Filippa försöker hjälpa Fredrik


Filippa Reinfeldt förklarar idag i en debatt-
artikel som hon skrivit tillsammans med moderaternas partisekreterare Per
Schlingmann att hon fått regeringens uppdrag att utreda sjukvården.


Hon skriver
i artikeln att debatten om sjukvården varit alltför upptagen av ägarfrågorna men att man nu ska koncentrera sig på vårdens innehåll. Hon tar särskilt upp problematiken med att befolkningen blir äldre och äldre, men det lustiga är att vare sig hälso- och folkhälsoministern Maria Larsson som har ärendet på sitt bord, eller Göran Hägglund som är ansvarig minister på socialdepartementet tycks vara inblandade. Bägge är kristdemokrater och Filippa Reinfeldt skriver sin debattartikel med den moderate Per Schlingmann i stället för något av de ansvariga statsråden.

Dessutom ställer jag mig lätt undrande inför orsaken till att Filippa Reinfeldt inleder sitt utredningsuppdrag med en debattartikel. Det får lite karaktär av försöksballong. Man kan fundera på om hon därigenom täcker upp för maken som dagligen får alltmer kritik för sin oförmåga att peka med hela handen och sin fallenhet för att vara osynlig. Mats Wiklund skriver en artikel under signerat i DN med rubriken ”Tystnad över Rosenbad”:

DN: ”Att regeringen Reinfeldt befinner sig i samma opinionsläge som regeringen Bildt kan omöjligen förklaras med dåliga utnämningar och sänkt a-kassa. En stor del av problemet är att den låter sin politik definieras av andra medan statsministern talar lågmält och gör sig osynlig för medierna.

Som statsminister tog sig Carl Bildt an oändligt större svårigheter än vad Fredrik Reinfeldt hittills tvingats till. Bildts beslut och retorik var i flera avseenden klandervärda men klart är att han ständigt – även i de mest pressade situationer – var villig att föra ut regeringens politik.

Man skulle alltid veta var han stod och varför. Samma ambition har naturligtvis även Fredrik Reinfeldt, men ännu verkar han inte vara beredd att leva upp till den.”

Igår skrev Thomas Gür om regeringen på Svenska Dagbladets ledarsida:

”Vankelmod och en tendens att skjuta obehagliga ställningstaganden framför sig, ibland till dess man förlorar kontrollen över skeendet, har blivit ett signum för regeringen Reinfeldt.

Men frågan om Sveriges övergripande intresse försvinner inte bara för att man låtsas som om den inte finns.”

Nu tror kanske någon att jag tar upp detta i ren skadeglädje. Men det är fel. Jag är allvarligt oroad över att vår regering saknar ledning och att vår statsminister gör alltmer anspråk på att fylla kostymen i bilden ovan. Givetvis undrar jag över vilka beslut som fattas som inte delges väljarna, men vad är det för mekanismer som

som gör att statsministerns hustru plötsligt blir regeringens expertutredare av den sjukvård som Maria Larsson och Göran Hägglund (kd) ansvarar för?

Har det något samband med att Maria Larsson knappt hunnit hem från Uganda och att Göran Hägglund knappt kommit hem från de Förenade Arabemiraten där han varit för att ”främja svenska ekonomiska intressen” och stärka relationen mellan Sverige och länderna i regionen, som det står på regeringens hemsida? Jag tänker inte ställa mig frågan själv om varför socialministern åker till ett arabland för att stärka Sveriges ekonomiska intressen…

Jag känner helt enkelt att den här regeringen ställer mig inför så många märkliga frågor att jag faktiskt börjar bli osäker på om jag vill veta svaren.

Uppdatering: När jag skrev detta i morse ca 03.00 så läste jag fel. Det var MODERATERNA som gett Filippa R uppdraget. Men det finns ett antal frågetecken ändå…

DN DN1 SvD SvD1 AB

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Reinfeldt, Osynlig, Högerregeringen, Val 2010, Politik, Filippa Reinfeldt, Socialdepartementet, Maria Larsson, Göran Hägglund, Sjukvård, Kristdemokraterna[/tags]


8 svar till “Filippa försöker hjälpa Fredrik”

  1. Det är bara stort munväder från Filippa, det enda hon har gjort med vården i Stockholm är just att sälja ut den till privata ägare. Det medför att vården flyttas från de som behöver den till de som är mest lönsamma att vårda d v s snuviga barn innanför tullarna i stället för allvarligt sjuka i förorterna.

    Hon säger att man skall fokusera på kvalitet, och att behoven är så olika mellan olika patienter och att tillgängligheten skall öka – för snuviga barn innanför tullarna.

    Sjukvården skall bli mer attraktiv som arbetsgivare – samtidigt avskaffar man meddelarskyddet som anställda haft – det är tydligen inte attraktivt att ha åsikter som anställd.

  2. Släpper man in privata intressen med den lönsamhetskakylerande vinsten som drivkraft i välfärdssystemen, vilket högern gör i allt raskare takt, så har man alla redan börjat utsorteringen av de mindre bemedlade i samhället samtidigt som de ekonomiskt attraktiva med tjocka plånböcker och privata försäkringar kan ta för sig. Denna vinstdrivningsmodell är ju grundläggande för privata företag inom det ekonomistiska systemet kapitalism, annars så konkursar de. De privata företagen finns inte inom välfärden för att betjäna medborgarna utan för att tjäna på dem!Genom att som vanligt för högern, använda en annan retorik för denna nedmontering av välfärden vill man lura folket till att tro att bl.a sjukvården enbart handlar om kvalitet!

  3. Det du talar om är ministerstyre Jinge!

    Debattartikeln i DN handlar väl om vilken sjukvårdspolitik moderaterna vill fokusera på. Sjukvården idag fungerar på många sätt dåligt för både vårdtagare och personal.

  4. Ministerstyre? ja, f.ö. verkar jag missat det där om ”moderaterna”. Möjligen berodde det på att jag skrev inlägget på en rent okristlig tid.

  5. #5 Youbi – Då får man väl ta och säga att vänstern har närmat sig högern istället då. För du kan ju knappast påstå att Socialdemokraterna var särskilt socialistiska mot slutet med GP i spetsen.