungerar över förväntan.
  Svedjebanken funkar inte klockrent, det går inte att byta profiler. Men jag har skrivit till dem, så det ordanar sig nog…

 15. Alla banker certifiera de största webläsarna och att de skulle acceptera en webläsare i beta fas är ju inte speciellt troligt! De vill ha mera information om ev säkerhetsproblem först.

 16. Snabb fråga bara, varför kör du 64-bitsversionen av Ubuntu? Inga direkta prestandaförbättringar, och massor av kompatilitetsproblem med t.ex. flash, java och wine. Enda fördelen man har är i processorkrävande applikationer som inom fysikberäkningar och liknande (och att 64-bits Linux kan allokera mer än 4Gb RAM-minne om man nu skulle ha det).

  Jag rekommenderar starkt att du byter till ”vanliga” 32-bitsversionen om du är en vanlig desktopanvändare.

  Välkommen till den ljusa sidan annars, snart så har du nog gått över helt ;-) (Open Source är framtiden IMHO, och en sant liberal och kapitalistiskt lutande invention)