Vårdval blev valhänt eller kriminell vård


Jag har berättat hur högerpartiet lyckats sabotera vården i Stockholms län genom att ge sken av att ha infört valfrihet, man kallar det för – Vårdval Stockholm, något som blivit Filippa Reinfeldts största misslyckande och som är allt annat än valfrihet.

AB: ”Människor ska inte behöva vara sjuka, eller i värsta fall dö, för att de har fel utbildning, kön eller modersmål. Inte i Sverige. Inte 2011.

Men det som främst diskuterats de senaste åren har inte varit vårdens innehåll, utan hur valfriheten ska öka och hur de privata vårdentrepenörerna ska bli fler.

Detta har stått i politikens centrum. Inte Pelle Andersson från Ljungby och alla andra som får sämre vård än de har rätt till.

Hur blev det så här?

Svaret är en blandning av moderat ideologi och att privata vårdbolag har lagt mångmiljonbelopp på att köpa lobbyister som kan lyfta fram deras frågor i debatten.”

Sidans regelbundna besökare vet att bloggaren är hjärtsjuk, en eller ett par infarkter ledde till en bypassoperation Lucia 1999 och redan fyra-fem veckor efter operationen så började jag arbeta. Det fungerade från och till, men vid tre tillfällen så blev jag åter inlagd på hjärtavdelning under åren närmast efter, för att 2004-2005 bli sjukskriven på heltid med s.k. förlängt sjukbidrag, det som tidigare kallades förtidspension. Idag har hjärtat 30-40 % pumpförmåga och den ena kammaren är skadad och jag har kronisk hjärtsvikt och lika kroniskt förmaksflimmer.

Så långt min egen sjukdomshistoria, de senaste åren så har vi drabbats av något som kallas Vårdval Stockholm, det är alliansens metod för att privatisera sjukvården ännu mer, och något vårdval i ordets bemärkelse är det inte. Själv tillhör jag Södersjukhuset, ett sjukhus med kompetent hjärtsjukvård och mycket kunnig personal. Men dit får jag enbart komma i ambulans, kan jag åka buss så ska jag kontakta det Wallenbergägda Aleris Specialistvård Handen. Där arbetar ett antal kardiologer, ofta samma som arbetar deltid åt Landstingets olika sjukhus och hjärtmottagningar.

För egen del så har jag länge känt mig tveksam, Aleris har nämligen skickat in mängder av räkningar till Stockholms läns landsting på vård som de inte har utfört. För ett par år sedan återbetalade företaget ett mångmiljonbelopp till landstinget för dessa fuskräkningar som Stockholms skattebetalare redan hade betalat. Själv surnade jag till och beslöt mig för att jag skulle utnyttja min rätt att välja vård men – det får man inte göra om man är hjärtsjuk.

Jag blev givetvis upprörd eftersom jag har läst mycket om moderaternas Vårdval Stockholm så jag mejlade Filippa Reinfeldt och frågade vad jag hade att välja på. Svaret blev en prefabricerad broschyr från moderaterna som berättade om sjukvårdens nya valfrihet, men till Södersjukhuset fick jag bara komma i ambulans. Därför sökte jag mig till Huddinge sjukhus, det är kanske löjligt men jag ville behandlas av en landstings-
anställd doktor som inte skickade räkningar till skattebetalarna för vård som aldrig var utförd.

Jag fick träffa en läkare där som hänvisade mig tillbaka till Aleris. Och nu hade familjen Wallenberg och deras Investor AB köpt Aleris så nu skulle det väl bli ordning, men min näsa blev längre än Pinnochios. Redan första gången jag var tillbaka till Aleris så läste jag i tidningarna att nu hade det hänt igen, nu när Wallenberg ägde företaget. Man hade skickat räkningar för flera miljoner för vård som aldrig hade blivit utförd, något som min nya kardiolog urskuldade med att man från företagets sida hade prissatt vården dåligt, det kostade i själva verket mer än det man får från Landstinget. (forts nedan..)

Det är inget fel på vårdkvaliteten på Aleris, det är landstingets hjärtspecialister som arbetar deltid på företaget, och de har övrig personal och erforderlig teknisk utrustning. Men att kalla det för vårdval är förstås en sorts semantik som inte har någon som helst bäring på verkligheten. Jag har ingenting emot privat sjukvård, men har jag inget val så ska inte borgarna i Landstinget ljuga och tala om vårdval. När Filippa Reinfeldt talar varmt om sitt vårdval så tror många att orddelen val betyder att medborgarna har ett val, men det är en moderat lögn, det handlar bara om en metod för att privatisera så mycket som möjligt av sjukvården.

it Andra om: , , , , , , , , , ab ex ekot dn1 svd


3 svar till “Vårdval blev valhänt eller kriminell vård”

  1. Tack Jinge. Önskar att alla medborgare förstod det här. Det är en stor skandal att det får gå till så här och att så många inte förstår hur det går till.
    Många brukar tala om gamla kommuniststater som avskräckande exempel, men jag vet inte om jag tolkar vad som händer på fel sätt, jag tycker att alla de saker som alltid dras fram som vidrigt i de exemplen överensstämmer med vad som händer här och nu?! Det finns egentligen ingen skillnad. Det handlar bara om att roffa åt sig och sko sig på andras bekostnad. Kalla det kommunism eller kapitalism. Människorna gör i alla fall på samma sätt. Och de som har minst blir alltid förlorare. Potatis kan man inte ens odla längre, på Stureplan alltså;-) Snacka om tappade sugar…

  2. Men Jinge, du brukar ju vanligtvis vara en klok man och förstå vad politiker menar med sitt fikonspråk.
    ”Valfrihet” betyder helt enkelt att du slipper välja, det gör de politiker du valt, genom fria val, åt dig så att du ska slippa bekymra ditt lilla huvud ;-)

    • Det är just det som gör mig så förbannad. Det hade varit betydligt enklare om jag INTE förstod att de lurades, eller hur?