Vänstern behöver nya kvastar

Den som följer den här bloggen vet vad jag tycker ska ske i Vänsterpartiet, eller som borde ha skett omedelbart efter valet i september. Och igår såg jag att Lars Ohly önskade gå till val 2014 tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokraterna, men jag avstod från att kommentera eftersom jag bara hade känt mig gnällig.

SvD: ”Vänsterpartiledaren Lars Ohly vill att de rödgröna, på nytt, ska bilda gemensam front inför valet 2014. I en SvD-intervju ger han också besked om att det inte blir något misstroendevotum mot regeringen… …Lars Ohly är också nöjd över att lugnet har lagt sig i partiet, efter de uppslitande striderna mellan så kallade traditionalister och förnyare. – Vi har lyckats förflytta oss bort från det där, och det känns väldigt bra.”

Jag såg att några andra bloggar kommenterade artikeln, en del dess-
utom på riktigt låg nivå vilket stärkte mig i min strävan att avstå. Men när jag läste Ida Gabrielssons debattartikel i Aftonbladet, där hon talar om att partiet behöver ett generationsskifte, så känner jag hopp. Det skiftet måste givetvis vara så markant att det genomsyrar partiets ledning, så att nya kvastar kommer åt det som gömts i hörnen.

Ida Gabrielsson/AB: ”Sverige har förändrats i grunden och arbetarrörelsens kris innebär förändringar även för Vänsterpartiet. Vänsterpartiet behöver ett generationsskifte inte bara åldersmässigt utan också i förhållningsätt till omvärlden. Att vara vänster på 2010-talet ställer nya krav. Väljarna gav de partier som byggde landet det sämsta stödet sedan allmän rösträtt infördes. Det är ett tecken på att vi inte har kunnat visa att vi är ett alternativ; att man kan lita på att vi tar strid. Det måste ändras.”

När Ohly säger att lugnet har lagt sig i partiet blir jag orolig, de parti-
kamrater jag har kontakt med är inte alls lugna, de är snarare oroliga för partiets framtid. Så länge Ida och andra från Ung Vänster vill se till att ordna ett generationsskifte så ser jag dock positivt på partiets framtid, men det förutsätter att många ur det gamla gardet måste flytta på sig och släppa fram de yngre. Möjligen måste man ha med någon av de äldre på någon eller några tunga poster, men det bör i så fall vara folk som inte belastas av gamla fotbollsminnen eller drömmar om Östtyskland och Berlinmuren.

Och som jag skrivit tidigare, det finns en hel del som talar för att vänstern nu står framför ett vägskäl. Man måste fatta sina beslut innan man faller ännu närmare småpartierna, dem som ändå ingen räknar med i samband med val till Sveriges Riksdag. Att läsa i tidningen att partiledaren drömmer om ett rödgrönt samarbete i valet år 2014 visar tydligt att somliga inte har förstått varför det går bakåt hela tiden.

it , , , , , , , Läs gärna: annarkia, 1, zaramis, 1, k&å, 1, röda-m, 1, emil, uv, framtidskommissionen

  30 comments for “Vänstern behöver nya kvastar

 1. Tharand
  10 januari, 2011 at 18:54

  Hon har rätt i sak att vänsterpartiet behöver förnya sig.

  Det som oroar mig i hennes artikel är att hon inte alls nämner globaliseringen och knappt berör Sveriges beroende av omvärlden. Mycket av det hon skriver håller nog många med om och kanske kan en sådan retorik stjäla röster från många missnöjda sossar men 10000-kronorsfrågan är ju hur man kan upprätthålla en sådan politik i Sverige i en global ekonomi utan att leva på bekostnad av människor i andra länder. Den har vänsterpartiet fortfarande inget realistiskt svar på.

  • 10 januari, 2011 at 19:15

   Och hur ska vi göra med EU ??

   • Tharand
    10 januari, 2011 at 23:23

    Jag har antagligen inte samma syn på det som vänsterpartiet och kan inte heller svara för vad vänsterpartiet bör göra men att bara kräva utträde löser inte problemet. EU har möjlighet att spela en roll för att förhindra att arbetare utnyttjas i fattigare medlemsländer vilket på lång sikt också gynnar svenska arbetare men det skulle kräva politiskt mod.

    Vänstern måste bestämma sig för om man vill arbeta internationellt för solidariet eller inte och hur man vill göra det. Det finns ett sällsynt bra tillfälle för vänstern nu när medborgare i de flesta EU-länder får bära privata aktörers kostnader att föreslå en förändring men det kräver politiskt mod och de visioner som Gabrielsson efterlyser men inte själv uttalar. Tyska och svenska medborgare som får betala mer för att finansiera grekiska och irländska budgetunderskott och irländska medborgare som får betala för bankernas misslyckande sitter i samma båt – alla drabbas de av kostnader som de själva inte kan rå för bara på grund av sitt nationella medborgarskap. Och det är mellanstatliga beslut mellan ministrarna helt utanför EU:s budget som ligger till grund för det, inte beslut i Europaparlamentet, något som alltså mycket väl kan ske även utan ett EU-medborgarskap. Eftersom EU till stor del idag styrs av mellanstatliga överenskommelser i ministerrådet så skulle ett EU-utträde i praktiken inte förändra så mycket som jag tror många säger. Ministrar i EU-länderna kommer ju antagligen fortfarande att prata med varandra regelbundet om en rad frågor som berör oss alla. Även om det finns mycket som inte är särskilt lyckat i EU idag är jag övertygad om att vänsterpartiet vinner mer på att påtala sakfrågor som man vill förändra och vad man vill behålla (jag kan inte tänka mig att vänsterpartiet till exempel är emot fri rörlighet för människor inom EU) istället för att bara tala om för eller emot EU. Förutsättningarna har förändrats sedan EU-omröstningen med de 12 nya medlemmarna på gott och ont och det ger en möjlighet att arbeta för internationell solidaritet riktigt.

    • Ida Gabrielsson
     11 januari, 2011 at 23:20

     Ja, man har ju begränsat antal tecken i en artikel i AB. Eu får vi diskutera vid ett annat

 2. 10 januari, 2011 at 21:39

  Lars Ohly gör mig bara mer och mer förbannad var dag som går. Han har verkligen inte fattat något och det är för att uttrycka det milt, väldigt ledsamt.

 3. Torsten (orginalet)
  10 januari, 2011 at 22:19

  Men vad säger Ida Gabrielsson egentligen?
  Nu blev jag verkligen besviken!

  • Ida Gabrielsson
   11 januari, 2011 at 23:22

   Har du läst artikeln? Vad gör dig besviken? Det är inte mina rubriker som AB använder.

 4. Christer W
  10 januari, 2011 at 22:25

  Ser vi några krafter i vp som arbetar för att frisälla Ohly från partiledarjobbet? Kan det tänkas att DSordförande, ombudsmän, tjänstemännen och andra ledande vill ha honom kvar? Varför finns det inga tydliga krafter som försöker tvinga fram en extrakongress? Kan det tänkas att alla bevakar sin plats kring köttgrytan?
  Det enda vi vet säkert är att Ohly själv inte tycks ha omdömet att avgå.

  • 10 januari, 2011 at 23:00

   Det finns säkert de som vill att han ska vara kvar, det finns oxo folk som vill ha extrakongress, vi får väl se om det händer nåt. Det kanske gör det, vem vet?

  • Torsten (orginalet)
   10 januari, 2011 at 23:38

   Vad är dettta för konspirationsteorier?
   Varför försöker du misstänkliggöra alla oss som inte tror på ryggmärgsreflexen som den enda vägens politik?

   • Christer W
    11 januari, 2011 at 11:47

    Den vanligaste ryggmärgsreaktionen är att försvara sin plats vid köttgrytan, Torsten.

    • Torsten (orginalet)
     11 januari, 2011 at 17:04

     Jag har ingen plats att försvara.

     Däremot tycker jag att den ryggmärgsreflex som innebär att partiledaren skall ansvara för allt ont som skett är primitiv, barnslig och kontraproduktiv.
     Vad som först måste göras är att diskutera politik. Vad i Vänsterpartiets politik är galet. Vilka nya analyser behöver göras. Etc. Även retoriken och partiets yttre framtoning bör analyseras.
     Därefter får man se vilka krafter som är beredda att driva partiets politik och vilka av dessa som är bäst lämpade.
     Viktigt är att inte splittra. Jag upplever ingen egentlig höger/vänster-uppdelning i partiet (även om det naturligtvis finns olika åsikter i det mesta). I den svenska vänsterns historia torde det vara ganska unikt och definitivt något att ta till vara på. Analys och förändringsprocess måste därför få ta sin tid och blixtsnabba patentlösningar typ extrakongresser avvisas.

     • 11 januari, 2011 at 17:42

      Vad i Vänsterpartiets politik är galet.

      Det är rätt många saker som i sig inte behöver vara stora men som sammantaget är det. Bara talet om ett nytt rödgrönt samarbete i valet 2014 är ett misstag av stora mått, ett misstag som knappast förra kongressen bemyndigat.

      ”… eftersom de flesta politiker enligt de bevis vi har tillgång till inte är intresserade av sanningen, utan av makt och av att hålla sig kvar vid den makten. För att kunna sitta kvar vid makten gäller det att hålla folk i okunnighet, så att de lever i okunnighet om sanningen, till och med sanningen om sina egna liv. Därför är vi omgivna av en väldig gobeläng av lögner, som vi livnär oss på.”

      Harold Pinter, Nobelföreläsning 6 december 2005

      • Torsten (orginalet)
       11 januari, 2011 at 19:07

       Tycker du verkligen att Pinters ord är relevanta för tillståndet inom Vänsterpartiet (där du själv uppenbarligen inte deltar) så undrar jag vilka ord du skall ta till när det gäller att beskriva samhället i stort.

       • 11 januari, 2011 at 19:21

        Vad? Deltar jag inte i Vänsterpartiet? Jag träffade partikamrater senast idag vid lunchen. F.ö. så skrev jag att jag fick citatet av en annan vänsterväljare idag just med tanke på det som nu händer i partiet. F.ö. har jag -aldrig- haft så många kontakter med partikamrater som nu, från precis hela landet dessutom. Tror du att kamraterna i Dalarna är de enda så tror du fel. Hur var det när partiet skulle utse Schymans efterträdare, minns du det? Var det inte rätt tjafsigt då oxo?

        När jag beskriver samhället i stort? Det gör jag ju dagligen här så det vet du väl?

     • Christer W
      11 januari, 2011 at 22:34

      Torsten, det enda jag skrev var ”Den vanligaste ryggmärgsreaktionen är att försvara sin plats vid köttgrytan, Torsten.”

      Den delen av Harold Pintert citerade stycket,” För att kunna sitta kvar vid makten gäller det att hålla folk i okunnighet, så att de lever i okunnighet om sanningen, till och med sanningen om sina egna liv.” är en mycket bra beskrivning på en maktrelaterad ryggmärgsreaktion, sen kvittar det om de heter Ohly, Sahlin, Andersson , Christer, Torsten eller något annat.

     • Ida Gabrielsson
      11 januari, 2011 at 23:24

      Min artikel handlade inte om Lasse. Jag skriver ”det behövs ett generationsskifte, inte bara åldersmässigt utan också i förhållningssätt till omvärlden”. Vad sen andra väljer att läsa in i detta kan inte jag göra någonting åt.

      • 12 januari, 2011 at 07:13

       Ida!

       UV är den absolut viktigaste grenen av partiet, för oavsett vad vi kommer fram till idag, och vad vi gör och vilka beslut vi fattar så är det ungdomarna som måste driva på. Jag berättade det i ngn kommentar, men jag ledsnade lite på våra lokala partimöten när det visade sig att jag oftast tillhörde de yngsta med mina 60+ :-)

       Nu ser det lyckligtvis inte riktigt lika illa ut i vare sig fullmäktige eller i Riksdagen men visst är det en korrekt beskrivning att det behövs ett generationsskifte. Överlever partiet velighet och förkärlek till samverkan med ovilliga samarbetspartners så kanske ett generationsskifte kan komma till stånd, i alla fall delvis.

       Och om UV sprattlar på så kommer säkert många av oss gamlingar att sätta motor på rollatorn för att försöka hålla takten… :-)

 5. Trofinios
  11 januari, 2011 at 00:08

  Ohly påminner mig om en gammal avdankad boxare som vägrar inte att han borde hänga upp handskarna, och som istället tror att han nu minsann ska vinna med följd att ånyo han blir brutalt knockad. Tragiskt.

 6. Daniel A.
  11 januari, 2011 at 09:58

  Ett stort problem i partiet är fallenheten för snällism. Vi tycker så mycket om varandra och alla ska vara så snälla och inte kan vi göra oss av med några vi tycker så mycket om o.s.v. Godtrogenheten i partiet har blivit såpass stor ibland att folk blir elitister och får tankar såsom: ”Vi som har en såpass bra och trevlig politik med såpass duktiga politiker borde ha 100% av rösterna för vi vill allas bästa och dom som inte förstår detta är inte kapabla till att förstå sitt egna bästa.”
  Detta lider iofs även centern, kd och folkpartiet av och dom yttrar det lite oftare än oss, men jag saknar det där djävlar-anamma-känslan som partiet en gång hade. Var finns affischerna med rubriker såsom ”Har du en cancersjuk släkting?” och sedan en bild på Ulf Kristersson och texten ”Den här killen gillar då att sparka din släkting i ansiktet och sedan skratta åt dig!”.
  Eller något i stil med Dåliga handlingar blir inte mindre dåliga bara för att man använder Nyspråk! (och så en bild på Reinfeldt).

  • Daniel A.
   11 januari, 2011 at 10:00

   Jag tänkte fel. ville först besvara, men sedan så missade jag att klicka bort att svara och då hamnade inlägget fel. det ska vara direkt under v beh. nya kvastar.

   • 11 januari, 2011 at 10:03

    Kopiera in det där så tar jag bort det felaktiga.

 7. Berit
  11 januari, 2011 at 11:42

  Och de kunde vi inte ändå undvara? Jag har delvis vuxit upp i en miljö dikterad av vänner till den senske kungens farfar och de hade tjänat sina pengar på att ha bomullsplantage i Afrika under kolonialtiden. Arbetarna fick en filt till juklapp varje år. Sen köpte de ett herresäte i Sverige som min far skötte och sålde det, när han sade upp sig, till kommunen och flyttade till Schweitz. Dessa ”företagare” klarar sig alltid på andras bekostnad, var de än dyker upp.
  Det viktiga är att vi har medborgare som vill ett jämlikt och jämställt samhälle. Vi behöver inte skatteflyktingar.

 8. Daniel A.
  11 januari, 2011 at 13:46

  Ett stort problem i partiet är fallenheten för snällism. Vi tycker så mycket om varandra och alla ska vara så snälla och inte kan vi göra oss av med några vi tycker så mycket om o.s.v. Godtrogenheten i partiet har blivit såpass stor ibland att folk blir elitister och får tankar såsom: ”Vi som har en såpass bra och trevlig politik med såpass duktiga politiker borde ha 100% av rösterna för vi vill allas bästa och dom som inte förstår detta är inte kapabla till att förstå sitt egna bästa.”
  Detta lider iofs även centern, kd och folkpartiet av och dom yttrar det lite oftare än oss, men jag saknar det där djävlar-anamma-känslan som partiet en gång hade. Var finns affischerna med rubriker såsom ”Har du en cancersjuk släkting?” och sedan en bild på Ulf Kristersson och texten ”Den här killen gillar då att sparka din släkting i ansiktet och sedan skratta åt dig!”.
  Eller något i stil med Dåliga handlingar blir inte mindre dåliga bara för att man använder Nyspråk! (och så en bild på Reinfeldt).

 9. Annli
  11 januari, 2011 at 16:45

  Helt propå….”Ohly ifrågasätts som V-ledare

  Partidistriktet i Dalarna: ”Ställ din plats till förfogande”.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8396515.ab

  • 11 januari, 2011 at 16:48

   Med ordförande från Dalarnas 15 lokalföreningar i ryggen menar Thomas Ylvén nu att Lars Ohly – som tillträdde som partiledare 2004 – bör ställa sin plats till förfogande.

   Lojalitet hindrar nya kandidater

   – När han istället säger att han vill fortsätta även efter nästa kongress finns risken att andra, av lojalitet, inte ens vill ställa upp som kandidater.

   Så är det…

   • Torsten (orginalet)
    11 januari, 2011 at 17:08

    Jag håller med om att han inte bör tala om nästa kongress.
    Däremot gör han helt rätt i att stanna till dess. Han är i demokratisk ordning vald till det.

    • 11 januari, 2011 at 17:40

     Till 2012, men jag vill ha en extra kongress nu i vår.

     • 11 januari, 2011 at 18:36

      Det är det många som vill. Men hur tvingar man fram en?

 10. Pavlos xanthopoulos
  12 januari, 2011 at 08:55

  Ser man utvecklingen nu efter bankkrisen så förstår man vad Marx va inne på: de stora äter upp de små..
  Samma gäller arbetare/entreprenörer så som små bankirer…
  Över 150 mindre banker har stängts i USA de senaste 2 åren…
  Innan va det entreprenörerna nu är det bankerna och i framtiden staterna….
  Skulden är inte socialismen då socialismen vill ha delad ägande och inte så som imperialismens strävan att monopolisera allt !

Comments are closed.