Varför ska folket betala finansvalparnas pengalek?


Det är rätt absurda nyheter som tidningarna presenterar idag. Svenska folket ska lämna en garanti till banker och finansinstitut på 1500 miljarder, detta trots att det bara var några dagar sedan som Anders Borg stod upp och sade att Sverige inte var drabbat av krisen.

Dessutom kan man undra vad det är som gör att finansinstituten och bankernas ägare ska klara sig undan – nu igen?

Hade jag velat att mina pengar skulle gå till dem som äger bankerna och de olika företag som agerar på finansmarknaden så hade jag själv skänkt mina pengar dit. Nu har vi en marknadsliberal/nyliberal regering som är motståndare till att staten ska blanda sig i företagandet, men plötsligen ska vi skattebetalare lämna garantier. Och ska vi göra det så tar man givetvis ansvaret från dem som äger dessa finansinstitutioner.

Det bästa är givetvis att de får gå i konkurs, då drabbas aktieägarna av bankernas inkompetenta ledningar, deras bonusar, och frånvaron av moral när det gäller att använda spararnas pengar. Det är givetvis det enda sätt som fungerar när det gäller deras framtida beteende. Nu ser de att de kan leka affär med andras pengar och att staten alltid går in när dessa spekulationer går åt pipsvängen.

Vi ska definitivt inte använda skattepengar på detta om det inte samtidigt innebär att staten tar över de banker som inte klarar upp sin situation själva. Varenda krona ska växlas mot A-aktier och först ska bonusar och optioner bort. -> DN12 SvD1 AB1 it

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Anders Borg, Högerregeringen, Finansvalpar, Finansgaranti, Aktieägare, Spekulation, Valutakris, Bolånemarknaden, Företagarvänligt, Skattebetalarna, Politik[/tags]


22 svar till “Varför ska folket betala finansvalparnas pengalek?”

 1. Nu får gärna nån rätta mig, men om banken blir tvungen att långa pengar för att klara sig så är väl kreditvärdigheten inte särskilt hög.
  Och vad händer om all garanti utnyttjas för att sedan bankerna kursar ändå? Det finns ju inget samband mellan att pumpa in enorma summor i ett företag och att det klarar sig. Se Ford som exempel. Bankerna kan ju inte vara ansvariga för pengarna när väl banken har gått omkull? Då har ju staten förlorat en enorm summa. Eller så har staten köpt dom här bankerna för enorma summor.

 2. Tja, angående din rubrik – det finns väl ingen annan grupp än ”folket” som har riktiga pengar? Finansmatadorerna leker ju med andras pengar, i den mån de överhuvud mixtrar med penngar som verkligen existerar.

 3. Socialism vet man ju vad det är. Kapitalism också. Men vad skall man döpa den ekonomiska politiken till hädanefter?

  Nyliberalism???

 4. Vi lär heller inte få veta varför det gick så fel. NYT meddelar i dag att FBI-utredningen måste troligen avbrytas. Orsak? – brist på pengar…..

 5. Det bästa är givetvis att de får gå i konkurs, då drabbas aktieägarna av bankernas inkompetenta ledningar, deras bonusar, och frånvaron av moral när det gäller att använda spararnas pengar.

  Självklart är det så. Jim Rogers beskrev händelseförloppet som att lägga plåster på en cancerpatient. Finns många intressanta intervjuer med honom på bl.a. Youtube.
  Visst, fallet kan bromsas, dämpas och allt ser för stunden ut som om allt är under kontroll. Vad som egentligen sker är att en artificiell nivå skapas. En ny bubbla utan egentlig substans. De som skapade luftslottet har fått flytta ner några steg till ett mindre lufthem, men har inte fått ta ansvar för sina handlingar fullt ut.

  Låt det bli fritt fall. Krasch. Det är ur ruinerna Fågel Fenix kan lyfta med friska vingar.

 6. Men om bankerna går i konkurs så drabbas ju vi som har pengar på kontot eller lån hos dem.
  För jag kan garantera dig att du inte kommer kunna ta ut dina sparpengar från en bank som gått i KK och bankens fordringsägare lär ju kräva in alla ”lån” direkt så det skulle nog bli många som blir av med hus, bil m.m. om så skedde.

 7. En logisk härledning på Christers relevanta fråga borde väl vara nysocialkapitalism (i den ordningen, inte tvärtom). Och i min värld är det denna ekonomiska ordning vi levt i hela tiden men ifrågasättandet kommer, kanske naturligt, först när man börjar förlora pengar. Fram till krisen har nämligen ”folket” som Jinge pratat tjänat störda pengar på systemet. Problemet är ju bara att även om man nu påstår sig ställa krav på minskade bonusar osv och kanske till och med avskedar en bankchef så är det återigen likt varje gång folket som bär kostnaden.

  Vad tusan, vart har dessa raketlagar om 1500 MILJARDER funnits när det uppstått kriser i vård, skola, omsorg, infrastruktur, försvar eller arbetslöshet?

 8. När nyliberalismen och marknadsfundamentalismen stod som högst i zenit och bankerna krävde betalning för att få låna/spela med våra pengar var vi vanliga bankkunder skit värda på banken och fick/får vänta i evigheter på hjälp från underbemannade kassörskor, lika motiverade som sina kollegor i gamla Sovjet.

  Räknenissar finansvalpar nyrika yuppiesar och andra parasitära element på samhällskroppen har däremot fortfarande gräddfil och bemöts med idel leenden av samma kassörskor.

  Hade man inte förväntat sig åtminstone bättre service och lite mer ödmjukhet från bankerna nu när de återigen och utan motprestation skall få sno pengar av oss igen.

 9. Kolla gärna in regeringens förslag här. En hel del av det du föreslår är med i propositionen: tvångsinlösen, A-aktier, bort med bonusar mm. Känns som om du argumenterar mot en halmgubbe.

  Annars ligger det faktiskt i en del av det du skriver (konkurser ska vara priset att betala för dåligt risktagande). Och hör och häpna, detta är också en vanlig ståndpunkt hos de som kallas nyliberaler.

  Hej fr
  /A

 10. Naturligtvis kan man inte låta bankerna gå i konkurs. Vad man än tycker om om det barocka politiskt/ekonomiska system vi lever under, är bankkonkurser närmast otänkbara. De finns bara i ”marknads”-liberalernas våta drömmar, jämte ättestupa och fri motorvägsfart.
  Kapitalförsörjningen är en del av infrastrukturen precis som post och elenergi. Även om man inget lärt och således fortsätter att sälja ut nämnda verksamheter torde det idag stå fullständigt klart att privata kapitalister är totalt oförmögna att driva de stora bankerna.

  I detta samhälle, när borgarna målar upp hotet från ”bidragssamhälle” och ”utanförskap” visar det sig att borgarnas flaggskepp, bankerna, är i särklass värst!
  Dessa notoriska bidragstagare måste ställas under statligt förmyndarskap. Banker kan inte tillåtas vara privata!

 11. Tack för länken August.

  ”Stabilitetsplanens utgångspunkt är att svenska skattebetalare inte ska behöva bära kostnaderna för eventuella åtgärder.
  Programmet beloppsbegränsas inledningsvis till 1 500 miljarder kronor.”

  Ettusenfemundramiljarderfrågan är nu var i helvete kommer dessa pengar i från om inte från skattebetalarna?
  Var finns pengarna? Knappast på banken..eller tänker de som galna tjuvar försöka stjäla dem ur egna byxfickor?

  1500000000000:-kr!!!
  inledningsvis? *!#¤%§!!

 12. Om banker vill ha kapital så tycker jag att vi skall ge dem kapital. Det som är skrivet av Karl Marx, så att bankirer fattar vinken.

 13. Mr Biz:

  Dessa pengar finns naturligtvis inte.
  Vi talar om ett belopp som är 7,5 gånger valutareserven…

  Vad staten gör är att ställa sedelpressarna på bankernas sida. Man deklarerar att man , om det behövs, kommer att garantera bankernas åtaganden till en preliminär gräns på 1500 miljarder kronor. Och att man om det kniper kommer att starta sedelpressarna för att få ut pengarna. Kronans värde kommer att falla som en sten, visst. Men det kommer också värdet på bankernas åtaganden att göra.

  Men allt ät hypoteser. Inte fan kommer det att kosta 1500 miljarder, kanske 15 eller så, det är illa nog.

  Grejen är att bankerna måste hålla staten handen för att kunna fungera. Det är oanständigt!

  Förstatliga bankväsendet!

 14. Talar man om finanskris och finansgaranti så kommer det i slutänden att hamna på skattebetalarnas bord. Oavsett om man betraktar riksgälden som den som i praktiken ska stå för pengarna, ska dessa ersättas så blir det vi alla. :-(

 15. Regeringens lögner och nuvarande finanskris kommer att kosta oss skattebetalare mer än 1500.000.000.000.- Och dessa pengar går till de som supit upp dem, köpt yahter, porche och ferraris för pengar som inte var deras. Samtidigt avskaffade högern välfärdssamhället…

 16. goda nyheter

  vad bra att det finns pengar

  jag tycker att man ska ge några miljarder till dom som verkligen behöver: skolorna och barnen

  börja om från början med dom små

 17. Mmm så var det dags igen. Hosta upp stålar för dessa jävla pissbanker vilka nu kommer att klämma åt helt oskyldiga låntagare för deras CEO:s vidriga jakt på bonusar och aktiekurser
  i lukrativa nylåneländer. Här skall Handelsbanken ha full cred för att de inte lät sig luras av denna vidriga stekarkultur.

 18. Kumi-Kejo:

  Det är din kred Handelsbanken jagar. Och du sväljer betet fint…

  Men man låter resten av bankbranschen ta smällen. För det är ju inte förluster i någon enskild bank det handlar om. Det är förtroendet för hela branschen. Och där ingår ju Handelsbanken…

 19. Släng alla myglande finans individer som låter andra betala deras egen tillvaro utan respekt på rätt och fel i ett stort gruvhål så kan de ju bygga upp sitt eget samhälle där nere.För dåliga straff om de överhuvudtaget finns idag för dessa rent ut sagt kriminella personer som i vissa fall kan sätta hela kontinenter på glid rent ekonomiskt vilket redan har visat sig ett flertal gånger i historien.Varför.Jo därför att de umgås med ryggdunkare gänget och där är vilka felaktigheter som helst tillåtna så länge det gäller att sno och röva från andra.Men när den lille arbetaren försöker med samma sak ska han/hon omgående straffas för att visa hur bra systemet fungerar.