Fas 3, nej tack


Josefin Brink är Vänsterpartiets talesperson när det gäller arbetsmarknadspolitik, så tror jag att det heter, hon skriver idag en bra debattartikel i Aftonbladet där hon kritiserar Fas 3-jobben, en marknad som har blivit lukrativ för arbetsköparna.

Josefin Brink i AB: ”Inför valet 2006 lovade Moderaterna att minska det så kallade utanförskapet. Fler skulle få jobb, och det skulle vara riktiga jobb, ­inte ”AMS-jobb” och ”åtgärder”. Efter drygt fyra år har vi ­facit. Långtidsarbetslösheten har fördubblats och ­istället för riktiga jobb har nya åtgärder inrättats – fast med betydligt sämre villkor för deltagarna: Fas 3 har dykt upp som farsot. I Fas 3 blir man anvisad en arbetsplats dit man ska gå varje dag och jobba för att få aktivitetsstöd eller, i värsta fall, socialbidrag. Inte en krona får man i lön. Däremot får arbetsgivaren en ersättning på 5 000 kronor i månaden för varje deltagare. Fas 3 har snabbt blivit en lukrativ marknad för ­arbetsgivare som har som affärsidé att tjäna pengar på arbetslösa.”

Tyvärr så har Josefin ställt sig avvisande till en framtida roll som partiledare i Vänsterpartiet. Många har dessutom önskat ett dubbelt partiledarskap med henne och Jonas Sjöstedt, en kombination som jag personligen tycker vore perfekt. Josefin är en mycket klok kvinna och epitetet ”färgstark” är väl bara förnamnet. Men som sagt, hon har tyvärr sagt att hon inte är intresserad.

När det gäller Fas 3 så har hon givetvis rätt. Jag har hört talas om folk som hyrt en lokal där de sätter igång någon helt meningslös sysselsättning och tar emot Fas 3-placeringar. Där blir folk satta att syssla med något totalt innehållslöst men det har uppfyllt de kriterier som Arbetsförmedlingen (läs regeringen) ställt upp. Personligen kan jag tycka att man i så fall skulle låta kommunerna skapa dessa extraarbeten, det måste finnas massor av jobb som aldrig blir utförda beroende på bristande resurser.

Jag tycker också att man ska ta tag i det geschäft som idag går under beteckningen jobbcoacher. Det är en sorts verksamhet som endast i extrema undantagsfall fyller en funktion, annat än berikar dem som sysslar med denna ”coachning”. Ofta nog så erbjuder dessa coacher olika slags terapiformer, praktiskt taget undantagslöst i utkanten av den etablerade psykologin.

it Andra om: , , , , , ab1 ex1 dn1 svd1 ekot1 svt


12 svar till “Fas 3, nej tack”

 1. Det gläder mig att detta totala misslyckandet äntligen dras fram i ljuset.

  Men ansvariga ministrar och underställda nekar naturligtvis,utom nu på sista tiden när man skall ”se över” en del småfel.

  Undrar varför de sk.”Anordnarna är hemliga?

  Jobcoacherna är en av dom största bluffarna i modern tid.

  Jag har gått igenom fas1,fas2 och fas3.

  Idag ca 26.000 (Statistiken mörkas),nästa år ca 46.000 osv.

  • Den här gruppen Fas:3 kommer väl inte med i Arbetslöshets Statestiken?
   I såfall kan jag förstå varför Borgarna skryter om att Arbetslösheten sjunker fast den i själva verket är gömd i ”begreppet” Fas:3 och alla andra djävla faser det finns!
   Skall bli intresant och upplysande att se Uppdrag Granskning när dom tar upp Fas:3!!

 2. Hon höll ett mycket fint tal i kungsan idag. Jag skulle inte alls ha något emot henne som partiledare, inte för att jag direkt har nåt emot Ohly.
  För övrigt var förstamajtåget mycket lyckat, kändes som att halva stockholmsvänstern var där. :)

  • Hon är en bra talare, OCH en färgklick! Kombinationen Josefin + Jonas skulle säkerligen vara guld.

   Nej, jag har inte heller ngt mot Ohly, men han har gjort sitt. Han säger att han blir bättre för varje val, och det stämmer kanske. Men nu borde han bli ”bara” riksdagsman…

 3. Jonas och Josefin är ett klockrent radarpar! Jonas lite sådär saklig och trygg (men ändå rapp) medan Josefin är själva krutet och färgklicken i paret.

  …återigen som så många andra, inget fel på Ohly…annat än den mediala prägling han fått…bla av en och annan fadäs. Jag tror Ohly är allt för värdefull för helt kliva ner men alla skulle tjäna på att andra personer hanterar det externa ledarskapet.

 4. Jag är glad att jobbcoacherna finns. Fast jag skulle gärna se att de skulle få ha nån form av certifiering. Det finns bra och det finns dåliga. Jag är en bra bit in i arbetslivet och jag har aldrig, aldrig, aldrig haft någon nytta av AF. Den enda anledning jag går dit är för att kunna få a-kassa.

  23-26% av alla jobb som blir till, går via AF, resten är via kontakter och nätverk. En bra jobbcoach är m.a.o guldvärd. Jag jobbar i en bransch där konkurrensen är mördande, och de jobb som skapas, är genom att någon känner någon. Jag och några av mina vänner har en coach som är lysande. Hon har jobbat många år i näringslivet och känner ”hela stan” och grannstäderna. Jag kombinerar henne med privata kontakter och kreativt sökande.

  Vips så fick både jag och mina vänner jobb.

  • Fast jag skulle gärna se att de skulle få ha nån form av certifiering.

   Ja, och en adekvat utbildning skulle inte heller skada. Hälften av dem kallar sig ”terapeuter” och ingen är det. Sådant borde anmälas till Socialstyrelsen, opch kanske Polisen som brott mot kvacksalverilagen.

   • De jobbcoacher jag blev uppringd av när jag var arbetslös härom månaden var snorungar som betedde sig som uppkäftiga besserwissrar telefonförsäljare och hade en metodik som mest påminde om telefonförsäljarens. Det fanns inget genuint uppsåt att försöka ordna fram en meningsfull sysselsättning åt mig och inte heller någon kunskap eller ens möjlighet, det var helt enkelt en kassako som något äckligt konsultbolag kommit på att de kan mjölka tills spenarna blöder. Hela branschen är korrupt och går ut på att privata företag kan inkassera provision vid kontakt med arbetslösa.

    Nej, jobb fick jag som jag alltid fått jobb; genom envishet, nätverkande och utskickande av så många CVn att jag är glad att det finns e-post, annars hade allt smakat frimärken.

 5. Vänsterns ”kritik” mot DEN EGNA ARBETSMARKNADSPOLITIKEN under andra namn när borgarna har makten är mycket märklig! Fas3 är bara den gamla ”fina” aktivitetsgarantin som (s) & (v) utan problem administrerade. Före det fanns ALU. Och före det lösdriverilagar & spinnhus. (s) sa dessutom på 90-talet som det var, och är: att syftet var att inte lämna arbetslösa ostörda. Under allt struntprat ligger sanningen & värker: en självständig riksbank fick i uppdrag av svensk vänster att använda massarbetslöshet som löneåterhållande ingrediens i ekonomin. Där ska arbetslösa inte ha jobb, de ska SÖKA jobb de inte kan få. Och fähun…förlåt de arbetslösa är inte betrodda av politikerna att göra detta hemma, därav alla uppsamligsläger där den rätta kontrollen & obehagskänslorna infinner sig. Om svensk vänster (både s & v) inte gör upp med denna dynga återkommer man inte till makten annat än som tillfälliga parenteser. Försörjningsfrågan är helt central.

   • Om man jämför ”hemska” fas3 med ”fina” aktivetetsgarantin som vänstern hade, så upptäcker man att innehållet är likadant. Ändå hörs återkommande vänsterkritik mot påfunden när vänstern är i avbytarbåset. Hyckleri kallas det, säga en sak & sedan göra någor annat. Man hör aldrig något om riksbankens funktion från vänsterhåll. Det betyder att Fas3 bara byter namn vid eventuellt framtida regeringsskifte, för fler riktiga betalda jobb är förbjudna med det system som råder; allt det leder till är räntehöjningar tills dess rätta massarbetslöshetsnivån infinner sig. ”Fler jobb!” är vänsterns falska budskap. Man vägrar prata om den verkliga politiken (som man accepterar). Man menar full pysselsättning.

    • I dag skall det bli intressant att se och höra vad för sorts försvar de Fas3 Ansvariga, och de Arbetsgivare som utnyttjar Arbetslösa och Utförsäkrade, Nollklassade,och framförallt Sjuka, när Försäkringskassan inte ”godkänner” de Sjukas Läkarintyg,eller Läkarutlåtanden, har att komma med!
     Jag hoppas nu att Upprdag Gransknings folk sätter dom ”rätta frågorna”så alla får se hur vidrigt Fas3 i verkligheten är.

     SVT 1 klockan 20.00 . Mycket nöje!

     (fetat av Jinge)