På onsdag blir det blot – Dagens bild


Den 20:e på kvällen klockan 23:09 så inträffar sommarsolståndet i år, själva midsommarafton firas dock först på fredag den 22:a.

Orsaken till flytten är förstås att arbetsköparna inte vill bjuda sina anställda på en ledig dag mitt i veckan, dessutom en dag som många nyttjar till att hylla Bacchus. Men jag väljer hellre den dag som våra förfäder använde för att hylla gudarna och sommarsolståndet, den 20 juni.

Nu hör det till saken att jag ibland firar andra gudar än de som finns tillgängliga i kyrkan. Inte för att jag tror på någon gud, men natten mot torsdag i nästa vecka bör firas till Bacchus ära, om den ska firas. Man kan välja Oden och Tor också om man vill, sommarsolståndet inträffar ju på onsdagen femtioen minut före torsdagen. Tar man Bacchus till hjälp så är det inga problem att hålla sig utomhus i femtioen minuter.

Visserligen kan man behöva försvara sig aktivt mot diverse flygande insekter, för ska man fira ordentligt så bör man ju befinna sig i närheten av något märkligt ställe, vid ett större istidsblock eller liknande, det duger inte riktigt med att bege sig ut till närmaste buske. Förfäderna uppmärksammade platser som såg märkliga ut, man säger att de trodde att gudarna skapat dem, hur man nu kan veta vad de trodde..

Mannen på bilden har gjort just det jag avser göra när jag blotar, dock inte i samma utsträckning. Troligen tar jag med mig en sillbit och en korv och hänger upp i närmaste träd, som ett offer till gudarna.

it Andra om: , , , , , , , , , , , dn12 ab1 sr gp12 svd12


3 svar till “På onsdag blir det blot – Dagens bild”

 1. Jinge – jag håller med dig helt och hållet. Samt tar mig friheten att fira ”Sommarsolståndet” på den rätta kvällen. Något jag gjort i många år.

  Dessutom anser jag att det var ett felaktigt beslut att göra den 6.Juni till Nationaldag. Självfallet skulle vi ha återgått till att göra Midsommaren till en rörlig helg med Midsommardagen som Nationaldag.

   • Jag håller oxå med er.
    Naturligtvis skall vi fira våra högtidsdagar efter de dagar som vårt solsystem framkallar. Vårdagjämning, sommarsolstånd, höstdagjämning och midvintersolstånd.
    Då slipper vi alla religiösa inslag, som inte har med vår kultur att skaffa.
    Återgå att fira dessa dagar så hedrar vi vår gamla agrara befolkning och slipper lida för någon korsfäst människa från mellanöstern.
    Dessutom får vi blota några gånger om året.