Överskott av vaccin?

Det talas en hel del i media nu om att Sverige har beställt för mycket vaccin mot svininfluensan. Fullt friska människor klarar sig med enbart en enkel vaccinering medan högrisk-
grupperna kommer att behöva två sprutor.

Samtidigt så hör man allt fler som hävdar att de inte ska vaccinera sig, något som givetvis är frivilligt samtidigt som det är tämligen nonchalant. Tänker man bara på sig själv så kan det gå an, men man har normalt familj, arbetskamrater och vänner, och den inställningen gynnar inte dessa. Man är smittbärare ett tag innan man själv insjuknar, låt vara relativt kort tid men i vanliga fall är det något dygn i alla fall.

På 24 timmar hinner man smitta ner en hel del människor, människor som på detta sätt utsätts för ökade risker. Att man utsätter sig själv för fara må ju vara upp till var och en, men är man inte villig att vaccinera sig så bör man behålla den inställningen genom hela sjukdomsförloppet. T.ex. bör man frivilligt avstå från intensivvård om det skulle behövas, eller hur?

Det finns en kategori människor som fått det gemensamma epitetet ”foliehattar”. Av den sorten dyker det upp flera i kommentarsfältet här på bloggen med jämna mellanrum då jag skriver något om H1N1. Själv tillhör jag högriskgrupperna och jag har inte lust att få svininfluensa på grund av att någon tror att vaccinet är tillverkat för att reducera planetens befolkning med 90 procent. Jo, det är faktiskt sant, den sortens vansinne har uttryckts i kommentarer här på bloggen.

Har vi ett överskott av vaccin så kan vi skänka det till baltstaterna om de inte själva köpt in tillräckligt. Och jag upprepar det en gång till. Vill du inte vaccinera dig, är du då beredd att avstå din intensivvårdplats om du insjuknar i svininfluensa?

intressant Andra om: , , , , , , , ab1234 svd12 dn12 t

  36 comments for “Överskott av vaccin?

 1. Stefan
  14 oktober, 2009 at 12:17

  Första foliehatten! / Jinge

 2. Boris
  14 oktober, 2009 at 12:59

  Jag har full förståelse för de som är rädda att bli smittade av svininfluensan då varken sjukvård eller myndighteter i Sverige har någon som helst beredskap för ett stort antal svårt sjuka. I flera EU-länder har man under många månader byggt upp full beredskap mot svininfluensan medan svenska politiker och myndigheter som vanligt inte bryr sig ett dugg om det svenska folket. Jag har likaså full förståelse för de som väljer att inte vaccinera sig för att de är rädda för de nya vaccinen som inte kan testas på långsiktiga biverkningar. Sådana biverkningar skulle kunna vara mycket allvarliga som cancer och nervskador. Att du antyder att man i detta läge skulle tvingas avstå intensivvård tycker jag är både orättvist och märkligt. Däremot är det rent kriminellt att ge sig ut som vanligt om man blir smittad av svininfluensan eller annan influensa. Man utsätter andra människor för livsfara genom att inte förhindra att man sprider sin egen smitta vidare.

  Slutligen vill jag säga att det synnerligen dumt att stämpla folk med begrepp som ”foliehattar”. ”Name calling” är en av de stora anledningarna till amerikanska folket har fått nog av republikanerna.

  • 14 oktober, 2009 at 13:10

   Slutligen vill jag säga att det synnerligen dumt att stämpla folk med begrepp som ”foliehattar”.

   Det är dessvärre ett fullständigt relevant begrepp i sammanhanget. När man får läsa kommentarer som går ut på att vaccinet är uppblandat med preparat som kommer ta kål på människans immunförsvar, eller ett långtidsverkande gift, ja då ÄR det relevant. Likaså då CIA eller den världsomspännande sionismen tänker ta kontroll över planeten. Det finns helt enkelt inget bättre. Det enda jag INTE läst i kommentarsväg än är att det är aliens som ligger bakom konspirationen.

   Jag har släppt fram en och annan dårfink tidigare, men nu raderar jag tramset.

 3. Boris
  14 oktober, 2009 at 13:32

  Jag förstår dig till fullo, i synnerhet då du befinner dig i en riskgrupp, men det är ju inte bara en och annan som oroar sig för vaccinet nu utan många. Jag skulle absolut vaccinerat mig om jag kände att det var riskfritt och jag tror att detsamma gäller för många andra. Jag vet själv hur allvarliga konsekvenser alldagliga läkemedel som antibiotika kan ha så jag tycker inte att man kan vara nog försiktig.

  • Christer W
   14 oktober, 2009 at 15:37

   Om du inte har insett det, folk är smittbärare innan de själva märker av symptomen.
   Det är inte heller riskfritt att få svininfluensan, om skulle vara dubbelt så farligt att bli sjuk i förhållande till att vaccineras sig vilket val gör du då.
   Om du gör valet att eventuellt få cancer som biverkning efter några år och ändå får ett långt liv tack vare de allt effektivare behandlingsmetoder eller genom att välja bort vaccin riskera en tidig död eller få ett handikappad som följer dig resten av livet, vilket anser du är att föredra.

 4. 14 oktober, 2009 at 13:47

  Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

  På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram.

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa.

  / Jinge

 5. palle
  14 oktober, 2009 at 14:19

  vad anser du om länder där Svininfluensan inte klassas som fara för allmänhet och där man inte massvaccinerar befolkningen? Är myndigheterna i dessa länder fullständiga idioter? Eller är myndigheterna i Sverige infiltrerade av läkemedlesbolagens agitatorer? Länder som Finland och Kanada med flera massvaccinerar inte…

  Länderna på södra halvklotet har precis varit med om höst/vår med influensor, inklusive svininfluensan. Vaccina har beställts men inte hunnit levereras än. Hur klarade sig Nya Zeeland och Australien? Utmärkt – trots/tack vare? utebliven vaccination.

 6. Pingback: Erik Söderström
 7. 14 oktober, 2009 at 15:37

  Kanske beror det på Alliansen att min tilltro till staten har nått botten. Jag tänker inte vaccinera mig. Jag tror det är nåt lurt med hela upplägget?

 8. e
  14 oktober, 2009 at 16:31

  Kan säga att en kollega till mig ligger på sjukhus med komplikationer från svininfluensa, har lunginflammation. Han är något på 30 och fram till dess frisk…

  • 14 oktober, 2009 at 16:49

   Jag har hört talas om flera sådana fall, fast som aldrig hamnar på sjukhus. Dessutom så känner jag ett antal människor som haft influensaliknande symptom och dessutom drabbats av lunginflammation. Så jag skulle tro att det finns ett rejält mörkertal, något som kanske illustreras bäst när en hel skola insjuknar…

   • Boris
    14 oktober, 2009 at 17:02

    Ja det lär finnas ett stort mörkertal. Myndigheternas rekommendation var ju nyligen att man inte ska uppsöka läkare om man insjuknar och jag misstänker att rekommendationen fortfarande gäller. I Tyskland uppmanas istället de som insjuknar uppsöka läkare för att behandlas med antivirala läkemedel. Svenska myndigheter vill gärna att folk vaccinerar sig men blir vi sjuka blir vi en belastning för samhället och då ska vi i vanlig ordning nekas vård.

   • e
    15 oktober, 2009 at 11:46

    I min kollegas fall så ringde han flera gånger till sjukvården som inte tyckte han skulle komma in, men när han till sist kände sig tvungen att få vård tog han sig till vårdcentralen som mer eller mindre ringde ambulansen för transport till infektion bara de såg honom. Är faktiskt rätt orolig för honom, dessutom är han den på jobbet jag gillar bäst…

 9. Patrick
  14 oktober, 2009 at 17:05

  Visst är det konstigt att man talar om solidaritet i samband med årets influensa, men alla tidigare år har man inte knystat ett dugg om solidareitet, varför det? Enligt uppgift är ju årets influensa mindre farligt äv s k ”vanlig” influensa.

  PS. Hur många känner till att man kan smitta andra även om man är vacinerad, sk beröringssmitta försvinner tyvärr inte utan det är endast smitta via luften som vaccinet tar bort. Glöm dessutom att det kan ta upp till fyra veckor innan man har fullgott skydd, om nu vaccinet fungerar som man säger. DS

 10. Boris
  14 oktober, 2009 at 17:09

  Och med facit i hand så är det lätt att inse att tyska myndigheter har hanterat svininfluensan på ett människovärdigt sätt medan jag skäms för hur våra svenska myndigheter sköter detta. Inte så konstigt att Tyskland har långt färre allvarliga fall av svininfluensan samtidigt som de har nästan 20 gånger så många rapporterade fall.

 11. Mr.T
  14 oktober, 2009 at 21:27

  OK, vart ska vi börja.. Vart tror ni att ”foliehattarna” som skriver om avbefolkningsplaner får sin ideer ifrån? Hittar dom på dom själva eller kan det vara så att dessa planer återfinns i böcker och artiklar i massmedia skrivna av makteliten inom näringsliv/politik m.m..??

  Axplock:

  Billionaire club in bid to curb overpopulation
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article6350303.ece

  ”Described as the Good Club by one insider it included David Rockefeller Jr, the patriarch of America’s wealthiest dynasty, Warren Buffett and George Soros, the financiers, Michael Bloomberg, the mayor of New York, and the media moguls Ted Turner and Oprah Winfrey. ”

  Ted Turner: Global warming could lead to cannibalism
  ”Billionaire environmentalist says world has too many people”
  http://wwxxxxxxxxxxx

  ”One way to combat global warming, Turner said, is to stabilize the population.
  We’re too many people; that’s why we have global warming,” he said. ”Too many people are using too much stuff.”

  Earth population ’exceeds limits’
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7974995.stm

  ”Dr Fedoroff has been the science and technology advisor to the US secretary of state since 2007, initially working with Condoleezza Rice. Under the new Obama administration, she now advises Hillary Clinton.

  We need to continue to decrease the growth rate of the global population; the planet can’t support many more people,” Dr Fedoroff said,”

  • 14 oktober, 2009 at 21:44

   OK, vart ska vi börja.. Vart tror ni att ”foliehattarna” som skriver om avbefolkningsplaner får sin ideer ifrån? Hittar dom på dom själva eller kan det vara så att dessa planer återfinns i böcker och artiklar i massmedia skrivna av makteliten inom näringsliv/politik m.m..??

   Ja, dammsuger man nätet efter information som talar för att jorden är platt, så hittar man givetvis vad man söker. Det DU lyckas med är att kvalificera dig själv för en egen. Man kan hitta mängder av information som säger att jorden ska gå under av klimatförändringarna, att Jesus kommer snart, och att det tredje världskriget börjar på fredag.

   Vill man tro på sådant så är det ju faktiskt tillåtet, men vill man att ens skrivande/tyckande ska väcka något intresse så är det bra om man håller sig någorlunda på jorden.

   Du kan ju berätta på vilken sida du hittade den sammanställningen du kopierade in här så kan vi alla få se hur seriös du är.

   Jag anser att du samlade på dig en rejäl bunt med minuspoäng för det där. Kommer du med ytterligare foliehattinlägg så kommer jag att söka igenom dina senaste 20 kommentarer för att se om man behöver vidta något slags åtgärd… :-)

   • 14 oktober, 2009 at 21:48

    Jag Googlade på frasen: Described as the Good Club by one insider it included David Rockefeller Jr, the patriarch

    Det tycker jag att de som läste din kommentar oxo ska göra. Men det är bra Mr.T vi kan alla behöva info om dig när vi läser dina kommentarer..

 12. HerrBanan
  14 oktober, 2009 at 22:18

  Jag förstår helt o hållet att om man tillhör riskgrupperna så bör man vaccinera sig. Men om jag nu inte vill det och blir drabbad av din inställning att då ska jag även nekas vård om jag insjuknar, ska vi då även resonera så när bilförare som kört onyktra har skadat sig, ska vi göra så när svårt skadade kommer in till akuten p.g.a. en snedtändning dom lyckats fixa via droger. Ska vi skita i dom barnen som har varit dumma och färdats utan hjälm på cykel, ska vi skita i alla dom som kört moped eller motorcykel utan hjälm eller på annat olagligt sätt??
  Hela solidaritetstänket i den här debatten om grissjukan är tröttsam, ska man resonera så, så borde alla tvångstestas mot allt för att vi ska veta allt om alla, så riskerar vi inte att sprida något överhuvudtaget.

  • 14 oktober, 2009 at 22:44

   Måste man verkligen göra smileys/ironiparenteser på allt?

   • HerrBanan
    15 oktober, 2009 at 19:42

    Jag förstår din fråga, men inte sammanhanget?

    • 15 oktober, 2009 at 20:30

     Nej det är inte allom givet…

 13. 14 oktober, 2009 at 22:26

  25 aug sa Anders Tegnell, Socialstyrelsen i Läkartidningen : ” det inte finns någon grundimmunitet i populationen ”.
  29 sept sa han i Rapports 19.30-sändning att det är ingen nytta alls immunologiskt sett med att genomgå A/H1N1-infektion.
  Detta strider dock mot erfarenhet, immunologiska fakta och mot t ex smittskyddsläkaren Anders Sylvans uttalande i UNT 3 sept.
  ”På lång sikt är naturligt förvärvad immunitet efter genomgången influensa det bästa skyddet.”

  30 sept i Dagens Medicin skrev Tegnell sedan tvärt emot sig själv:

  ”… hälften av befolkningen insjuknar, och därmed blir immuna…” Han erkände tydligt att man faktiskt BLIR immun om man insjuknar. Tvärtemot uttalandet i TV dagen innan har man nu plötsligt tydligen en immunologisk nytta av att genomgå A/H1N1 !

  Det han ännu inte verkade ha greppat är att den naturliga immuniteten tack vare det s k cellmedierade svaret som uppstår då viruset tränger in och infekterar cellen har en förmåga att skapa ett immunsvar mot i stort sett alla olika influensavirusets komponenter så att det som kallades ”Den nya influensan” inte var så ny för immunsystemet speciellt hos de lite äldre svenskarna.
  Många äldre, som haft Asiaten, Hongkonginfluensan och deras influensasläktingar har uppenbarligen ett ökat skydd av den åldersuppdelade insjuknandefrekvensen i A/H1N1 att döma, medan de yngre speciellt i åldersgrupperna 10-30 år inte har det alls i samma utsträckning utan en sjukdomsfrekvens på storleksordningen 4 ggr högre eller ännu mer av tidig statistik i Sverige att döma. Dessa ungas livstid inleddes ju långt efter att de nämnda pandemierna härjade och var nya. Vissa komponenter t ex från senare årgångsinfluensor känner sannolikt även en del av deras immunsystem igen, men de äldre har alltså som grupp en fördel i svininfluensatider av att ha smittats tidigare i livet av komponentmässigt liknande influensavirus. Det var alltså inte helt fel att smittas förut i livet. Och tack vare tidigare skydd blir de någorlunda allvarliga influensorna väldigt få genom livet för de flesta människor

  Eftersom de med viktiga funktioner inre virusdelarna av influensaviruset kan ändras mer sällan eftersom de måste vara funktionella, och eftersom de är ”skyddade” av virusets ytstruktur finns det alltså en möjlighet att den som redan har smittats av diverse olika influensor har ett relativt bra skydd mot en s k ”ny” influensa via det naturliga immunsvaret på både de inre och de yttre viruskomponenterna.
  Om man nu istället avvaktar och låter smittspridningen fortgå naturligt i denna hittills mycket milda svininfluensavåg med enstaka dödsfall, jämfört med säsongsinfluensans 1000-tals årligen, blir de som hinner smittas innan en eventuell vaccinering immuna inför en potentiellt farligare kommande våg av svininfluensan, jfr spanska sjukans andra våg där de insjuknade i första vågen blev immuna. Dessutom får alla dessa smittade ett utökat och bredare skydd som kanske varar hela livet.

  Det räcker att vaccinera högriskgruppen.

  Nuvarande vaccin har ingen garanterad skyddseffekt i en andra våg med ändrat t ex muterat virus utan bara i bästa fall är vaccinet jämförbart men då bara på kortare sikt, eftersom vaccinerad immunitet främst riktar sig mot influensavirusets ytdelar, dvs (H- och N-varianterna) som ändras ofta och dessutom förhindrar eller starkt försvårar att vaccinet att viruset tränger in i cellen – det är vaccinets syfte – varvid det önskade cellmedierade immunsvaret inte uppkommer eller starkt försvåras.

  Den naturliga s k flockimmuniteten hos befolkningen utarmas följaktligen med årliga massvaccineringar. Det leder till ett krav på framtida massvaccineringar för att inte den då redan försvagade befolkningen ska riskera råka riktigt illa ut.

 14. mr Biz
  15 oktober, 2009 at 01:45

  Sedan den 17/9 har det tillkommit 93 nya H1N1-fall i Sverige. Det är ungefär lika med 3 nyinsjuknade per dag. I hela landet.
  I Danmark har bara en person insjuknat under samma tid.
  På det hela taget så verkar svininfluensan plana ut och självdö runt hela jordklotet.
  Daily Fatal är knappast mätbart längre så för den som oroar sig hoppas jag det känns lugnare efter en koll på Flutracker:

  http://flutracker.rhizalabs.com/

  • 15 oktober, 2009 at 05:34

   Sedan den 17/9 har det tillkommit 93 nya H1N1-fall i Sverige. Det är ungefär lika med 3 nyinsjuknade per dag. I hela landet.

   Glömmer du medvetet att hälsovårdsmyndigheterna och smittskyddsinstitutet sagt till att man inte längre ska rapportera H1N1-fall?

   Jag trodde att du tillhörde dem som läste tidningar?

 15. Uffe
  15 oktober, 2009 at 04:57

  Jodå, de flesta inser nog att du inte egentligen menar att de som inte vaccinerat sig ska bli utan sjukvård. Är det nån pappis som inte hajjat så är det upp till dem. Man bör givetvis inte göra vaccinerandet obligatoriskt, men myndigheterna ska givetvis trycka på att det är mycket viktigt för andra, även om man inte själv anser att man behöver.

 16. sörmlänning
  15 oktober, 2009 at 08:57

  Rädslan för sjukdom är lika allvarlig som sjukdomen. En glad och tuff person har bättre immunförsvar än en rädd och feg.
  Jag har rädda och gnälliga bekanta som äter piller och är sjuka både högt och lågt, medan några tuffingar hostar till några dagar och blir friska.

  • 15 oktober, 2009 at 09:03

   Rädslan för sjukdom är lika allvarlig som sjukdomen. En glad och tuff person har bättre immunförsvar än en rädd och feg.

   Självklart. Så har det alltid varit. En harmonisk, frisk och glad människa blir inte alls lika sjuk, om ens sjuk, av en mindre förkylning. Men det kan inte tas som intäkt för att göra ingenting.

 17. Martin E
  15 oktober, 2009 at 11:02

  Skräpkommentarer stoppas! / Jinge

 18. Marcus R
  15 oktober, 2009 at 11:39

  Det tål att nämnas för de som är rädda för kvicksilvret att några portioner fisk innehåller högre mängd. Med tanke på att snittmängden fisk är 15kg per person i Sverige så får genomsnittssvensken i sig mycket mer kvicksilver än vad man skulle få från några doser vaccin.

  • Marcus R
   15 oktober, 2009 at 21:19

   Det är stor skillnad på att få i sig kvicksilver via maten och via spruta. Mag/tarmbarriären ser till att huvuddelen av kvicksilvret hamnar i toan. Att däremot spruta in kvicksilvret direkt i kroppen är en helt annan femma. Då har man helt gått förbi kroppens skyddsbarriärer och man blir inte av med skiten.

   Kvicksilvret du får i dig genom fisk är metylkvicksilver vilket absorberas av dina tarmar; det har en halveringstid på 50 dagar i mänskligt blod.

   Kvicksilvret i vaccinet består av etylkvicksilver och har en halveringstid på 18 dagar.

   Jag tänker inte ta vaccinet, men orsaken är inte att det innehåller kvicksilver. Att klaga på kvicksilvret är ungefär lika vettigt som att klaga på att salt innehåller klor (för det är ju också giftigt, inte sant).

   • 15 oktober, 2009 at 21:36

    Den texten du kommenterade har jag tagit bort. Det var ett troll…

 19. Lisa
  16 oktober, 2009 at 08:50

  Konstigt att ”Lisa” byter namn från Loise och Jolin. Nästa gång är det spamfiltret som gäller… / Jinge

 20. Bloggare
  16 oktober, 2009 at 11:09

  Spammare är ett elände!

 21. Idean
  25 oktober, 2009 at 08:31

  Jag tänker inte dö av vaccinet
  xxx

  Men sanningen brukar vara illa hörd

Comments are closed.