Bodströms USA-flytt beordrad?

Nu berättar Aftonbladet att Thomas Bodström ska flytta till USA ett år, direkt efter valet nästa år. Uppgifterna varierar precis som vanligt när det gäller Bodström, några månader säger han ena stunden för att i nästa hävda att barnen ska gå i amerikansk skola i ett år.

Att man väljer USA är knappast speciellt förvånande. Bodströms tid som justitieminister innebar införandet av den amerikanska The Patriot Act i något modifierat utförande. Dessutom utlämnandet av de två terrormisstänkta till Egypten, även om det kanske inte var Bodström som skrev under beslutet att låta CIA hämta dem.

Vi är många som uttalat kritik mot Bodström, och vissa av oss har hävdat att han är en black om foten för socialdemokraterna, något som kanske har bidragit till hans nypåfunna behov av att satsa på familjen. Mona Sahlin uttalar sitt fulla stöd, något annat var inte att förvänta. Skulle hon inte gjort det så hade det varit en ren sågning av Bodström.

Det är självklart att man inte kan sköta en ministerpost från USA, och det är det väl knappast någon som tror heller. Men blir Sahlin den som bildar regering så har hon möjlighet att göra en rockad då Bodström kommer hem igen. Men placerar hon honom som justitieminister så kommer hon att få en debatt som gör att FRA-debatten ser ut som en viskning. Bodströms aktier när det gäller integritet är noll, något som skulle drabba SAP hårt om man ens försökte.

Fast jag kan inte komma ifrån tanken på att denna resa kommer lägligt nu innan debatten börjat om hans roll i en ny regering. Åtminstone skulle undertecknad avstå från att rösta på ett parti som innebar att Bodström skulle bli justitieminister. Då röstar jag hellre på piratpartiet…

bodström

intressant Andra om: , , , , , , , , ab dn svd Jonas S

  19 comments for “Bodströms USA-flytt beordrad?

 1. Sniff
  13 november, 2009 at 12:59

  Oj vilken strategibomb! Res bort, gå i ide, så väcker vi dig när det är över och vi behöver dig.
  Detta avväpnar PP och deras argument till en del.

  Undrar lite smått vart vel-Mona skall resa? ;-)

  • el persson
   13 november, 2009 at 13:56

   Maldiverna!

 2. mr Biz
  13 november, 2009 at 13:42

  Så praktiskt ordnat. När barnen utbildas i amerikansk skola kan pappa samtidigt få vidareutbildning hos deras humana tankesmedjor.
  Det här är en bluff för att lura tillbaka väljare som lämnar partiet pga Bodström. Så klart att Sahlin gör en rockad i efterhand

 3. Anders
  13 november, 2009 at 15:10

  Jag har inget till övers för Bodström, men jag tror snarare han är väldigt populär bland väljare i allmänhet så jag vet inte riktigt vad du får black om foten ifrån?

  • 13 november, 2009 at 15:13

   Han är definitivt ingen kandidat för yngre väljare som vet något om hans handel och vandel. The Patriot Act och krattande av manegen för FRA-lagen… (nej han var på justitie om FRA är Försvaret, men han är inte oskyldig. Läs vad Aftonbladet skriver om detta.

   • Anders
    13 november, 2009 at 15:37

    Nej, men hur många är det som är insatta/bryr sig om dessa frågor? Det är ju knappast någon slump att (s) vill ha honom som vallokomotiv i Stockholm, han går hem bland väldigt många. Själv tycker jag det känns lite löjligt att fokusera på Bodström personligen när det gäller övervakningssamhället, han har spelat lite olika roller där men det viktiga är att ändra politik och det gör man nog inte bäst genom att hålla på och tjata om en individ. Borgarna är ju till exempel mycket värre i alla de här frågorna, men de myser förstås när de kan göra vad som helst och media ändå benämner utvecklingen för ”Bodströmssamhället”…

    • Gösta Berling
     13 november, 2009 at 20:10

     Håller fullständigt med Anders. Bodström har oförtjänt dåligt rykte, det var väl snarare hans ministerkollega Leni Björklund eller ännu mer tjänstemännen på försvarsdepartementet som var ”the bad guy”. Och Bodström går nog hem betydligt mer än Sahlin hos de allra flesta.

 4. Anders Troberg
  13 november, 2009 at 15:33

  Tja, det är väl praktiskt för jänkarna att ha honom på plats, då behöver de ju inte ha så långt koppel på honom.

  Själv så undrar jag följande: Vad i helvete har en socialist som vill flytta till USA för trovärdighet?

  Inte för att han hade så mycket trovärdighet tidigare, det är inte en slump att de odemokratiska strömningarna i samhället som han skapat kallas för ”Bodströmsamhället”…

  • Christer W
   13 november, 2009 at 16:06

   Socialist? Karriärist!!

  • David S F
   13 november, 2009 at 17:45

   ”Vad i helvete har en socialist som vill flytta till USA för trovärdighet?” Du driver med oss nu va? Antiamerikanism är inte vänster på något sätt. Att avfärda ett helt land är lika idiotiskt som nationalchauvinism, och hänger ihop med det (och visst, det finns idioter inom vänstern som hatar och hyllar olika länder, viftar med nationsflaggor i förstamaj-tåg och så vidare, men de är inte vänster när de gör det). Jonas Sjöstedt bor i USA sedan en tid tillbaka, han är inte någon sämre socialist för det. Olof Palme blev inte heller en sämre socialdemokrat av att bo i USA.

 5. Pingback: Sören B
 6. Christer W
  13 november, 2009 at 16:19

  Jag kan mycket väl tänka mig att Sahlin vill bli av med Bodström. Går valet åt helvete så är det bäst för henne att Bodström inte står utanför knuten och är beredd att ta över. Hon får med honom på bortaplan tid att konsolidera sin ställning och kunna bli kvar eller i sämsta fall hitta en kronprinsessa. Det ger även partiet möjlighet att med sina (ö)kända rådslag manövrera bort både Sahlin och Bodström och manipulera fram någon mer prominent person ur s-nomenklaturan.

 7. Verdandi
  13 november, 2009 at 18:37

  Det verkar inte vara så höga tankar Bodström har om en ministerpost i riksdagen.

  Den kan skötas mellan golfturerna och nyliberalutbildning i USA. På en höft så där.

  Avståndet mellan Socialdemokratin som den var innan Palme sköts och som den är nu är verkligen hisnande.

  • boris
   13 november, 2009 at 19:53

   Socialdemokratin är ett tillhåll för korrupta opportunister och karriärmänniskor. Sluta rösta på dem och bygg upp en verklig vänsterrörelse istället!

   • Gösta Berling
    13 november, 2009 at 20:15

    ”bygg upp en verklig vänsterrörelse istället”… Av vad då ? Den lilla minoritet som tillhör det nästan lika bleka Vänsterpartiet ? Eller ännu mindre smågrupper ? SKP ? Socialistiska partiet ? Kommunistiska partiet ?

   • blingbling
    13 november, 2009 at 20:56

    @ Verdandi: socialdemokratin var ganska rutten innan Palme också, det var bara inte lika uppenbart. Men börjar man summera IB, sjukhusspioner, diverse perversa ministrar, mörkläggningar och en minst sagt sjuk symbios med näringslivet så ser man att makten för den egna vinningens skull har varit socialdemokratins adelsmärke sedan långt tillbaka.

    @ boris: Exakt. Om vänsterdelen av (s) väljare kunde förmås att stödja en ny konstellation (för det behövs likaväl ett alternativ till vindflöjlarna i v) så skulle en sådan skapelse lätt kunna attrahera bortemot 35-40%

    Lycklig resa Tomas, ring inte – vi ringer!
    Snacka om arrogans inför sitt uppdrag.

    • blingbling
     14 november, 2009 at 14:44

     @ Tom:

     Socialdemokratin lever i stor utsträckning vidare på illusionen av att fortfarande vara samma parti som för 30-40 år sedan, en kärna på 5% nyliberaler i partiledningen baxar runt ca 30% mer traditionellt orienterade sossar som ett slags gisslan med traditionella mantran som främsta redskap. Det fungerar så länge jämnvikten mellan blocken upprätthålls men i samma ögonblick som ett trovärdigt alternativ dyker upp kan saker komma att ändra sig rätt snabbt, ibland behövs det inte ens ett speciellt trovärdigt alternativ för att attrahera folk som vill se en mer traditionellt orienterad sossepolitik, något som bla. SD:s relativa framgångar på senare tid tenderar att kunna bekräfta.

     För 10-20 år sedan hade scenariot med en kollapsande socialdemokrati varit en omöjlighet, främst på grund av att andelen äldre väljare då fortfarande var förhållandevis hög, idag har vi ett helt annat läge som bl.a. betingas av att partiet inte längre kan förlita sig på sina kärnväljare på samma sätt och att man inte längre kan kontrollera opinionsbildningen på samma sätt som för 20 år sedan.

     Ett alternativ som positionerar sig nånstans mellan s och v med en begriplig och straightforward politik har idag mer än hyggliga chanser att rycka en betydande andel väljare från båda partierna.

 8. Hallahalla
  13 november, 2009 at 20:16

  Sekten socialdemokraterna ger mig rysningar…

 9. Gripen
  13 november, 2009 at 22:06

  Jag börjar tro att socialdemokraterna saboterar deras egen valrörelse.

  Jag får ett intryck av att de inte vill vinna.

  Bodström och Sahlin måste vara borgliga valarbetare.

Comments are closed.