Stockholm/Stockholmiana

I år är det sextiofem år sedan jag föddes på allmänna BB, just då bodde jag och mina föräldrar på Norrbackagatan för att nästan omedelbart flytta till Upplandsgatan mellan Odenplan och Norra Bantorget.

Med andra ord blev jag kvar i den del av Stockholm som ligger i Uppland. Gränsen till Sörmland lär gå någonstans i Gamla Stan, men jag minns inte var. Själv så ska jag ägna mig åt att knalla runt i Stockholm i sommar, dels för att titta men också för att fotografera. När jag var liten så körde man ut kol och koks med häst och vagn i innerstaden, men underligt nog så finns det inga bilder på sådana ekipage att uppbringa. Jag har talat med stadsmuseet men inte heller de hittar någon. Förmodligen beror det inte på att bilder saknas, det beror snarare att dessa inte är taggade (märkta) med kol och koks.

Med detta så får jag väl anses ha flaggat för lite ”Stockholmiana” nu från i vår och framöver här på hemsidan, jag kommer också att tipsa om intressanta hemsidor i den mån jag hittar dem, eller själv får tips. Det kommer att hända en hel del nu under 2011, bland annat så ska man fatta beslut om Slussens framtid, något som jag också kommer återkomma till.

Jag kanske får fresta med en liten bild från Stockholm, en stillbild ur en film ur den box jag talade om tidigare. Jag vet vad den föreställer, men jag hade inte kunnat gissa det innan jag hade sett filmen första gången.

Jag är dock rätt säker på att det finns några stycken som redan vet, folk som brukar besöka den här sidan. Därför lämnar jag nu en möjlighet för dessa att visa sina bredda kunskaper om huvudkommunen, imponerande kunskaper i många stycken faktiskt. Det ska bli intressant att se vem av besökarna som klipper till med rätt svar först, jag tror inte att det kommer att dröja för länge.

Är det möjligen en moské?

it , , , , ,

  12 comments for “Stockholm/Stockholmiana

 1. Celsius
  27 februari, 2011 at 07:42

  Happy Birthday!

 2. 27 februari, 2011 at 08:36

  Jaha, då är det bara att få gratulera på den stora dagen!

  • 27 februari, 2011 at 09:13

   Nää, det är inte dags än på ett bra tag… :-)

 3. Micke W
  27 februari, 2011 at 10:16

  Bilden visar utställningshallen från Stockholmsutställningen 1897.
  Ritad av Ferdinand Boberg och Fredrik Lilljekvist

  • 27 februari, 2011 at 10:21

   :-) Visst, fast jag undrar hur många som fixat det svaret? 3-5% av sidans besökare max..

 4. Gösta Berling
  27 februari, 2011 at 11:40

  Vi i glesbygden har (till en del befogad) aversion mot nollåttaområdet. Men om man ska vara ärlig tror jag de flesta ändå instämmer i att av huvudstäder alla tillhör Stockholm pärlorna! Allt är förstås inte perfekt eller jättefint men mycket är det. Hade några trevliga dagar där i somras, när jag inte gjorde mycket annat än tittade och njöt, hoppas kunna göra om det snart. Så lägg gärna ut fler bilder, både av nutida och historiska stockholmsmiljöer!

  • Christer W
   27 februari, 2011 at 13:47

   Å andra sidan vad vore Stockholm utan alla invandrare från Värmland, Norrbotten, Småland osv, en sket håla utan kultur, eller hur.
   Ytterligare en viktig institution för Stockholms intellektuella utveckling var Barnbördshuset, dit kom tjejer från landsorten inkognito och födde sina barn och lät adoptera bort dem.

 5. 27 februari, 2011 at 13:43

  Det är väl utställningshallen från Allmänna konst- och industriutställningen 1897.
  Här är en ”färgbild” http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stockholm_photochrom2.jpg?uselang=sv
  Ett handkoloretat foto (kolla färgen på den svenska flaggan.

  • 27 februari, 2011 at 19:01

   Märkligt det där med flaggan, var hade det färglagts tro? Och vidare, varför rev man ner schabraket? Var det så illa byggt att det inte var något att spara? Ett kulisshus rätt och slätt?

   • Christer W
    27 februari, 2011 at 19:44

    Kerstin, titta på Biologiska museet, http://sv.wikipedia.org/wiki/Biologiska_museet,_Stockholm.
    Delar av den stora byggnaden finns kvar.

   • 27 februari, 2011 at 19:49

    Ljungbergshallen (även kallad Bobergshallen) såldes till en Disponent Ljungberg, som för Stora Kopparberg AB:s räkning hade i uppdrag att bygga ett pappersbruk vid Kvarnsvedsforsen, för 61,000kr (anskaffningskostnaden för stålet var 250,000kr).

    Om den finns kvar idag vet jag inte, jag har hittat en uppgift som säger att den är rivningshotad.

Comments are closed.