Vårdval Västra Götaland




Idag har Aftonbladet en artikel som handlar om valet i Västra Götaland, ett val som på många sätt handlar om den största frågan, den om sjukvården. Moderaterna har som bekant en annan syn på vård av sjuka och vem som ska få vård först.

AB: ”I Stockholm, där marknadsanpassningen gått längst, beslutade Moderaterna 2008 att tillåta försäkringspatienter i verksamheter inom akutsjukhusen. Numera finns två vägar in. En direkt om man har privat vårdförsäkring eller kan betala för sig. En där man får vänta på vård. Även om man skulle behöva den bättre. Moderaterna försöker även utöka marknaden för privata vårdförsäkringar. I moderata Uddevalla erbjuder kommunen sina anställda möjligheten att teckna privata vårdförsäkringar. I Göteborg har Moderaterna motionerat om samma sak. Alla får nu inte teckna privat vårdförsäkring. Försäkringsbolagen vill ju tjäna pengar och sjuka försäkringstagare är dyra.”

I Stockholm har vi något som heter ”Vårdval Stockholm”. Namnet antyder att vi som bor i Stockholms län ska ha rätt att använda oss av den sjukvårdshuvudman som vi själva har mest förtroende för, men det är i själva verket precis tvärt om. Som kroniskt hjärtsjuk så ville jag helst gå på ett av stadens sjukhus som patient, men det fick jag inte så jag remit-
terades till ett privat vårdbolag som ägnat sig åt att skicka påhittade räkningar till Stockholms Läns Landsting, räkningar för undersökningar som aldrig blivit gjorda.

Det handlade om många miljoner och ägare till företaget var då ett av de mest omskrivna riskkapitalbolagen. När jag nekades att vara patient på Södersjukhuset så mejlade jag Filippa Reinfeldt och frågade hur jag skulle bete mig för att få gå på ett av de landstingsägda sjukhusen. Jag fick svar efter två påstötningar och svaret bestod av ett urklipp av det Moderata Samlingspartiets lokala partiprogram om ”Vårdval Stockholm”, ett rejält goddag yxskaft-svar.

För så är det, hjärtsjuka i Stockholm kan inte välja att vara patienter på ett sjukhus, det enda vi kan välja på är ett par företag som bedriver en öppen hjärtsjukvård.

Varför har det då blivit så här? Svaret är lika enkelt som självklart, den moderata filosofin är att avrusta eller avskaffa den samhälleligt drivna sjukvården. Nu kan man inte göra det över en natt, därför väljer man att göra det successivt, en bit i taget. Och för att dölja att man håller på att avrusta och nedmontera den offentliga sjukvården så har man kommit på den geniala idén att kalla projektet ”Vårdval Stockholm”. De i Västra Götaland bör således passa sig noga när de nu återigen ska gå till valurnorna, röstar de fel så får de omedelbart ett ”Vårdval Västra Götaland”, ett sätt att dölja att möjligheten att välja vård har försvunnit.

it Andra om: , , , , ab ex dn svd gp


18 svar till “Vårdval Västra Götaland”

    • NEj inte om jag kommer akut, och helst med ambulans. Men jag kan inte välja att få min öppenvård där…

  1. Det sk Vårdvalet genomfördes enl. statens krav redan 2010 i Västra Götalands Regionen.

    Dock blev reglementet något annorlunda än i det råmoderata Stockholm,dvs man har lagt in ersättningsparametrar i systemet som premierar områden med höga ohälsotal och inte centrala stadens friska befolkning med snabba fix för penicillin etc. Man kunde tagit i lite till.

    Nu börjar fuskandet krypa fram….

    Egentligen handlar det inte om något ”vårdval” i VG-regionen,det är ett omval.

    Men visst kan det gå åt helvete om moderaterna tar makten och inför/ändrar till ett ”Vårdval” ala Stockholm. (Landstingen/Regionerna har som bekant hand om sjukvården)

  2. Det där är ju på gång att hända i Västra Götaland, men jag hoppas och tror att högerpartierna inte klarar av att ta makten.

  3. Vad spelar det för roll vem som utför vården. Den är offentligt finansierad i vilket fall som helst.

      • Så länge man får samma eller bättre vård som hos de landstingsägda klinikerna så är det väl inget problem?

        Istället för att fixera sig vid vårdens organisering, så bör vårdens kvalité vara det intressanta för debatten.

        Dessutom är det mesta redan privat sedan länge:

        – Mediciner. I princip all medicin köps in från privata vinstdrivande företag och deras grossister.

        – Det statligt ägda vinstdrivande företaget Apoteket profiterar på sjukvården genom att driva sk sjukhusapotek internt på sjukhusen avsedda för sjukhusens behov. Här får alltså rent av staten tjäna pengar på sjukvården. Vinstintresset gällde även innan alliansregimen tog över och innan de avreglerade apoteket.

        – Sjukvårdsmateriel. I princip alla förbrukningsartiklar köps in från privata vinstdrivande företag och deras grossister.

        – Sjukvårdsutrustning och -maskiner. I princip all sjukvårdsutrustning köps in från privata vinstdrivande företag och deras grossister.

        – Övrig utrustning, t ex datorer, köps in från privata vinstdrivande företag.

        – Lokaler. I många fall hyr man lokalerna av privata vinstdrivande företag, ibland även av statliga eller kommunala vinstdrivande företag där alltså staten eller kommunerna tjänar pengar på sjukvården. Underhåll och om- och utbyggnad av lokalerna sker genom att man anlitar privata vinstdrivande företag.

        – Mat. Maten, om inte annat råvarorna, till sjukhusmaten köps in av privata vinstdrivande företag. Vad jag vet driver inte landstingen några egna jordbrukskollektiv där all sjukhusmat produceras. Det är alltså tillåtet för både bönder och grossister som levererar mat till sjukhusen att gå med vinst, men inte organisationen som delar ut maten till patienterna. Det finns rent av rent kommersiella Pressbyråer på en del sjukhus, som alltså direkt profiterar på närvarande patienter och anhöriga.

        – Personalen. Privatpersoner som investerat 3 – 6 år av sina liv utan inkomst och med studieskulder som resultat, för att kunna tjäna pengar på sjukvården i form av lön är i allra högsta grad vinstdrivande. Ingen vill jobba för en lön som gör att de går med förlust eller att deras utbildning och studieskulder inte blir lönsamma i slutändan.

        – Landstingen själva hyr ut sina operationssalar kvälls- och nattetid till privata företag och tar då ut vinst på detta, dvs profiterar på sjukvård.

        Och så håller det på. Det enda som tydligen inte är tillåtet enligt vänstern är att själva sjukhusens organisation skall drivas privat och med vinstintresse.

        • Det där var knappast en av dina bättre kommentarer! Dy tycks inte ha förstått vad jag är ute efter, men det är knappast något att göra åt den saken…

        • Man får väl vara positiv till privat vård om man vill, men känns det rätt att vårdgivarna för ut sina pengar (våra skattepengar) till olika skatteparadis i Västindien?

          Inte ens moderater tycker så, vad har du för politiska åsikter egentligen? :-D

          • Men så ser det ut överallt, men det ses bara som ett problem just inom organisering av vård. Att riskkapitalister för ut sina vinster till skatteparadis kan man diskutera, men jag tycker inte att det är ett argument för att helt förbjuda privatägda vårdkliniker.

            Inom tandvården är det flesta tandläkare privat organiserade sedan länge, varför ses det inte som ett problem?

            • men jag tycker inte att det är ett argument för att helt förbjuda privatägda vårdkliniker.

              Nu får du fan-i-mig SKÄRPA dig !!

              Det har jag ALDRIG påstått att man bör göra, jag berättade att det inte finns landstingsdrivna hjärtmottagningar i Stockholms län, INGET annat!

              Kamma till dig nu och höj kvaliteten! Läs gärna inläggen innan du kommenterar dem…

              • Läs bloggposten! Fundera oxo på vad ordet ”vårdval” implicerar. / Jinge

        • Vilket jidder! Ids inte ens kommentera mer,så uselt var det. Tonåring?

  4. Sälv tycker jag inte att mina journaler och hela min sjukdomshistoria är vinstdrivande företags egendom. Kan någon garantera att våra journaler är skyddade där? Kan vi vara säkra att dessa företag inte handlar med våra sjukdomar på ett ellr annat sätt?

    • Patientdatalagen reglerar precis hur vårdgivande organisationer ska hantera patienters journaler, och gäller både landstingsdriven vård och vård via vårdgivande företag. Att reglerna efterföljs kontrolleras av Datainspektionen och Socialstyrelsen. Det jag tycker är viktigast är regler som förhindrar att tex försäkringsbolag kan kräva att få se journalerna för att acceptera dig som kund. Där finns det jobb att göra.

      • Att reglerna efterföljs kontrolleras av Datainspektionen och Socialstyrelsen.

        Sker det oxo i praktiken menar du?

  5. här i vänersborg sitter det Center reklam uppe ”Du har inte råd att vänta på vård” vad exakt innebär det? typ ”Staten har inte råd att betala din vård, pga skattesänkningar” eller ”har du inte råd med vård ska du fan inte ha någon heller”? varför kan inte politiker lägga raka jävla bud någon gång, Centern låter som om de vill upprusta den offentliga vården, men det vill garanterat inte deras allians bröder.

    snart sitter vi säkert i samma sits som USA med en galopperade statsskuld pga skattesänkningar och utförsäljning av vinstgivande bolag, kass privatiserad vård, men med skillnaden att vi inte har hundratusentals soldater ute i krig, utan bara ett par hundra iaf;)