Sofnet.org och Fågelmatning


Som minnesgoda fågelvänner minns så fungerade inte länken till Sofnet och ”Vinterfåglar inpå knuten” januari 2009, något som jag försökte få klarhet i, men jag fick inte ens svar på mitt mejl till organisationen. Nu gjorde jag reklam för denna fågelinventering på hemsidan igen, nu i tisdags 14 december, och lade också ut den länk som de anvisade i sitt brev till alla som deltagit tidigare.

Självklart så fungerade inte länken, man kom till Sofnet.org, men man kom inte till den sida som man förväntar sig. Jag skickade givetvis iväg ett e-postmeddelande till info@sofnet.org och frågade, och tror ni att det kom något svar? Icke sa Nicke, tystnaden är öronbedövande. Jag hoppas i mitt stilla sinne att de är snällare mot sina bevingade vänner, för sina medlemmar och fågelräkningsdeltagare så lämnar de allt i övrigt att önska.

Trösten i bedrövelsen är att de i alla fall är noga med att sända ut resultatet av inventeringen, så någon månad efter att man har sänt in den egna rapporten så dyker det upp en lättbegriplig frekvenslista som berättar hur fågel-
rapporteringen skiljer sig åt från förra året. Själv hade jag exempelvis ingen Stor Hackspett på besök när fågel-
räkningen gick av stapeln i januari, men i år har jag minst tre som knackar frenetiskt på talgbollarna. Eftersom de dessutom hänger mot fönsterramen så vet jag när de är på besök. Ljudnivån och kraften skiljer sig högst väsentligt mellan hackspett och blåmes.

Och dessutom har jag hittat en ny länk som går direkt till reglerna, och den fungerar helt utan ingripande från de semesterlediga funktionärerna på Sofnet. Som illustration till dessa småsura rader lägger jag in en bild på en vacker dam, givetvis tagen i samband med besök bland hampfrön och jordnötter, koltrastarna här har varit framme och pickat på fönstret ibland, jag har persiennerna snedställda så att de slipper se min lilla kattsambo på andra sidan, hon sitter nämligen och piskar med svansen och slickar sig om munnen. Hon tänker nog: – Den där skulle smaka fågel!

En fungerande länk till reglerna för inventeringen här! (Sofnet står för Sveriges Ornitologiska Förening)

it , , , , , , , , , ,


7 svar till “Sofnet.org och Fågelmatning”

 1. Vilken helt underbar bild! Skickligt jobbat, skulle vi plåta våra matgäster så behöver vi objektiv stora som oljefat, och lika tunga. Vad är det för brännvidd?

 2. Roligt med katterna när de kollar fåglar bakom fönster. Katten gnäller och hackar tänder, det låter som om den har kastanjetter i käften!

 3. I dag dök det upp en liten rödbrunaktig fågel som jag aldrig har sett tidigare vid mitt fönster, den finns inte med i mina fågelböcker. Den var som jag kunde se det i storlek av Kungsfågel eller något mindre. Frustrerande att inte vet vad det var.
  För övrigt var jag och ett par kompisar till Östermalma och åt lunch, på vägen därifrån såg vi 5 – 6 örnar flyga runt över en skogsdungen. Sören sa, jag som har bott här hela mitt liv har aldrig sett så många på en gång, det är häftigt.
  Troligtvis är det ett utfodringsställe för örnar där vid Östermalma. Länken beskriver vad det är http://www.jagareforbundet.se/oster-malma/

  Lunchen är att rekommendera, det är buffé, jag tog Älggryta och den som vill äta sig mätt kan det.

 4. Försökte gå in på Christers länk på jobbet men fick följande meddelande:
  ”The URL is listed under categories (Weapons), which are not allowed by your administrator at this time. ”

  Lite kul tycker jag, undrar om jägareförbundet skulle hålla med om denna klassning?