Bostadsbubblan och recessionen


Den senaste tiden har jag skrivit ett antal gånger om den förväntade recession som alltfler talar om. Men vad betyder den för den s.k. bostadsbubblan?

De senaste åren har jag förvånats över att sommarstugor i masonit kunnat säljas för över en miljon kronor härute i Haninge. En sådan är rimligen knappast värd mer än vad man kan sälja som ved. Men likafullt så går det att sälja sådant som för tio år sedan praktiskt taget skänktes bort.

Jag är rätt road av att läsa bostadsannonserna i tidningarna, inte för att jag egentligen är spekulant, men jag tycker att det är intressant. Men priserna som krävs får ofta håret att växa inåt. Budstart kallas det nuförtiden när köparna ska tävla inbördes om vem som har störst plånbok, något som jag aldrig skulle delta i även om min vägde ett ton. Och visst, det är ”marknaden” som styr bostadspriserna och det är väl inga konstigheter i det. Men priserna…

En normal lägenhet i ett attraktivt område kostar sällan under tre miljoner. Och då talar jag om en liten lägenhet utan vare sig garageplats eller takterrass. Det händer ofta att lägenheter kostar närmare fyra miljoner om det är en fin lägenhet i ett attraktivt område. Men tänker man efter, och det bör man göra, så är tre miljoner för en tvåa i innerstan ett riktigt rejält rövarpris. Det är ett resultat av en fastighets- och bostadsbubbla av stora mått. Det är ytterst sällan som folk har dessa pengar i kontanter utan de pantförskriver sin bostad för 70-80 procent av dess kostnad.

Vad händer då när bostadsbubblan spricker? Jo plötsligt har man ett par miljoner i skuld och det värde panten utgör kanske bara är 20-25 procent av skulden. Vad det innebär begriper var och en. Banken vill försäkra sig om sina pengar och kan mycket väl ställa de boende på gatan om de inte lyckas ordna en annan säkerhet. Och räknar man på bostadens pris utan att blanda in räntor och andra utgifter så ska man finna att det blir ett extremt dyrt boende om inte själva bubblan fortsätter att växa.

Och det kommer den garanterat inte att göra. Bolånekrisen i USA kommer sammantaget med


Gatan utanför en lägenhet som Notar säljer.

en allmän recession att få till följd att hög-
konjunkturen punkteras med en ljudlig smäll. En lägenhet eller ett hus kan över en natt få en värdeminskning på 75-80 procent, möjligen något mindre för hus. Vad det innebär inser vi, och att det kommer att ske – likaså.

Ändå väljer många människor att skuldsätta sig över öronen bara för att få en bostad inom tullarna.

Men visst finns det lägenheter som även jag anser vara värda rövarpriser. Idag visar Notar en sådan i DN:s bilaga och tittar man på hemsidan (länk nedan) så inser var och en att den knappast kommer att säljas för fyra miljoner där det står att budstarten ska vara. Med andra ord så skulle jag inte leva som jag lär om jag idag hade fem-sex miljoner på banken…

DN123 KOLLA denna lägenhet i Gamsta Stan!

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Bostadsbubblan, Recession, Lägehetspriser, Fastighetspriser, Överpriser, Bubbla, Ekonomi, Politik, Bostäder[/tags]


14 svar till “Bostadsbubblan och recessionen”

  1. Oj vilken lya… badrummet var lite fult bara (jag föredrar en riktig dusch framför badkar + att färgen gjorde att det kändes lite som en simhall).

  2. Alldeles riktigt, har skrivit om det ett par gånger, bostadsmarknaden och det tokiga låneriet kommer fälla oss igen. Ibland undrar man om branschen består av guldfiskar.

  3. Om man för in ett internationellt perspektiv på bostäder i storstäder är Stockholm bostäder fortfarande otroligt billiga!

    (Det hindrar inte att jag instämmer i att bostadspriserna i stockholm nu börjar bli mycket höga vilket innebär att segergationen på bostadsmarknaden ökar för varje dag. Har du tillgång till mycket pengar kan du idag köpa bostad varsomhelst i staden och saknar du kapital är det förorten som gäller med ett antal undantag, och det var väl precis det som man ville åstadkomma när bostadsmarknaden och bostaden per definition gick från att vara en social rättighet till att vara en produkt på en marknad..)

  4. Även om lägenheter och villor i stockholmstrakten vore rimligare värderade efter en 80 procentig minskning, så tror jag inte det är nationalekonomiskt godtagbart att sätta så många hushåll i konkurs. Nu ser vi att räntan troligtvis inte stiger mer vilket borde stabilisera priserna, och så länge som folk har råd att bo kvar kommer man inte sälja till underpriser. Återstår gör då effekter av arbetslöshet och inflation. Vi får se vad borgarna kan ställa till med på den fronten.

  5. Jag har svårt att tro att bankerna skulle börja kräva in säkerheter om man fortfarande klarar av räntan.

    Det skulle ju bara accelerera en ev. kris och göra så att bankerna förlorade en massa pengar.
    Tyvärr kan väl en liknande sak som i USA inte uteslutas -dvs osäkra tillgångar drabbas först och hårdast – å andra sidan har vi ju redan tagit en jäkligt hård smäll för 18 år sen – och skillnaden då var att det spekulerades för mkt i bostäder – idag bor folk i dom iaf…

    /K

  6. Kan någon förklara för mig varför i hela friden marknaden skulle vara övervärderad?

    Men en ränta på 5% kostar ett lån på tre miljoner ca 12 000 i månaden. För att ha rimligt med slantar över räcker det således med runt 25 000 i nettoinkomst, eller det som två personer med genomsnittslön får in. Det borde finnas ganska många sådana par i stockholm med omnejd, dvs en stor betalningsvilja hos marknaden. Speciellt med tanke på att hyresrätter inte är så oerhört mycket billigare (kolla hyrorna på nybyggnationer), och ohemult svåra att få.
    /Gustaf

  7. Re: Klas #5, javisst är det svårt att förstå men så gjorde dom sist ”det begav” sig..

    Stora som små fick ett dygn eller så på sig att betala in det som ”diffade” på pantens nya värde..

    Värsta exemplet var väl mannen som byggde bla Infracity i Upplands väsby och fick några timmar på att betala in ca 27 miljoner..(banken ville naturligtvis ha bygget för nästan ingrenting och tog det hela direkt,,sedan togs också lite villor och slott mm av honom för en spottstyver när dom ändå var igång..och sedan fick bankerna miljarder i återbetalningsfria stöd från staten-våra skattepengar- ”som plåster på såren”)

  8. Det är väl tomten – inte masonitstugan – som kostar i Haninge? Men visst har det varit fascinerande att följa prisstegringen på bostadsmarknaden. En kombination av för mycket tillgängliga pengar och stora ambitioner. De nya beskattningsreglerna tror jag dock kommer att dämpa efterfrågan (som redan tycks vara på väg ner), för de dyraste bostäderna tror jag inte köps av dem som ska skaffa sin första lya utan av dem som redan är i bostadskarriären och byter upp sig. Men med den ränta som tas på uppskovet på reavinsten är det nog en del som tänker efter en gång till hur stor (dyr) bostad de byter upp sig till. Hittills har det ju varit ”gratis” att uppgradera sig.
    Vad som behövs i Stor-Sthlm är att det byggs mer – gärna skyskrapor (vid tullarna, som nu planeras) då man på sä sätt får mest ut av den dyra marken.
    Vad gäller situationen i USA så håller nog staten bolåneinstituten under armarna som ju redan skett i något fall om jag minns rätt.

  9. Re:Leo #7

    Det var aldrig aktuellt när det gällde bostäder. Utan det var på den tiden när man köpte aktier och sedan belånade dem och köpte nya med de tidigare aktierna som pant.
    Eftersom det inte finns ett marknadspris på bostäder innan man säljer så går det inte att värdera dessa på samma sätt som aktier där det hela tiden finns ett dagspris.

    /Micke W

  10. Smällen kommer fortare och hårdare än folk anar, jag roas också av att läsa säljannonser. Många säljare befinner sig fortfarande i det blå.
    Skönt att man bor i en mindre stad med vettiga priser. För 5 år sedan gav jag 75.000 för en fyra, centralt i en god förening. Idag får jag kanske 400.000 kr men struntar fullständigt i priset går ner, jag ska inte flytta och spekulerar inte i mitt boende.
    Vår son ska nu flytta hemifrån och har köpt en HSB etta för 62.000 kr. För 7-8 år sedan fick man en sådan lägenhet gratis!
    Så är livet i Skövde, en trevlig tillväxtstad med bra läge och kommunikationer.

  11. Gustaf #6: Glöm inte avgiften till föreningen samt amortering på lånet! Räntan kostar förvisso ”bara” runt 12000 kr/månad, vilket för övrigt är ungefär tre gånger så mycket som jag betalar i hyra varje månad för en rejält tilltagen tvåa inklusive el, värme, vatten och p-plats (4 km från Skövde Resecentrum, runt 1½ timme från Göteborg C med buss och tåg), men sen har du avgiften (kanske 5000/mån) och lämplig amortering (låt oss säga några tusen för att dra till med en siffra). Då är du snabbt uppe i 20kkr/mån bara för själva bostaden – lägg därtill kostnader för el, vatten, värme, eventuell p-plats samt nödvändigt underhåll av lägenheten, och det blir genast svårare för ett par att klara sig på en inkomst på under 30-35kkr/mån efter skatt! Så kan man också fundera på om det är rimligt att lägga i storleksordningen 50-75% av hushållets nettoinkomst på boendet. Nu vet jag inte exakt hur löneläget ser ut i Stockholm men då pratar vi om två personer som båda tjänar mellan 20000 och 25000 i månaden före skatt. Och vad händer om en av dem förlorar jobbet och av någon anledning inte kan få ett nytt på studs? Eller blir långtidssjukskriven?

    Man måste inte bo i nybyggda hus. Att det är svårt (eller rättare sagt tar lång tid) att få tag på en vettig hyresrätt i Stockholm vore förhållandevis lätt att åtgärda om bara den politiska viljan fanns. Gör det möjligt att bygga hyresrätter som folk har råd att bo i.

    Trots allt är det så att alla inte VILL köpa en bostad med allt vad det innebär!

  12. Michael: Jag tror att du räknar i överkant där. En snabb koll på hemnet ger att avgiften brukar vara runt 3500 för bostäder i den prisklassen. Och då ingår i 90% av fallen vatten och värme. Men säg 20k, så har vi marginaler.

    Orsaken till att jag sa 25 000 i inkomst är för att det är genomsnittslönen i landet för den manliga halvan av befolkningen. Dessutom är det ungefär vad jag tjänar. Men även här har jag tagit i i underkant, för i stockholms innerstad är jag definitivt en av de med lägst inkomster.

    Jag menar inte att det är små siffror vi pratar om, utan bara att det finns förhållandevis många som kan betala sådana summor utan några större bekymmer. Och det är det knepigt att prata om en bubbla när marknadsunderlaget de facto finns.

  13. Problemet är att priserna stigit _mycket_ snabbare än inflationen de senaste tio åren, något som är ganska ovanligt historiskt sett. Se ex http://www.scb.se/templates/tableOrChart____74160.asp

    Sedan, 50% av nettoinkomsten på bostad är oerhört högt, även internationellt sett. Många tror att ”man måste ju bo någonstans, priserna kan därför inte gå ner” — ta en titt på t.ex. Tokyo under 90-talet eller Köpenhamn förra året…

    Traditionellt har BR också varit billigare än HR (nettokostnad per mån inkl lån), så är det inte längre i storstäderna. En justering neråt med 20% de närmaste två åren vore väldigt hälsosamt.

    Sverige är inte ensamt om att ha bostadsbubblor — vi ser vad som händer i USA, jag rekommenderar också att följa utvecklingen i Storbritannien, Danmark, Irland och Spanien de närmaste åren. Det kan bli mycket intressant.

  14. Michael: I Stockholm är det inte så fördelaktigt att amortera och bankerna kräver inte det heller eftersom lägenheterna är så trygga som säkerhet.

    Nu ser man på marknaden att det sätter fart igen, mycket folk på visningar och budgivningarna har satt fart. Det som inte händer längre är att folk tappar sig totalt och betalar 65-75 000 kvadraten.

    Jag räknar med att priserna kommer stiga 5-6% i år.