Tiggeriet ökar dramatiskt – Dagens bild

När jag var liten såg man aldrig några tiggare i Stockholm. Det som fanns var möjligen några som kallades gårdsmusikanter, ett gäng som for runt och spelade på innergårdarna, på den tiden var det inte kodlås på varenda post. Vi slängde ofta ut en tvåöring, eller en femöring åt dessa musikanter, jag har dessutom minnen av att de var duktiga musiker, men som sagt, det var femtio-sexio år sedan jag sist hörde en gårdsmusikant.

Idag sitter tiggarna i Stockholm som den unga kvinnan på bilden (från i förmiddags). Sist jag såg henne var för några veckor sedan då hon tiggde pengar med en lapp på pendeltågen, en lapp som förkunnade att hennes bebis hade drabbats av leukemi. Samma bebis använder även andra som tigger på pendeltågen, ja de turas om att visa upp samma bild och samma problem.

Själv har jag arbetat inom socialtjänsten i över trettio år, vi har en socialtjänstlag som stadgar att den kommun en person vistas i har ansvar för att se till att vederbörande vare sig svälter- eller fryser ihjäl. När det gäller de utländska tiggare som besöker Stockholm på sin internationella tiggeriturné så är det normalt ambassaden som har ansvar för att deras medborgare sänds hem och att de inte lämnas i sticket i ett land uppe i det kalla Norden. Nu vet vi givetvis inte om det fungerar i praktiken, vi vet däremot att socialtjänsten kan vara alltför långsam ibland.

Jag har läst och hört att dessa tiggare skickas ut av ligor, somliga säger också ordet människohandel när de beskriver fenomenet. Jag vet inte vilket men jag tycker att vi återigen ska stifta lagar som innebär att tiggeri blir förbjudet i Sverige.

För en vecka sedan satt jag på samma buss som två ameri-
kaner, de satt och diskuterade tiggeriet i Stockholm. Jag tycker inte att vi ska låta någon stad i Sverige få rykte om sig att vara en stad med många tiggare.

Att man avskaffar en lag mot tiggeri anser jag vara ett led i att privatisera problemen med fattigdom, en metod för att förminska och frånhända sig samhällets ansvar. Det gäller oavsett vilken politisk majoritet, eller vilka majoriteter som har dominerat i Riksdagshuset när lagen togs bort. Min uppfattning är att det är dags att återinföra den, har någon invändningar så läser jag gärna sådana kommentarer.

it Andra om: , , , , , , , , , , , ab1 dn123 svd123 sr

  33 comments for “Tiggeriet ökar dramatiskt – Dagens bild

Comments are closed.