IT-miljardären Niklas Zennström privatiserar Rosenön


I dagens upplaga av gratistidningen Mitt i Haninge så skriver Zoran Cale en artikel som berättar att IT-miljar-
dären Niklas Zennström har satt upp taggtrådsförsedda grindar på gångbron över till Rosenön som ligger nere på Smådalarö. Tidigare ägdes ön av Hyresgästföreningen och allmänheten kunde vandra runt och titta på ön, ja man kunde till och med köra bil in på ön och parkera där.

Mitt i Haninge: ”Länsstyrelsen vill säkra allmänhetens tillgång till Rosenön norr om Dalarö. Men i praktiken är den enda realistiska vägen att ta sig dit med båt – eller att simma över sundet. Bron som leder till ön är nämligen igenbommad med två taggtrådsgrindar. Skyltar upplyser om att området är kameraövervakat och att det är privat mark. Det är lätt att tro att detta gäller hela ön. Men så är inte fallet. Faktum är att den största delen av ön inte är privat tomtmark. – Det låter som att någon tagit detta ett steg för långt, säger ordföranden i stadsbyggnadsnämnden stadsbyggnadsnämnden, Peter Olevik Dunder.”

Nu vet inte jag om det varit Zennströms avsikt att stänga ute allmänheten och nonchalera allemansrätten, det kan vara obetänksamhet från hans sida, eller så kanske man blir sådan när man är mångmiljardär i dollar. Jag vet inte, men grindarna lär tas bort, något som också är den lokalpolitikers uppfattning som den uttrycks i artikeln. Numera titulerar sig Zennström Riskkapitalist och vem vet, han kanske vill ha sin lilla ö all-
deles för sig själv. Jag lär i alla fall försöka få ett tillstånd att komma in, sist jag var där hade jag nämligen ingen kamera med mig. Han kanske bjuder på kaffe, vem vet?

it Andra om: , , , , , , , svd ex

  9 comments for “IT-miljardären Niklas Zennström privatiserar Rosenön

Comments are closed.