Trevlig Helg!


Ibland blir jag bara sittande framför datorn, fånigt stir-
rande på bildskärmen. Våra nyheter har den senaste tiden dominerats av bulletiner som alla på olika sätt har med globaliseringen att göra. Den ekonomiska krisen och en pågående strukturomvandling där världens ekonomiska tyngdpunkt flyttas österut. Samtidigt med detta så har en ökad medvetenhet om vår egen planets litenhet och sårbarhet börjat spridas.

Vi vet att vi måste vara akt-
samma med våra egna resurser och att vårt ständigt växande sopberg förr eller senare kommer att innebära ett hot mot allt levande. Nu är det frågan om koldioxidutsläppen som är uppe på agendan, många forskare anser att vi redan passerat point of no return och att vi står inför en dramatisk klimatförändring som på sikt kommer att drabba alla innevånare på jorden.

Är det en del av en kommande tragedi så är de Förenta Nation-
erna en del av en närvarande och pågående tragedi. Nu har vi haft ett klimatmöte i Köpenhamn som ledde till – absolut ingen-
ting. FN som institution har för länge sedan spelat ut sin roll, folk dödas i tusental i en massa pågående konflikter runt vår jord och vissa länder anser sig vara så viktiga att de ska ha rätt att bestämma vad FN får bestämma om. De tar sig den rätten i kraft av sin egen betydelse, ett ord som ska läsas som militär styrka och tillgång till kärnvapen.

Bilderna från Hubbletele-
skopet kontrasterar mot den lite lustiga verklighet som vi männi-
skor anser att vi lever i. Vi lever på ett dammkorn i universums ytterkant och inte i dess absoluta mittpunkt som våra hjärnor lurar oss att tro. Själva kan vi leva som längst i åttio-nittio år, och den tid som vi anser vara civiliserad sträcker sig bara något hundratal år tillbaka i tiden. Många engageras i olika slags konflikter, ofta nog utifrån vem som ska ha mest rätt när det gäller religion, typ av politiskt eller ekonomiskt system.

Hubbleteleskopet förmedlar bilder till oss förställande miljarder stjärnor, ofta liggande hundratals miljoner ljusår bort. Om vår planet sprängs i små-
bitar i morgon, eller imploderar och blir till ett svart hål, så förändras inte bilden av univer-
sum alls. Vi är för små för att synas, ändå tillskriver vi oss själva en enorm betydelse, något som antagligen mest tjänar som bevis för vår egen litenhet.

I sådana lägen så är det lika vilsamt som fantasieggande att titta på bilder som dessa från Hubbleteleskopet. Det kan vara bra att komma ihåg att det finns fler solsystem i universum än det finns människor på jorden. Den som vill se fler bilder över universum kan klicka här, själv passar jag på att önska blog-
gens besökare en lugn och trevlig jul. Själv föredrar jag helst en eller två bra böcker och en Black Russian och ett par kalla öl…

-> En liten installationsmanual till din julgran? <-

intressant Andra om: , , , , , , , , , dn svd ab ex t


23 svar till “Trevlig Helg!”

 1. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!
  Astroporr! ;-)

  Håller med det är fantastiska bilder och jag tackar för att de publicerar de på nätet. Om det nu finns en Gud så är det detta.

 2. Jo men visst har vi någon typ av storhetsvansinne som speglas i nästan alla natur-/historieprogram som går att bevittna på diverse kabelkanaler. Mänskligheten tillskriver sig bland annat vara anledningen till att i stort sätt alla stora istidslevande djur (så som mamut, sabeltandad tiger osv.) idag är utdöda. Om det hade funnits människor under krita perioden så hade vi absolut hävdat att vi var osaken till att de stora ödlorna dog ut också.

  Det du skriver får mig onekligen att dra andra slutsatser, är det verkligen människan som är orsaken till den pågående uppvärmningen, eller är detta endast ett nytt symptom på vårt storhetsvansinne? Att jorden har varma och kalla perioder vet vi med all säkerhet, att det pågick långt innan människan gick på två ben vet vi också, hur mycket att det som händer nu är verkligen vår påverkan på klimatet och hur mycket är naturliga svängningar? Jag har en bestämd uppfattning i den här frågan, men den uppfattningen vågar man inte yttra i någon typ av offentlighet utan att bli GROVT påhoppad och kallad idiot – det finns ingen höjd på vad folk har rätt att säga till någon som inte helt köper att det är vi som står bakom klimatförändringarna – och då vet mina närmaste att jag har ett stort hjärta som bultar för djur och natur och givetvis anser att vi skall sluta skräpa ned vår fina jord – men ÄR detta verkligen inte kapitalismen som har letat sig in i forskarvärldens hjärta så att alla doktorander och forskare hoppar på klimattåget för att kunna fortsätta jobba som forskare? Hur mycket pengar tror ni någon som vill forska på något annat får idag?…..

  God Jul

  • Ja frågan är vad som är vad. Vissa hävdar att vi passerat point of no return, andra säger att det är normalt. Men, som en av dem som var med i nobelpristagarnas ”snillen spekulerar” sa igår, att komma på EFTERÅT vad vi borde ha gjort idag hjälper knappast mänskligheten…

   Klokt sagt.

 3. Suverän julhälsning Jinge! Jag har kollat runt bland många blogar och din sticker ut, igen. Bra och tänkvärt. Jag kan tycka att black russian är lite damdrink, men visst, mer vodka i den och det blir något för en hel karl. :-) Trevlig helg på dig själv och alla blogens läsare!

 4. visst kan det vara bra med en egen kikare; och tillsammans har vi ju tillgång till Hubble-teleskopet och andra fjärrskådare…
  vad gällar öl gillar jag starkt mörkt kryddigt som för ekonomin görs hemma i duschkabinen, men råvarorna hämtar jag i Jordbro

 5. Jag har hämtat en hel bunt med pengar som jag ska ge mina barn och barnbarn , Jag är mycket tacksam för att jag har de annars skulle livet inte vara värt nånting
  Snön har fallit och det känns riktig julstämning men jag får tänka på de som inte har nånting alls och det jag syftar på är familjerna i Gaza , Livet har aldrig varit rättvis
  Jag önskar er alla en GOD JUL

  Tack Jinge för att du ge mig en chans att andas ut

 6. Vill också gärna tacka Jinge för en utmärkt insats och önskar alla på denna blogg en God Jul och ett gott
  nytt år!

  Ser fram mot fortsatt läsvärda tankar tänkta på denna blogg.

 7. Tack för många intressanta artiklar Jinge! Du gör nätet läsvärt! God jul till dig och er andra på bloggen!

 8. Tack för Dina fina skriverier – hoppas Du fortsätter med samma frenesi det kommande året!
  Jag börjar bli hjärtligt less på vissa bloggar som Newsmill och liknande, där det verkar som om SD:are, andra mörkmän – det är mest män – och kvinnohatare får utlopp för sina kräkinpulser.
  Då känns det alltid tryggt att hoppa över till Din blogg!

  God Jul och Gott Nytt År!

 9. Människor.. Skulle vilja säga vi är en överskattad ras, vi tror väl för mycket på oss själva. Vem har sagt att vi kommer finnas här i flera tusen år till? Så som vi håller på med både krig och mord och vad vet jag, så är jag inte riktigt säker. Vi har inte ens levt 1 minut av jordens tid (om vi antar jorden har funnits i 1 timme). Löjligt, och ändå har ingen annan art lyckats hålla på så som vi gör. Jag blir bara så ledsen när jag ser hur folk krigar mot varandra, blir ledsen över att folk vill hålla på med atomvapen (varför vill man seriöst bomba bort delar av vår jord). Kan man inte bara leva livet i fred? Måste man gå runt och vara rädd jämnt?

  Suck.. Aja, mänskligheten lär sig ändå aldrig av sina misstag. Om 20 år kommer vi vara tillbaka till 1939 här i Europa, dock med muslimer som främsta fiender denna gången. Vi ser ju redan förändringarna runt omkring.
  Nej, ska sluta tänka på världen och äckliga människor med äckliga fördomar och människor som utnyttjar sin religion för att döda andra.

  God jul allihop och gott nytt år!
  Och Jinge, fortsätt med det du gör, vi behöver fler bloggare som dig! :)

 10. God jul och Gott Nytt År Jinge!

  Hoppas att många klickar på annonserna så du får dina kostnader betalda! :-)

 11. I min lilla självupplevda (hjärn)värld här på jorden finns och är allt känslomässigt vackrare, godare och större än känsloupplevelsen av förekomsten av ett universum sett från Hubble-teleskopets perspektiv.
  Och tur är det!

 12. Ha en bra o välförtjänt julvila, Jinge! Din strävan efter sanning och rättvisa manar till eftertanke och efterföljd för alla och envar.

  Appropå de vackra bilderna så känns det nästan lite trist att man nu bytt sensorer i Hubble för sista gången. Och efterföljande rymdteleskop som planeras ska visst bara fånga upp IR, förvisso med avsevärt högre upplösning. Så det blir väl som så att gammal hederlig handkolorering då kommer till användning igen, men i digital form då förstås.