Kan djur vara fulsnygga? Dagens bild


Vissa djur är naturligt vackra, de flesta är säkert överens om den saken. Hur många kan exempelvis säga annat än att en katt är en fulländad skönhet, till och med folk som är kattallergiska tycker att katter är vackra. Hundar kan också vara det, även om andelen fula hundar väsentligt överstiger antalet fula katter.

Den här filuren är fulsöt, det är ett himla öde när det bara är varelsens mor som kan tycka att den är riktigt söt, å andra sidan så har djur inga begrepp om vad söt innebär, det är ett mänskligt begrepp som bara vi tvåbenta förstår. Har du en avvikande uppfattning så kan du försöka förklara för ett djur varför du tycker att det är gulligt och på vilket sätt.

Till och med en hamster blir förr eller senare aggressiv om du försöker dig på att förklara. Surikater är ett märkvärdigt djur, inte jättegulligt, det ser ut som om det svalt ättika, ändå så är det ett av Skansens mest populära djur, i alla fall hos barnen. Egentligen borde jag bege mig in till Skansen i morgon, problemet är bara att jag blir både sur och ledsen när jag ser hur de stora rovdjuren lider i sina alltför små hägn.

Skansen borde bara få hålla domesticerade djur på sitt lilla område, de borde definitivt inte få hålla stora rovdjur. Jag har tittat ett antal gånger på Allsång på Skansen, ofta så har jag funderat på hur de vilda djuren upplever de ljudnivåer som drabbar Skansenpubliken. Antagligen blir rovdjuren skrämda av allt oväsen, det tror jag i alla fall…

it Andra om: , , , , , , ab ex dn svd


11 svar till “Kan djur vara fulsnygga? Dagens bild”

 1. Inte ens fulsöt med de ögonen….

  Om andelen fula hundar överstiger antalet fula katter har jag inte tänkt på.
  Men en hund svämmar över av lycka när man kommer hem på ett sätt som en katt inte gör. Den är litet mer återhållsam.

  Men jag tycker Felin är en jättesöt katt, du skulle bara visa upp henne litet oftare.

  • Men en hund svämmar över av lycka när man kommer hem på ett sätt som en katt inte gör. Den är litet mer återhållsam.

   Ja, hundar är mer distanslösa på det sättet.

 2. …jo, den filuren var söt!
  Håller med dig om att Skansen inte skulle få ha rovdjur i sina hägn…en vild varg travar lätt två-tre mil per dygn och har normalt revir på ca 75 000 hektar till 200 000 hektar (beroende på bytesdjurens talrikhet).
  Det är en skam att Skansen får ha dessa rovdjur!

 3. Hm, jag visste faktiskt inte att katters skönhet var så unisont hyllad som påstås här. Själv tycker jag att alla katter mest ser likadana ut. Varken vackra eller fula, egentligen, bara… som katter brukar se ut.

  Att stora och vilda djur inte ska hållas i bur på zoo håller jag däremot med om.

  • :-) Har du fräckheten att antyda att jag skulle vara partisk, ja till och med kattfantast? :-)

   Det är enklare än så, betrakta en katt som går, springer eller hoppar. Det spelar ingen roll om det är våran lilla tamkatt eller en sibirisk tiger på 300 kilo. Du kan ALDRIG någonsin bli lika smidig. En katt som promenerar är avslappnad i -hela- kroppen under promenaden, titta på oss människor…

   • Ja, jag har en kär vän som är kattfantast, så jag tyckte mig känna igen vissa mönster.

    Hon är för övrigt så mycket kattfantast att hon försöker övertyga mig om att hennes katt inte gillar mig. Jag kan inte själv observera några tecken som styrker detta. Djuret stryker sig mot mig, låter sig villigt smekas och spinner när jag gör det. Men domen faller ändå tungt över mig: ”Nej, han tycker inte om dig!”

    Förutom att filosofera mycket över den psykologiska betydelsen av detta har jag valt att inta en neutral hållning till katter i allmänhet. Oavsett deras fysik.

    • Man bör hålla en väldigt neutral attityd mot en sibirisk tiger.

     Mja katters beteende kan vara knepiga, att den stryker sig mot dig behöver inte nödvändigtvis betyda något. Katter sprider sina feromoner genom att stryka sin kind eller sida mot något, det kan betyda att den inlemmar dig i sitt revir, det är under inga omständigheter en ovänlig handling. Att den spinner när den blir kelad med kan vara en passiv handling, men man ska komma ihåg att en katt som brutit benet – spinner.

     Men har du en ”kär” vän som hävdar ”Nej, han tycker inte om dig!”, så kan det tyda på att hon vill straffa dig kan jag tycka utan at tsträcka min amatörpsykologi alldeles för långt. Men du kan nog vara lugn, kissen anser att du är godkänd, och längre än dit kan man aldrig nå…

 4. Monstruöst med koncentrationsläger för djur, enbart stora parkområden på flera kvadratmil naturliga miljöer borde tillåtas, främst då för att bevara hotade arter. För övrigt anser nog Surikaten att den varje dag tvingas titta på tvåbenta beläten den helst av allt skulle vilja slippa se.