Snöandet fortsätter

Jag vet inte, men trots min ålder så har jag inte upplevt någon vinter som ser ut att bli så här snörik någonsin, inte på våra breddgrader i alla fall. Jag har ett par bilder från Norge där det aktuella snödjupet var tre meter då bilderna togs, men det var uppe i fjällen.

Ser man på SMHI:s väder-
prognos just nu så ser det ut som om snöandet kommer att fortsätta till i eftermiddag någon gång, och till min förskräckelse så förefaller det som om hela lördagen och söndagen kommer betyda – mer snö. Det blir ett uppehåll i snöandet på totalt sex timmar, men bortsett från det så kommer det fortsätta.

Bilden här är nytagna, den har knappt torkat än och är tagen från mitt fönster nyss, jag skulle tro att en halvmeters snödjup har passerat, likaså har det nog redan kommit 20 cm nysnö. Själv ska jag ut och åka både tåg och buss idag så det gäller det väl att packa ryggsäcken med en termos kaffe och fyra limpmackor med falukorv. Det är bara att beklaga alla krakar som ska åka längre sträckor med tåg, eller köra bil långt.

Som framgår av bilden så har kommunen inte plogat gång och cykelvägarna än, för det som syns är just en sådan korsning. Ja jistanes, fryser det nu på ute till havs så kommer all ishavsluft att svepa ner över oss, då hade vi nog behövt ett eget kärnkraftverk här i Haninge. Vädret är verkligen ur led, alla väderspåmän har varnat att just det skulle inleda klimatförändringen, det är nästan så jag längtar till den dag temperaturen har gått upp med ett antal grader i genomsnitt. För visst är det vackert ute, men det är det på sydligare breddgrader också..

it , , , , , , , , svd dn1 ex gp1234 ab1 svt1

  8 comments for “Snöandet fortsätter

 1. 17 december, 2010 at 04:03

  Men att jordklotet i sin helhet blir varmare betyder ju inte med nödvändighet att vi får det varmare.
  Nu talas det ju ex. hur djupvattenpumpen vid antarktis, den som drar upp Golfströmmen hit, försvagas. Och på Grönland är det osedvanligt varmt just nu. Så, alltså, om Golfströmmen slutar strömma upp hit, då kommer vi att få det frostigt året om nästan – så alltså, vad de där graderna kan ställa till med i just vår klimat har vi ingen aning om.

  • 17 december, 2010 at 06:58

   Nej just det, och förändras golfströmmen så är det nog halvåriga vintrar vi har at tvänta.

   • Gert
    17 december, 2010 at 09:30

    Det pratas om att Golfströmmen försvagas, men jag har inte sett några källhänvisningar om detta. Har sett uppgifter om att amerikanska NASA har kollat denna atlantström de senaste 18 åren, men att de inte sett någon försvagning av denna. Jag kan dock inte heller länka till dessa uppgifter…

    Finns det nån där ute som kan ge länkar till säkra vetenskapliga rapporter om Golfströmmen?

    • 17 december, 2010 at 09:38

     Jag vet inte om det är spekulation eller inte, men jag såg på SVT att en förändrad salthalt i havet oxo kunde få till följd att Golfströmmen ändrades. Det sker säkerligen oxo med jämna mellanrum, men vårt ”mannaminne” är nog tämligen blekt ifall det rör sig om vart (fem siffror) år..

 2. Ken
  17 december, 2010 at 13:19

  Jinge, det är tur att du bor så högt upp, annars kommer du att bli insnöad denna vinter :-)
  Jag bor 6 meter över marken.

 3. Marie Ericsson
  17 december, 2010 at 17:17

  Om man läser berättelser och dikter från 1600-talet och framåt framkommer det ju att det oftast är vansinnigt kallt och snöigt på vintrarna i Sverige, så det här är väl inte någon ovanlig situation egentligen? Det är snarare de gröna vintrarna som varit konstiga, så ska det inte se ut under vintern här i uppe i höga nord. Tänk på hur svenskarna kunde gå över Stora Bält i mitten av 1600-talet, och det var ändå långt nere i Danmark. Bellman och Gustav III frös väl också en del, och själv minns jag hur jag grävde ut min bil ur snöhögarna mitt i Stockholm långt in på 80-talet. Kanske har klimatförändringsförnekarna rätt ändå, allt handlar bara om tillfälliga svängningar i klimatet.

 4. Bosse
  17 december, 2010 at 17:28

  Här är faktiskt inte mycket snö, 15-20 cm totalt kanske, och detta trots att jag bor på gränsen till ”Limes norrlandicus”. Men det snöar just nu så snötäcket ökas väl på något.

 5. Mikael Wallgren
  19 december, 2010 at 02:01

  Håller med Bosse, så mycket snö är det inte. Var det inte mer vintern 85-86? Men då var jag liten så jag kanske har snedvridet minne? Då var det i alla fall strömavbrott i flera dygn. Det var kul (i alla fall för en liten knatt som jag som inte fick allt merarbetet)

Comments are closed.