Tiggeriet ökar dramatiskt – Dagens bild


När jag var liten såg man aldrig några tiggare i Stockholm. Det som fanns var möjligen några som kallades gårdsmusikanter, ett gäng som for runt och spelade på innergårdarna, på den tiden var det inte kodlås på varenda post. Vi slängde ofta ut en tvåöring, eller en femöring åt dessa musikanter, jag har dessutom minnen av att de var duktiga musiker, men som sagt, det var femtio-sexio år sedan jag sist hörde en gårdsmusikant.

Idag sitter tiggarna i Stockholm som den unga kvinnan på bilden (från i förmiddags). Sist jag såg henne var för några veckor sedan då hon tiggde pengar med en lapp på pendeltågen, en lapp som förkunnade att hennes bebis hade drabbats av leukemi. Samma bebis använder även andra som tigger på pendeltågen, ja de turas om att visa upp samma bild och samma problem.

Själv har jag arbetat inom socialtjänsten i över trettio år, vi har en socialtjänstlag som stadgar att den kommun en person vistas i har ansvar för att se till att vederbörande vare sig svälter- eller fryser ihjäl. När det gäller de utländska tiggare som besöker Stockholm på sin internationella tiggeriturné så är det normalt ambassaden som har ansvar för att deras medborgare sänds hem och att de inte lämnas i sticket i ett land uppe i det kalla Norden. Nu vet vi givetvis inte om det fungerar i praktiken, vi vet däremot att socialtjänsten kan vara alltför långsam ibland.

Jag har läst och hört att dessa tiggare skickas ut av ligor, somliga säger också ordet människohandel när de beskriver fenomenet. Jag vet inte vilket men jag tycker att vi återigen ska stifta lagar som innebär att tiggeri blir förbjudet i Sverige.

För en vecka sedan satt jag på samma buss som två ameri-
kaner, de satt och diskuterade tiggeriet i Stockholm. Jag tycker inte att vi ska låta någon stad i Sverige få rykte om sig att vara en stad med många tiggare.

Att man avskaffar en lag mot tiggeri anser jag vara ett led i att privatisera problemen med fattigdom, en metod för att förminska och frånhända sig samhällets ansvar. Det gäller oavsett vilken politisk majoritet, eller vilka majoriteter som har dominerat i Riksdagshuset när lagen togs bort. Min uppfattning är att det är dags att återinföra den, har någon invändningar så läser jag gärna sådana kommentarer.

it Andra om: , , , , , , , , , , , ab1 dn123 svd123 sr


33 svar till “Tiggeriet ökar dramatiskt – Dagens bild”

 1. Det ökande tiggeriet på Stockholms gator är inte något, som etniska svenskar mitt i livet bidrar till.

  • Och vilka är det då som ger pengar så att det lönar sig att sitta där?

 2. Jinge, vad tänker du dig för straffpåföljd för den som bryter mot förbudet?

 3. Ganska signifikant att alla försöker se oberörda ut på översta bilden.

  Klart man blir berörd.

  Vad göra? Vet inte. Slänger i en slant ibland och då har man köpt sig fri.

  Jag får dock ingen skattelättnad för det,panschisar får sällan eller aldrig jobbskatteavdrag eller gåvoavdrag.

  Sorgligt och pinsamt är det.

 4. Lösdriverilagen gällde ända in på 1960-talet. Vid ingången till vårt våningshus hängde skylten, var det stod: Lösdriveri och tiggeri förbjudna enligt lagen om lösdriveri, antecknat Polisen. I vissa EU-länder har man betalat olika summor till tiggarna och deras hemresa, bara för att efter en tid få tillbaka dem som bumeranger, som inte träffat sina mål: fattigdomen och misären är kvar i deras hemländer och många blir dessutom svårt diskriminerade för sitt ursprung osv.Mycket arbete återstår inom den europeiska unionen! Bra skrivet Jinge! Tack!/Helena

  • Vill bara inflika. Lösdriverilagen lever och mår väl än idag, men bara för utlänningar.

   Jag passerar två läger för hemlösa varje dag med pendeln. Eller bara ett numera eftersom polisen gjort en gryningsräd emot det ena och fördrivit dem. Vi må förfasas över sydeuropeiska politiker som skryter om hur många läger för romer de rivit, här sköts detta av polis utan ens en notis i tidningen.

 5. I Jönköping finns på olika platser i centrum där mycket folk passerar oftast en eller två med tiggarskål som spelar dragspel och något blåsinstrument. De tillhör liksom gatubilden och sprider glad stämning med sin musik. Har jag mynt lägger jag alltid ett antal kronor när jag passerar. Varför inte?

 6. Instiftar man ett förbud idag så kommer inga samtidiga insatser att utföras för att förbättra situationerna för de utsatta.

 7. Nej det hette inte ”försvarslös-lagen” men på 1800-talet fanns ”försvarslöshetsförordningen” Jo, det hette tidigare försvarslös. ”I Sverige var det länge olagligt och straffbart att inte inneha en fast anställning och därmed sakna en egen inkomst. Man sa att personen saknade laga försvar – den var försvarslös.” Citat ut inledningen i ”Lagar mot lösdriveri – En vägledning till hur man finner handlingar från svensk lagstiftning på Riksarkivet” av Marie Aronsson, http://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:423902/FULLTEXT02

  Till frågan om förbud, att göra tiggeri till straffbar handling. Det bär mig emot att använda samhällets repressiva instrument, strafflagstiftning, för sociala problem. Du skriver i svaret att ”så kanske det lämpliga vore att återbörda personerna till sitt hemland? Något ”straff” behövs inte”. Deportation av icke svenska medborgare? Och vad gör vi i så fall med tiggare med svenskt medborgarskap?

  Jag anser också att man bör göra något åt situationen men jag undrar om förbud är det rätta sättet.

 8. Förbjuda tiggeri? Ska man förbjuda burksamlare också? Eller trasigt klädda personer som planlöst sitter på parkbänkar med slö uppsyn? Ska man inte vara väldigt försiktig med att förbjuda? Ingen talar ju om att förbjuda samhällets topp att ”vaska” dyra drycker på restauranger eller samla på sportbilar som barn samlar dockor..

   • Brukar inte det förstnämnda vara det som borgerliga politiker/diktaturer gärna vill göra, att ”städa undan” resultaten av politiken man driver? Och att politiken blir mer ansvarsfylld när misären inte syns motbevisas väl av (s) åtgärdsraseri under 90-talet, då allt som hette öppet redovisad arbetslöshet skulle bort, närmast förbjudas. Blev de arbetslösas villkor bättre av detta? Nej, inte alls, det blev värre!

    • Nu är det inte den misär som ordnats av de borgerliga politikerna i Sverige vi talar om, väl…?

     • Vem vet med säkerhet orsaken till tiggeri & burksamlande i största allmänhet? Kan vara excentriska personer, snåla människor, sinnesjukdom, kriminella ligor eller masochism. Vad det än beror på så ”faller skulden” på landets regering, och är dessa då borgerliga politiker eller diktatorer så brukar ”Operation stora kvasten” börja sopa. Lite som när prostitutions-förbud får politiker med lila slingor i håret att dagen efter förbudet följa media till aktuell gata och utbrista: ”-Ingen här längre! Se själva!!”

 9. Ett problem är ju nedmonteringen av välfärden, dvs att man tar bort de möjligheter som funnits för dem som inget har. Det solidariska system som byggde på att de som hade mycket via skatten hjälpte till att dela med sig. Tidigare fanns det väl om än små så dock möjligheter att få hjälp av samhället?

  I takt med att fler och fler dessutom väljer att hjälpa till genom att lägga en slant här eller där urholkas ju hela systemet ytterligare. Många frivilligorganisationer inklusive kyrkan bedriver dessutom, förvisso tack och lov, det hjälparbete som man tycker att ett medkännande solidariskt sammhälle befolkat av människor borde ha ett system för, vilket i sin tur cementerar den nämnda urholkningen.

  Det här är ett jätteproblem, och jag betvivlar att man löser det genom att lagstifta mot fattigdom etc. Det måste till andra medel för det.

  Föraningen om vad som komma skulle fick jag vid ett besök i Bryssel innan vi gick med i EU. Av en händelse råkade vi bo på samma hotell som hr Dunkenspiel som just var där för att tråckla ihop uppgörelsen då. När man vandrade på stan såg man det som vi nu ser, och vi menade att det där borde TV göra reportage om för att visa på vad som kunde hända vid ett ja till EU. Nu får man återigen säga, vad var de vi sa. Fast rajraj med vänner ler och tycker sig ha lyckats. Suck…

  • Det här är ett jätteproblem, och jag betvivlar att man löser det genom att lagstifta mot fattigdom etc.

   Vem här har talat om att lagstifta mot fattigdom? Är det ngn sorts retorik så är det en FUL retorik!

   • Sorry, menade tiggeri. Vilket väl iofs är en följd av fattigdom. Men det vore väl inte så dumt att lagstifta mot fattigdom. Om lagarna följdes och samhället, dvs människorna, verkade för att ingen fattigdom fanns så skulle ju heller ingen tvingas tigga?!

    • I det här fallet så rör det sig praktiskt taget uteslutande om utrikiska tiggare, och lagar mot fattigdom finns redan i Sverige, eller snarare lagar som ska garantera att medborgarna kan äta och betala hyran. Man säger, vilket jag inte kan kontrollera, att det är ngn sorts brottslingar som tvingar dessa människor till Sverige. De får ett uselt boende och får lämna ifrån sig pengarna. Man kan givetvis lagstifta mot tiggeri eftersom socialtjänsten ska garantera dem som vistas i kommunen en skälig levnadsnivå. Då menar man inte mer än socialtjänstnormen.

     Men ingen tvingas tigga, de fotograferade är utlänningar. Framgick inte det?

     • Om det förhåller sig på det sättet, dvs att det är organiserat tiggeri där människor utnyttjas på det sätt du beskriver så är det ju bedrägeri. Bedrägeri, i så väl liten som stor skala, är väl straffbart enligt brottsbalken eller något sådant om jag inte är felunderrättad i likhet med människohandel etc som det kanske oxo handlar om?

      Och visst, kan man lagstifta på ett sätt som gör att man kommer åt tiggeriet av de bedrägliga, om så, tiggarna så visst lagstifta på. Men grejen är ju att så länge samhället inte klarar att följa de lagar, du hänvisar till, som ska garantera människor mat och tak över huvudet så menar jag att det är vanskligt att lagföra tiggeri. Som sagt bedrägeri är ett brott men tiggeri för överlevnad, nja.

      En person jag känner hjälper till i Klara kyrka med de hemlösa, och enligt vederbörande är problemen högst verkliga, lagar om tak och mat till trots. Innan arbetet i kyrkan trodde han inte att det var möjligt att man i välmående Sverige, nåja rajraj gör ju sitt för att riva ned det, skulle tvingas sova på ett par kartonger under Västerbron. De historier hur vissa hjälpsökande valsat runt i socialbyråkratin är hårresande och inte värdiga ett mänskligt samhälle.

      Jag vidhåller att det är ett stort problem men ifrågasätter om lagstiftning mot tiggeri är rätt väg att gå liksom att samhällets insatser för dem som har det för jäv**gt numera inte räcker till, vilket jag tycker att exv soppkön vid Klara illustrerar.

      Lyssna gärna på radions inslag om ’Allt fler tiggare på gatorna’ från 4 april. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5053477

      SD väl det enda parti som kräver lagstiftning mot tiggeri, åtminstone i april 2012, om jag fattat det rätt? http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/forbjud-tiggeri-i-hela-landet_6111417.svd

      Fö anser inte jag heller att det är en prydnad för den offentliga miljön med tiggeri oavsett behov eller bedrägeri.

      • Om det förhåller sig på det sättet, dvs att det är organiserat tiggeri där människor utnyttjas på det sätt du beskriver så är det ju bedrägeri. Bedrägeri, i så väl liten som stor skala, är väl straffbart enligt brottsbalken eller något sådant om jag inte är felunderrättad i likhet med människohandel etc som det kanske oxo handlar om?

       Talet om människohandel kommer från polisen, jag kan ju inte veta.

       Men grejen är ju att så länge samhället inte klarar att följa de lagar, du hänvisar till, som ska garantera människor mat och tak över huvudet så menar jag att det är vanskligt att lagföra tiggeri.

       Lagarna ifråga gäller bara folk som BOR i Sverige, jag skrev ju det tidigare. Rumäner utan pengar får väl vända sig till sin ambassad, men det går ju inte för sig.

       Jag vidhåller att det är ett stort problem men ifrågasätter om lagstiftning mot tiggeri är rätt väg att gå liksom att samhällets insatser för dem som har det för jäv**gt numera inte räcker till, vilket jag tycker att exv soppkön vid Klara illustrerar.

       Soppkön i Klara beror antagligen till stor del på att många missbrukare straffar ut sig från natthärbärgen och behandlingshem. Somliga av dessa har nämligen fått för sig att man vare sig ska knarka eller supa inne på boendet. Jag plåtade soppkön igår och jag har redan börjat på en bloggning om den, på min bild är det 1-2 personer som får käk, möjligen var jag där för tidigt. F.ö. skiter jag fullständigt i vad SD tycker och tänker.

      • Radioinslaget var intressant. Flickan på bilden kom och påstod via en lapp att hennes barn var drabbat av leukemi. Ett antal veckor innan det så var det en annan kvinna som använde samma lapp och bild (!) för samma historia. Två kvinnor är normalt inte mödrar till ett barn. Vad det rör sig om vet jag inte, men jag vet att många tycker att det är obehagligt att se dessa tiggare runt om i Stockholm, och är det problem i Rumänien så kan vi givetvis stödja landet på olika sätt, men det är vår regering som får besluta om den hjälpen, precis som jag hoppas att Riksdagen kommer ändra lagen.

       • Det där som beskrivits om leukemilappen är ju faktiskt enligt min mening ett klart bedrägeri. Det ska naturligtvis då heta och behandlas som bedrägeri. Att instifta lagar som gör det möjligt att lagföra vederbörande för tiggeri istället för bedrägeri ställer till problem för dem som faktiskt inte kan få ihop till någonting att äta på annat sätt än att tigga och skjuter ju på sidan om målet då orsaken för åtalet i realiteten blir felaktig med en landsledning som undan för undan monterar ned överlevnadsmöjligheterna för dem med små förutsättningar. Dvs man kommer inte åt sjukdomen endast symptomen.

        Om nu socialbyråkratin faktiskt skulle fungera korrekt skulle däremot inte tiggeriet från dem som BOR här behöva finnas. Men som sagt socialfunktionen i rajrajs ankdamm fungerar nog inte riktigt optimalt, i likhet med andra saker som heller inte är riktigt i den ordning som höga vederbörande ledning anser och/eller påstår.

        Sedan vad gäller brottslingar såväl inhemska som besökare så gäller väl lagar med påföljder för alla som begår brott, dvs bedrägeri i detta fall, oavsett ursprung, möjligen förutom dem med diplomatisk immunitet? Sådan immunitet har väl knappast det klientel som talas om i denna tråd? Och, hade vi hållit oss utanför EU så skulle kanske en hel del ha sett annorlunda ut. Men, men, som det heter nuförtiden, det är bara att gilla läget, eller?

        Tror för övrigt fortfararande inte att en lagändring betr tiggeri är rätt medicin mot sjukdomen i dagens samhälle…

        • Jag tror inte att någon är intresserad av att lagföra någon för tiggeri, och bedrägeri? En lite underlig idé med tanke på att de ber om en spänn eller två. Det är tom olagligt att väcka åtal för så bagatellartade brott, men det är knappast därför du för fram den sortens argument så du får väl surra vidare med ngn annan.

         ”Sedan vad gäller brottslingar såväl inhemska som besökare så gäller väl lagar med påföljder för alla som begår brott, dvs bedrägeri i detta fall, oavsett ursprung, möjligen förutom dem med diplomatisk immunitet?

         Som sagt..

     • Tror det är dags att lämna detta ämne nu eftersom vi tydligen missförstår varandra en smula. Så jag ska sluta sura nu;-)
      Men,

      >>>Jinge>>>
      Man kan givetvis lagstifta mot tiggeri eftersom socialtjänsten ska garantera dem som vistas i kommunen en skälig levnadsnivå. Då menar man inte mer än socialtjänstnormen.
      <<<

      Det är ju det som trots lagstiftningen inte fungerar som det ska för då skulle ju alla, som bor, åtminstone ha en fungerande vardagssituation. Och, som vi förstått är det på liknande sätt med många andra för medborgarna gemensamma funktioner, sjuka kassan mm, i samhället.

      Så, vad i vardagen blir bättre och mer väl fungerande av att lagstifta mot tiggeri? Man kanske slipper se tiggarna, om polisens resurser samtidigt utökas så de kan 'ta itu' med dem? Som du själv påpekat i en kommentar kan man tydligen inte lagföra småbrott så då måste ju tiggeriets brottstatus även höjas några grader.

      Bota sjukdomen, medicinera inte bara symptomen. Om det är omöjligt så borde landets ledning åtminstone se till att alla som bor verkligen på riktigt får möjligheten till tak över huvudet och kan äta sig mätta, inte bara på papperet och/eller genom frivilligkrafters volontärande.

      Alltså, beklagar att jag upprepar mig, men som Bildt sa en gång i tiden "Sverige behöver en ny regering". Men, enligt mig, denna gång en regering med omtanke, empati och känsla för allas lika värdighet.

 10. Anledningen till att man förr i tiden hade förbud mot tiggeri var för att pressa lönerna. Som alla etniska svenskar mitt i livet som arbetar vet, så är det bara latmaskar och simulanter som INTE jobbar, utan föredrar att tigga. ”Arbete främjar hälsa och välstånd”. Dvs den som inte arbetar blir fattig och sjuk. Eller den som ÄR fattig och sjuk bevisar genom detta att han är en latmask (som behöver tigga). Om man inte får tigga så MÅSTE man arbeta – tex på spinnhuset eller i dagens samhälle kallas det FAS3.

  Det är ovanstående unkna inställning som arbetarrörelsen (sossarna i regeringen på 60-talet) tog bort förbudet mot tiggeri.

 11. Jag tror att man får skilja på tiggeri och tiggeri. Det som Jinge tar upp här är ju inte fattiga eller utslagna svenskar som tigger för att de behöver pengar till mat eller till flaskan. Östeuropéerna som man ser över allt i Stockholms centrala delar är ju del av nån form av organiserat tiggeri och det finns ju naturligtvis folk som håller i detta och som lägger beslag på pengarna de drar in. Frågan är väl om inte många av dem också tvingas hit och därmed far illa. Sånt måste stoppas och jag hoppas verkligen att folk inte ger dessa pengar. Så länge de får pengar så kommer fler människor att utnyttjas i den här bisarra tiggeriturismen som man närmast kan likna vid människohandel. Jag tycker inte att vanligt tiggeri ska stoppas eller förbjudas, men i just detta fall så måste man kunna göra nåt åt det.

  • Tack Magnus, för att du enkelt och klart sammanfattat och sagt ungefär det jag med mitt babblande inte lyckats uttrycka.

 12. aftonbladet gjorde lite research om det där med ligor och fann inga belägg. De fann djupaste misär.
  Häng gärna på soppkökstockholm nån gång för empiriska studier av hur många papperslösa och EU-migranter det finns där ute. Dickens skulle ha mycket att skriva om.

  • Jag har varit förbi flera gånger, det har varit från 20-25 i kön, eller som i förrgår, två pers.

  • Ironiskt nog räcker det ju med att läsa just Dickens för att förstå hur tiggeri bygger på lika delar av både djup misär och viss organisation. Så har det alltid varit och det är inget konstigt eller motsägelsefullt med det. Sedan bör man förstås undvika att kalla denna organisation ”ligor” eftersom folk utan att reflektera förknippar begreppet uteslutande med ondskefull brottslighet.

 13. Jag tror inte att man vare sig bör eller kan förbjuda tiggeri, men att man nog snart måste ta ett allvarligt snack om orsak och verkan.

  Det finns en grundläggande princip som jag föredrar att hålla mig till i alla möjliga sammanhang: den som betalar för ett problem orsakar det. Det är den principen som exempelvis den utmärkta svenska sexköplagen bygger på. Även folk som ger pengar till tiggare måste fås att förstå att de därigenom spelar en aktiv roll i problematiken. En roll som de förmodligen inte tänkt över annat än genom att känna sig själviskt nöjda med sin egen insats.

  Givetvis kommer inte tiggarna att bli rika och lyckliga bara för att vi slutar slänga till dem mynt. Givetvis kommer inte det bakomliggande problemet, välståndsklyftor och sociala orättvisor, att lösas. Men däremot innebär det att VI inte längre kan masturbera vår självrättfärdighet genom att ge de där småpengarna. VI kan inte längre slänga några mynt i en mössa och tro att vi därmed gjort vårt, ”köpt en plats i paradiset” eller vad det nu är folk tror ska hända efteråt.

  Sluta ge pengar till tiggarna! Skäll ut vänner och bekanta som ger! Ha sedan gärna jättedåligt samvete för detta! Ju fler människor som har jättedåligt samvete, desto troligare är det att de agerar mot de verkliga problemorsakerna.