Vart tog frågan om Slussen vägen?


Ja man kan fråga sig vart frågan om Slussen tog vägen, det sista jag hörde i ämnet var att Arlanda (Luft-
fartsverket?) har tagit bort bilden på ABBA från dess plats för att Benny Andersson hade uttryckt sitt missnöje över att vara reklampelare när Stockholms borgerliga politiker fattade det så till den grad idiotiska beslutet som det att riva Slussen.

De borgerliga verkar inte ha förstått att man inte både kan äta kakan och ha den kvar. River man en plats som Slussen så kommer den garanterat inte att återuppstå och alla förslag om en ny trafikplats är därför per definition misslyckade. Om vissa politiker driver frågan så är det bara för att komma in i stadens historieböcker, men eftervärlden kommer att döma dem som låter riva Slussen, och det – mycket hårt.

Det enda raka är förstås att satsa ett antal miljoner på att restaurera Slussen, och laga där det är nödvändigt. Nu låter man förfallet fortsätta bara för att stadens befolkning ska bli mer positivt inställd till att riva den. Att det skulle kosta skattebetalarna cirka femton-tjugo miljarder att bygga nytt struntar man i, man kommer att låna upp dessa slantar så att dagens stockholmare kommer få betala tillbaka under decennier framöver, födda som ännu ej födda. Det finns inget annat att säga än ordet som det låter och stavas på svenska, det är ett – Idiotprojekt.

Att de borgerliga vill bli förknippade med något så erbarmligt korkat förvånar mig. De hade samlat mycket goodwill om de hade blivit Slussenkramare istället. De bortser uppenbarligen helt från att den gamla trafikplatsen har en själ, en historia samt att den är helt ovärderlig, den bör sättas upp på listan över världsarv. Men man vill hellre bygga modernt, allt för att det kan anses vara business, men de enda som skulle tjäna på saken är finansvärlden och institutioner som Morgan & Stanley och andra bankirföretag.

Idag är det helt tyst i media om Slussen, ja inte ens Lars Epstein på DN verkar bekymra sig längre. Hur det har gått med alla överklaganden är det ingen som vet, kanske är det jag som har missat något? Jag misstänker att det enda skälet till att media inte skriver om saken är att det inte säljer lösnum-
mer. Journalisterna som arbetar på de stora drakarna består väl huvudsakligen av folk som är inflyttade, det kan vara där som skon klämmer?

it Andra om: , , , , , , , , , , , dn12 sr svd12 ab12


6 svar till “Vart tog frågan om Slussen vägen?”

  1. Men snälla Jinge, vem kommer att bry sig om en gammal motorvägskorsning om femti år? Förslaget till nybygge är väl ingen höjdare, inte bättre än t.ex. Norrmalmstorg eller Odenplan, men vad finns det för bevaransvärt i en massa biltrafikslingor?

    • Den fungerar väl, det räcker. Dessutom tycker jag att den är vacker, och den skulle bli mycket vackrare med lite cement, hela glas och målarfärg.

      Dessutom är jag inte snäll.

  2. Tycker du att det var fel av Bennny att begära att LFV tog bort Abbaskyltningen?

    • Det vet inte jag, men det är ju hans verk i första hand. Men jag kan inte bedöma den saken, inte bryr jag mig heller.. (Men vi gamla gubbar brukar bli grinigare med åren.. :-)