Får det vara ett Lägenhetsnummer?


De allra flesta av oss har sett att vi nu måste ta reda på vilket lägenhetsnummer vi har och meddela detta till Skatte-
verket. Personligen kan jag inte påstå att jag riktigt förstår varför.

Myndigheterna har min adress, och var jag bor i huset syns på tavlan nere i trapphuset. Dessutom står namnet på dörren om man nu lyckas få hissen att gå till rätt våning, vilket normalt beror på den som trycker på knappen. Det borde räcka, börjar det brinna så kan jag ringa brandkåren och de hittar fram även om jag lyckats släcka elden och det inte syns någon rök. Det finns därför anledning att fråga sig vad denna uppgift ska vara bra till, och jag har ännu inte hittat någon speciellt trovärdig förklaring.

Myndigheterna har rätt att spionera på vilka sidor jag besöker på internet, skulle jag tanka hem ett program som skyddas av upphovsrätt så har ett privatägt aktiebolag rätt att ta polisen med sig och göra hembesök. Numera har polisen dessutom rätt att göra hemlig husrannsakan utan att jag ens är misstänkt för något brott, ja de har otroligt nog rätt att montera mikrofoner och TV-kameror i min lägenhet trots att det mest olagliga jag pysslar med är att gå mot röd gubbe.

FRA-lagen och IPRED-lagen gör att spionaget från myndigheterna har nått en nivå som överträffar det gamla Östtysklands, och nu ska de alltså ha papper från medborgarna som visar var de är bosatta, exakt.

Att man ägnar sig åt folkräkningar ibland kan jag förstå, av olika skäl så är det bra att veta hur många vi är och ungefär var vi bor. Framförallt när polisens insats-
styrka ska göra ett tillslag, man vill verkligen veta att det är helt oskyldiga palestinier som bor i den lägenhet som man skjuter in tårgas- och chockgranater i. För ve den polischef som utsätter svenskar för sådan behandling. Och något annat syfte kan jag inte inse, mitt namn och min adress framgår av uppgifter som de redan har. Dessutom vet de om någon annan är mantalsskriven i lägenheten.

Jag tror till och med att de kan ta reda på min lilla kattsambos namn och när hon är född. Hon är försäkrad och finns därför i Folksams register. Dessutom så vet polisens olika avdelningar exakt vad jag tycker om saker och ting. Jag skriver nämligen det på bloggskrället varje dag, så inte ens det är hemligt.

Men uppriktigt sagt så vete fanken om jag tänker bidra med något lägenhetsnummer. Nån jäkla måtta får det faktiskt vara med myndigheternas snokande. Men är det någon som har förstått varför vi avkrävs besked om våra nya lägenhetsnummer, eller varför i hela friden det inte duger med det gamla? Berätta det gärna för mig i så fall, Skatteverket har inte gjort det.

Erich Honecker skulle säkert gratulerat Fredrik Reinfeldt om han levat idag. För inte ens han hade samma koll på östtyskarna som Reinfeldt har på oss som bor i Sverige år 2011…

it Tags: , , , , , , ,


13 svar till “Får det vara ett Lägenhetsnummer?”

  1. Det är kanske för att hålla koll på hur många ”inhysingar” du har i lägenheten typ polacker eller iranier?

    Själv har jag ännu inte fått frågan om i vilket rum jag mest befinner mig i kåken,men det kommer väl.

  2. Jag har numera två lägenhetsnummer. Det nya står nu också till min förskräckelse i adressraden på många brev jag får!

  3. Sverige införde postnummer år 1968, och jag minns debatten om det då. Exakt samma argument emot postnummer som Jinge har mot lägenhetsnummer, ”tänker fanken inte bidra med något postnummer”, ”jäkla Östtyskland”, ”varför duger inte det gamla”, osv.

    • Jag klagade inte på postnumren, det är en naturlig förenkling. Men varför ska myndigheterna ha uppgift om VILKEN DÖRR det är till lägenheten? Varför räcker inte adress och namnskylt i porten??

      • Det är inte dörren som är intressant, utan hur många som bor bakom den. Namnskylten i porten identifierar bara lägenhetsinnehavaren, inte övriga som bor i lägenheten.

        Hela det här arrangemanget är åtminstone på pappret till för att ersätta den gamla formen av folkräkningar. Mellan 1940 och 1990 skickade man ut enkäter vart femte eller var tionde år som vi skulle fylla i och som SCB baserade sina Folk- och Bostadsräkningar på.

        Av för mig okänd anledning har folkräkningarna legat nere sedan dess, men i maj 2006 fattade riksdagen beslut om att stifta en Lag om lägenhetsregister för att återigen kunna genomföra folkräkningar. Den här insamlingen av uppgifter nu är tydligen en engångsgrej, sen ska kommunerna ta över och se till att registret hålls ständigt uppdaterat.
        Jag antar att det betyder att varenda födsel, varenda dödsfall och varenda flytt förs in i registret så snart det bara är möjligt så att myndigheterna alltid ska veta var vi säger oss vara bosatta…

        • Det är inte dörren som är intressant, utan hur många som bor bakom den. Namnskylten i porten identifierar bara lägenhetsinnehavaren, inte övriga som bor i lägenheten.

          Hmm.. Så om Skatteverket tvingar mig att lämna in uppgifterna så ska jag oxo uppge tjugo inneboende.. :-)

  4. Nu ska du inte underskatta gamla Östtyskland. Varje hyreshus hade en ansvarig person ”hausmeister” vad vi i det närmaste skulle kalla portvakt. Denne person hade register på alla som bodde i fastigheten.
    Lägenhetsinnehavaren hade skyldighet att anmäla tillfälliga nattgäster till den personen. Dock behövde inte rum eller säng anges.
    Fungerade det? Ganska dåligt för landets egna invånare men det fungerade mycket bra när det gällde utländska besökare. Anledningen var att utlänningar måste anmäla sig hos polisen och därmed kunde myndigheterna enkelt kolla om lägenhetsinnehavaren och portvakten gjort sitt jobb.

    Nu var detta system inte uppfunnet av östtyska myndigheter utan det var nassarna som introducerade det och sedan fick det fortsätta. Diktaturernas ideologi varierar, systemen består. Så nu när Reinfeldt introducerat ett steg till i kontrollsamhället kommer knappast någon ta bort det

    • Nu ska du inte underskatta gamla Östtyskland. Varje hyreshus hade en ansvarig person ”hausmeister” vad vi i det närmaste skulle kalla portvakt. Denne person hade register på alla som bodde i fastigheten.

      Så var det i Stockholms innerstad oxo redan på femtiotalet. Fast jag tror inte att ”portis” jobbade åt myndigheterna..

  5. Måste man skicka in det? Int fan orkar jag läsa allt skit som folk skickar till mig utan att jag bett om det. Hur skall de veta att det är korrekt?

    Jag antar att det inte räckte med att få veta hur många som bodde på varje adress, med lägenhetsnummer får de lättare att hitta de som de söker. Om de ändå kunde vara lite ärligare med varför de vill veta detta.

    Men ett typo i formuläret kan inte vara straffbart. Men det är ju jag, som ljugit i varenda undersökning sedan högstadiet.

    • För att besvara din fråga:

      De vill hitta folk där många är skrivna på samma adress, folk som hyr ut lägenheter svart, hitta multipla bostadsbidrag osv.

      It is all about the money, det kan man räkna med när det gäller skattemyndigheten. :)

    • Jag sket i att skicka in trots påminnelse…då ringde faktiskt en kille från skattemyndigheten och frågade om jag visste numret. Jag var på jobbet och hade ju inte numret. Men han frågade var min lägenhet låg och eftersom jag bodde i första lägenheten på första våningen kunde han själv lista ut numret med ledning av att han redan hade numret på den lägenhet som låg näst i tur.

  6. Detta är min gissning: En anledning till att myndigheterna vill veta mer exkat var du bor är denna: Polisen ska kunna storma in i din lägenmhet utan att riskera att ta fel dörr. När man planerar sin inbrytning sitter man med planskiss över din lägenhet för att i förväg kunna orientera sig.

    Näste steg är att man ska bli tvungen att tala om hur man möblerat, ffa var sängarna står, dvs var du sover. Polisen måste skyddas vid sina uppdrag i samhällets tjänst och det är därför rimligt ur deras arbetsmiljösynpunkt att de vet vad som väntar dem.

    Allt är för att vi ska få ett säkrare samhälle. Benjamin Franklin tillskrivs detta citat: Medborgare som ger upp sina rättigheter i utbyte mot säkerhet har snart varken det ena eller det andra.

    /tommy