Valet som en idrottstävling


Det amerikanska presidentvalet liknar alltmer en idrottstävling, nu väntar vi väl bara på att ”The fat lady” ska komma in och sjunga nationalsången. I praktiken så var Bruce Springsteen med på en gala, möjligen som ersättare för henne.

DN: “Först ledde Bruce Springsteen publiken i allsång i Woody Guthries ”This land is your land”. Sedan klev Barack Obama upp på scenen, åtföljd av fru Michelle och döttrarna Melia och Sasha. Kampanjmötet på söndagseftermiddagen i Cleveland i USA-delstaten Ohio visade än en gång att demokraterna i valtider ofta får aktivt stöd av rock- och artisteliten.”

Men visst har valet ett underhållningsvärde. Att politik alltmer tenderar att gå över från att diskutera politik till att bli underhållning är mycket tydligt. John McCain var som bekant med på The Saturday Night Live och han lär dessutom ha varit rolig. Att både presidentkandidaterna och deras vice är med i diverse talkshows ses väl antagligen som en nödvändighet från deras kampanjstaber, och avslöjar man sig som en träaktig tråkmåns så sjunker givetvis oddsen för att man ska bli vald.

Det där har vi förstås sett exempel på även i Sverige och de flesta av oss kan konstatera att vare sig Fredrik Reinfeldt eller hans konkurrent Mona Sahlin får speciellt många att dra på smilbanden. Det är snarare precis tvärtom. Jag vet inte om det kan bero på att ingen av dem är särskilt lustiga, eller om problemet är att vi känner dem för väl. Hur det skulle gå för dem hos Letterman eller Leno är uppenbart.

Nu är det inte precis deras färdigheter som politiker som räknas i riksdagsvalet, men även om jag stryker de två orden ”som politiker” så kan jag inte förstå hur just de lyckades bli sina partiers främsta representanter. När det gäller det amerikanska presidentvalet så är mina sympatier helt självklara. Jag vill att Obama ska vinna för att han är färgad. Några andra fördelar med honom som president har jag svårt att se.

Det ger det amerikanska presidentvalet en helt ny dimension. Hade jag varit amerikan hade jag röstat på Obama för att han är svart. Förhoppningen skulle vara att en färgad president motverkar den amerikanska rasismen. Hemmavid så kramar väl diverse främlingsfientliga grupper tummarna vita för att han inte ska vinna. En amerikansk president påverkar som bekant Sverige också, därför önskar man säkert att få en helvit amerikansk president. Men det kommer vi inte få höra de främlingsfientliga att säga högt. Och jag hade nog inte förespråkat utvisning av min faster… DN1234 SvD Dbl VG AB1 it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Obama, McCain, Show, Idrott, Humor, Letterman, Leno, Underhållning, Politik[/tags]


Ett svar till “Valet som en idrottstävling”

  1. SVT verkar också betrakta valet som någon sorts idrottstävling! De har nu byggt en studio i USA för att på plats följa valet!

    Vi lever i en modern tidsålder med teknik som gör det onödigt att vara på plats för att ha tillgång till information! Man kan fråga sig varför SVT slänger bort licenspengar på detta!?

    Men kanske var tanterna på SVT avundsjuka på gubbarna, som alltid får åka utomlands när det är OS och fotbolls VM? Nu är det bara kungen och drottningen som saknas, så är allt klart för racet mellan det röda o det blå laget!