Mördarvärmen Anfaller

Rubriken är inte så provokativ som den första anblicken kan ge vid handen, för här i Handen var det 23.6 grader varmt i skuggan 06.00 och temperaturen stiger snabbt. Jag undrar om jag inte skulle kunna parkera framför termometern och se hur den rör sig.

SMHI har misslyckats med att redovisa tydlig väderinformation på hemsidan, meteorologernas prognoser är enligt radion varning för kraftig åska i Östra Svealand, men ingen varning är publicerad på hemsidan 07.10. Det sägs att Sveriges värmerekord från 1994 står sig än så länge, men jag kan inte minnas någon morgon här i Haninge som varit så här varm vid denna tid på morgonen.

Och rubriken, jag tror att vi under dagen kommer att få höra nyheter som gör gällande att äldre och sjuka faktiskt avlider som en direkt följd av värmen. Igår var det Karolinskas intensivvårdsavdelning som var utan sin luftkonditionering, vad händer om ett helt sjukhus blir av med sin kyla? Jag törs inte ens tänka tanken. Mitt badkar är fyllt i alla fall, 1,5 liter isblandat vatten finns i kylen och ca 2 kilo is finns i frysen.

Är det här något som vi kommer att få vänja oss vid? Om klimatet förändras så flyttar jag nog hellre till Svalbard. Och hemska tanke, vad skulle hända om det börjar brinna i skogen nu?

Uppdatering: Jag kan berätta att jag nu legat i blöt i 8-9 minuter i vatten med en temperatur på 15° Det var lite jobbigt att krypa ner i badkaret, och kylan gjorde ont. Men nu känner man sig som folk igen, i alla fall för stunden. Men katten gillar inte sådan här värme, det blir lite för mycket, och bada vill hon inte heller… :-P

i , , , , , , , , ex12 ab1 dn12 svd1 t

  8 comments for “Mördarvärmen Anfaller

 1. 12 juli, 2010 at 07:39

  Jag kan berätta att jag nu legat i blöt i 8-9 minuter i vatten med en temperatur på 15° Det var lite jobbigt att krypa ner i badkaret, och kylan gjorde ont. Men nu känner man sig som folk igen, i alla fall för stunden. Men katten gillar inte sådan här värme, det blir lite för mycket, och bada vill hon inte heller… :-P

 2. Mathias Johansson
  12 juli, 2010 at 10:30

  Varför köper du inte en AC? De finns av typen luft/luft för ca 3000kr som man inte behöver borra i väggar etc. eftersom de lämmnar varmluften via en vädringslucka eller ett fönster lite på glänt. Utblås annpassat för detta medföljer. I Sverige köra man ju bara max 1 vecka på året så elkostnaden är försummbar.

  • Marcus R
   12 juli, 2010 at 11:51

   En sån där AC låter ju för mycket bara dessutom känns 3000kr lite mycket om man bara använder den en vecka om året som du säger. ;)

 3. 12 juli, 2010 at 10:30

  Tycker synd om dig Jinge. Gillar inte heller värmen. Inte när det går över 30 strecket i alla fall. Har du ingen källare du kan gå ner och svalka dig i?

  Funderar personligen på att flytta ned mig själv,datorn och min katt till min källare. Katta här hemma är svart och absorberar värmen likt en svamp. Dessutom så fäller hon just nu päls, så att hon snart liknar en naken råtta.
  Jag tror jag tar cykeln ned till sjön och svalkar mig. Bara fem minuter dit.

  Tacka vet jag kung Bore.

 4. Besviken
  12 juli, 2010 at 11:33

  Håller med! Skaffa en liten klimatanläggning!! Då slipper du vara orolig för vad SMHI och vädergudarna kokar ihop så här kring juli-augusti.

 5. Ken
  12 juli, 2010 at 14:02

  Att bo i en jordkoja är helt överlägset.
  http://www.youtube.com/results?search_query=underground+houses&aq=f

 6. Ken
  12 juli, 2010 at 17:46

  Nu har jag sovit ett par timmar i +28°C och luftfuktighet på 75% i sovrummet och det är ganska obehagligt!
  Jordkoja är framtidens bostad, inte höghus. Det var väl så fint vi bodde förr?

  • 12 juli, 2010 at 18:07

   Jag ska posta en grej som anknyter lite strax..

Comments are closed.