Fågelmatningssäsongen har börjat redan för en månad sedan, räknar vi med att snön kommer ligga kvar en bit in i april så kommer vi att kunna säga att vi nästan haft ett halvår då stora delar av Sverige har varit snötäckt.
Att säsongen har börjat för dem som matar fåglar är ostridigt, mina lokala handlare har halvtomma hyllor när det gäller delar av det som vi brukar bjuda på till våra bevingade vänner. Själv har jag gett fåglarna drygt fem kilo jordnötter, lika många kilo solrosfrön och de är just nu inne på den fjärde talgbollen. På något sätt ska jag också se till att skapa möjlig-
heter att fotografera några av matgästerna, lite pyssel faktiskt eftersom min besvansade sambo också gillar att titta på dem.
Pippina på de här bilderna matas också, just dessa hägrar tillhör dem som struntat i att flytta söderut, antagligen kommer en del av dem från hägerkolonin vid Isbladskärret på Djurgården och nu matas de av Solna kommun i Råstasjön. Bilderna tog jag i vintras och vi är många som aldrig skulle komma en häger så här nära om det inte vore för vintermatningen. Hägrar flyttar normalt söderut, möjligen är det någon som skvallrat för dem att det är en klimatförändring på gång så de mest hoppfulla tror kanske att den ska komma på en gång, som över en natt.
Hägrarna ser ut som gamla krokiga gubbar, det är märkligt eftersom de är väldigt långhalsade, om någon fågel kan stå på raka ben och stoppa ner huvudet i ett sorkhål så är det hägern om man bortser från strutsarna. Men de gör inte det, men i Råstasjön stoppar de emellanåt ner sina huvuden i vakarna som kommunen håller öppna med hjälp av tryckluft. Det samlas nämligen fisk runt dessa och inte bara hägrar.
Sveriges Ornitologiska Förening anordnar även i år en räkning av ”Vinterfåglar inpå knuten”. Det handlar om en rikstäckande inventering helgen 28-31 januari 2011, något som blivit en tradition för många av oss som gillar att mata våra flaxande kamrater. Precis som förra året så fungerar inte länken till http://www.sofnet.org/vinterfaglar, men så fort den gör det så kommer jag att posta en påminnelse här på bloggen. Man kan också mejla dem om man har frågor, testa då info@sofnet.org och hoppas på att de lyckats få mejlen att fungera i alla fall.
Man behöver inte ha en stor avdelning i träd-
gården för fågelmatning och/eller deltagande i inventeringen. Bor man så att man kan hänga ut ett par talgbollar så kan man delta. Belöningen får man i form av en redovisning av inkomna resultat i landet, och trenderna när det gäller fågelantal som observerats. Reglerna för hur man ska rapportera kommer att finnas på hemsidan, men som sagt
– jag återkommer i ämnet när webbsidan fungerar som Sofnet och sidans besökare önskar. Tidsåtgången för inventeringen är en timme under en dag i den aktuella helgen. Och tro inte att vintern blir mild, denna vinter blir värre än den förra…
it Vinter, Klimatförändring, Dagens bild, Häger, Ornitologer, Fågelmatning, Inventering, Djur, Natur ab ex svd dn gp1
19 svar till “Fågelmatning, vinter och kyla”
Bra att du inte ger dem bröd i alla fall, tror knappast våra söta industrilimpor är bra för fåglarna. Själv fick jag otrevliga hotelser från hyresvärden när jag matade fåglar med talgboll på balkongen.
Jag bor så att man inte kan se vad jag gör ifråga om matning. Det syns inte från marken. I morse fick de en rejäl bit osaltat smör oxo förutom den vanliga påfyllningen.
Jag köpte jordnötter och solrosfrön men jag vet inte var jag ska portionera ut dem för att fåglarna ska hitta dem. Kan man bara strö ut där man ser fåglar när det inte snöar?
Har du inget fönster eller får du inte mata från lägenheten/huset du bor i? Har du en fröautomat så kan du annars hänga den i en tät buske utanför. Det förhindrar katter och större fåglar att komma åt fåglarna & frön, och du behöver INTE oroa dig för att fåglarna inte ska hitta maten, häng ut det idag och ser du inte fåglar där redan imorgon så ska jag äta upp min gamla keps.
Jag tycker att det är viktigt att mata dem så att jag kan se dem, jag tycker att det är en stor del av nöjet nämligen. Ser man dessutom fågeltrafiken så är det dessutom svårare att glömma bort fågelkäket när man är och handlar.. :)
Har hängt ut några talgbollar på balkongen men det är nästan aldrig någon där. En blåmes har varit på besök i början sedan försvann den. Vet inte, kan det vara fel på bollarna? Ska prova med smör. Hur gör du Jinge lägger ut stor bit eller delar du den i många små?
Jag skär smöret i en skiva som är 1 cm tjock, sedan hänger jag den i en påse från en uppäten talgboll.
Det är MÖJLIGT att din talgboll är för gammal, hänger den fritt? Kanske fåglarna har svårt att hålla sig kvar i den? Min hänger mot fönstret, just nu är det en stor hackspett som fyller på förråden, min stackars kattsambo försöker lägga tassarna över öronen för att få sova… :-) OM talgbollen är stenhård så kanske du ska köpa en ny och hänga bredvid den gamla. Man ska kunna känna att den är lite mjuk i rumstemperatur.
Och även hårda talgbollar går åt, det tar bara lite längre tid.
Jåglarna är vana att få mat av mig, så ibland på hösten så kan de sitta på fönsterbläcket och se anklagande ut… :-)
Men är det första gången du matar så ge dig till tåls, de kommer!
Tack Jinge! Jag tyckte att bollarna var hårda när jag sköpte dem. Ska köpa en ny sort som är mjuk och sätta upp lite smör också. Sedan ge dem tid.
Förr så matatade jag vid ett köksfönster nu i år provar jag på balkongen : )
Hyfsat balanssinne, stå på ett ben i timmar… :-P
Vi som bor i äldre hus och kanske otäta hus på landet bör inte ha fågelmatningen vid fönstren, det är rena in bjudningskortet till möss och i värsta fall råttor.
Jag har tre – fyra fröautomater och det är gott om fåglar där för jämnan, och de där jäkla katterna som grannarna har.
Fast nu har jag satt upp ett par kattskrämmor med överljud och ska sätta upp en till på ett strategiskt ställe.
Vad använder du som kattskrämmor?
En perfekt sådan är att klämma saften ur en halv citron, blanda ut med vatten, och sedan ”vattna” snön runt antar jag. Den doften hAtAr katter.. :)
Elektronisk med infraröd rörelsedetektor, en med fast frekvens och en med oscillerande. Den nya blir också med oscillerande
(har med åren blivit alltmer allergisk mot pälsdjur och det är inge kul när de har varit i utemöblerna på sommarna, det är en viss påfrestning att inte kunna andas)
Var handlar du detta? Claes Ohsson? Varunummer (direkt url?)
Jag har ett annat användningsområde som jag skvallrar om du kommer med en url… :-)
Bland annat på Jula, http://www.jula.se/djurskramma-animal-away-129003 och http://www.motavack.se/art-1.asp?id=22&iPageID=6
Även Conrad har, http://www.conrad.se/?ws_tp1=kw&ref=adwords&subref=tobias&category=SHOP_AREA_36898_0811050&gclid=CPi1qNOQ7KUCFQK-zAod91e7nw.
Rackarns! Funkar det där? Hur långt bort kan djuret vara?
Ungefär upp till 8 till 10 m i en tårtbitssektor är de riktigt effektiva. (utom på en tondöv katt, först när den kommer nån meter i från får den spatt och tvärvänder).
Problemet för mig nu är att jag har en gångväg upp till brevlådan och soptunna och någon katt som använder den som toalett, därför kommer jag sätt en kattskrämma riktat efter gångvägen
Kul grej! Men mänskliga öron hör inte ljudet?
De flesta människor hör det inte, några få unga med extremt bra hörsel kan höra det, min yngsta son t.ex.
Brukar gå och mata änderna med bröd, men går smör lika bra????
Gräsänder kanske klarar bröd, men småfåglar mår inte bra av det. Smör? Inte en aaaning.
Det kanske framstår som jag är expert, men det är jag INTE. Men jag har matat fåglar ändå eftersom jag tycker att det är kul och jag gillar fåglar. Mesar och trastar, lite hackspettar och diverse kråkfåglar och duvor käkar nästan allt. Det viktiga är att maten innehåller fett (bränsle). Margarin lär vara bättre än smör, men jag har aldrig margarin hemma, bara smör. Gå in på Sofnet.org och kolla om det finns info om änder där! Berättag ärna vad du kommer fram till!