Jag plockade kantareller i Haninge på Julafton – Bilder


Vissa påstår att tiden är ur led, själv håller jag nog med om det, men då helst med tillägget att även kli-
matet är ur led, för inte är det vanligt att man plockar gula kantareller här i Haninge på – Julafton?

Dessa kantareller växer 75 meter norr om busshållplatsen ”Vallavägen” vid gamla Nynäsvägen. Jag hade varit uppe i centrum för att komplettera innehållet i mitt kylskåp, när jag klev av bussen tog jag som vanligt genvägen genom skogen eftersom den är snabbare, då fick jag syn på dessa svampar.

På bilden här till höger syns det klart och tydligt att det faktiskt är gula kantareller, jag är ingen svampkännare men här råder det ingen som helst tvekan. Hur det kommer sig att svampen börjar växa nu beror på att den tolkar vädret fel, och det kan man inte hålla emot den. Det är plus 5° i luften och i början av nästa vecka så hävdar SMHI att det ska bli 8-9° grader varmt. Och fördelen med den nuvarande årstiden är färgerna, kantarellen har ingen konkurrent som färgklick, något som gör att även usla kantarell-
plockare som undertecknad ser dem.

Jag känner till ett antal bra kantarellställen här i Handen och dessa ska jag kolla upp på söndag eller måndag då värmen når rekordnivåer. Jag undrar i mitt stilla sinne hur klimatförnekarna tänker när fler och fler hittar kantareller i skogen vintertid, det kan inte vara lätt att förklara. Man har ju hört rapporter om smultron nära Haparanda och igår var det någon som var ute och red och hittade kantareller. Kantarellen på bilden ska få sällskap, jag kommer utnyttja tillfället och gå ut med en korg i skogen, hoppas att inte tidningarna tipsas, för då blir det väl helt rensat.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , dn svd ab ex


10 svar till “Jag plockade kantareller i Haninge på Julafton – Bilder”

  1. Ja det är helt otroligt! Jag undrar om jag själv inte ska gå ut i morgon och motionera bort julmat i skogen. I bästa fall är det inte en helt lokal företeelse, i alla fall bör det kunna finnas något här i Tullinge.

  2. Kul grej! Jag undrar hur stor chansen är att hitta kantareller på julafton normalt sett? Du borde kanske lämna in ett par rader på V75? :-P

  3. Jag la märke till dem först när de byggde bo bredvid min balkong. Börjar de häcka redan nu lär de hinna med fler än två kullar..

  4. Jag gick min promenad i skogen och jag har faktiskt hittat kantareller , det är otroligt