Hur undgå datalagringsdirektivet?


Att vi är på väg mot ett storebrorssamhälle har knappast undgått någon, idag presenterar man motiven för att lagra trafikdata som ett slags brottsförebyggande åtgärd, eller som en möjlighet för polisen att i efterhand se hur den misstänkte kommunicerat med omvärlden.

DN: ”En stor del av Sveriges befolkning lever i allt större utsträckning sina liv på internet. Vi skickar mejl, surfar, shoppar, dejtar – snart sagt allt ryms på nätet. Och allt vi gör kan spåras. Därför hämtas också allt mer av den bevisning som polisen använder i sina utredningar från nätet.

En viktig del i det polisen söker kallas trafikdata. Det är uppgifter om vem du ringt eller mejlat, när du gjorde det samt var du befann dig. Innehållet i samtal och mejl ingår inte.

Att trafikdata spelar en växande roll i brottsbekämpningen intygas av polisen i såväl Sverige som andra EU-länder. Det gäller både spaningsarbete och bevisning i domstol. Men exakt i vilken utsträckning polisen använder sig av trafikdata vid förundersökningar är det ingen som vet eftersom statistik saknas.

– Alla poliser har rätt att begära ut loggar. Och teleoperatörerna är omkring 500 till antalet. Det gör att det inte finns någon möjlighet att föra statistik, säger Anders Ahlqvist vid rikskriminalens it-brottssektion till DN.se.”

När man påstår att innehållet i samtal och mejl inte lagras så tror jag att man ljuger, och att man ljuger medvetet. Skulle man berätta att trafikdata inte bara är trafikdata, och att man även lagrar dessa data betydligt längre än vad man har tillåtelse till så skulle antagligen de flesta bli mycket upprörda. Det är skälet till att Beatrice Ask säger att innehållet i mejl inte sparas, jag kan också tänka mig att hennes olika uppgiftslämnare inte har varit ärliga mot henne.

Samhällsutvecklingen de senaste åren har inneburit att allt fler enbart håller sig med en mobiltelefon, och mer och mer av vår kommunikation sker via nätet, en utveckling som gör att vår personliga integritet blir sämre för var dag som går.

Man behöver inte ägna sig åt brottslig verksamhet för att känna obehag inför detta, man behöver inte ens surfa in på webbplatser med skamligt innehåll, det räcker med att ha en dator eller telefon för att bli trafiklagrad med möjligheter att i efterhand se var du befann dig ett visst datum klockan 02.30. Eller för den delen se vilka sidor du besökte eller vilken film du just då laddade hem.

Den enda chansen att undgå detta vakande öga är, i vart fall som jag känner till, att köpa en laptopdator kontant över disk och utrusta den med ett trådlöst nätverkskort som gör att du själv kan koppla in dig på andras lokala nätverk på grund av deras ägares dåliga säkerhetsmedvetande, något som i sig är ett brott.

Vi kommer nog snart se fler och fler som helt avstår från internet och som enbart håller sig med en begagnad mobiltelefon med kontantkort. Förr hade vi något som vi kallade ”Gröna Vågen”, själv tror jag att vi är på väg mot en situation där allt fler vill tillhöra den ”Osynliga Vågen”, personer som avstår lokaltrafikens access-kort och enbart använder förköpsremsor. Människor som strävar efter att hålla storebror borta från sina liv, ja kanske t.o.m. frimärket går mot en renässans?

Vi kanske behöver en folkrörelse mot binära fingeravtryck?

it , , , , , , dn12345678 svd123 ex ab svt


6 svar till “Hur undgå datalagringsdirektivet?”

  1. Man kan även tanka ner använda TOR-klienten här: (http://www.torproject.org/download/download.html.en). Själv har jag använts TOR, till och från, under flera år och de nya versionerna fungerar allt bättre och snabbare. Ju fler som kopplar upp sig ju snabbare går det. Ett annat alternativ är att betala en blygsam summa och surfa anonymt här: https://www.flashback.name/ men som sagt TOR är GRATIS men lite segare än Flashbacks alternativ. Undvik IDG-version (dolt.se) dels så framgår det att de kommer att lämna ut dina uppgifter när en åklagare så begär (sker inte med Flashback) men det framför allt så är det alternativet är MYCKET dyrare.

  2. Osyliga vågen låter rätt i tiden.

    Att leva i ett rättvist fritt demokratisk samhälle innebär att man får inse att brott kommer att finnas. Men dessa dagar verkar styrande inte vilja behålla våra rättvisa fria demokratiska samhällen. Någonstans på vägen har den vanliga lilla människans rätt, frihet och ord blivit ett hot mot styrande och deras intressen. Men man döljer det bakom ord som ”vi vill bekämpa brott”.

  3. Det bästa sättet att slippa datalagringen vore väl att kräva en folkomröstning?

    Det här lagförslaget påverkar mer eller mindre varenda medborgare, och det skall vara till för vår säkerhet sägs det.
    Om inte denna lag skulle behöva en folkomröstning vet jag inte vad som skulle kvalificera in.
    Tydligen var ju frågan om euron långt viktigare än den lag som tummar på de mänskliga rättigheterna.

    Vart ligger logiken undrar man?

  4. Har en mobiltelefon men använder de ytterst sällan och har den nästan aldrig med mig. Jag blev ytterst chockerad för några år sedan, när vi bilade till Norge, och hade telefonen med oss. Strax efter att vi passerade gränsen ringde telefonen och meddelade att vi nu hade lämnat Sverige och att en annan teleoperatör tog över ansvaret för vårt telefonerande. Sedan dess ligger telefonen mestadels hemma.

  5. Data ship i passet är på ingång. Likaså chip att sätta under skinnet. Oh, härliga nya världsordning(NWO).