Hägrarna vid Råstasjön


Häger, Råstasjön

Idag var jag iväg en sväng för att fotografera Häger, och jag lyckades med uppgiften som synes. Det är Solnas skatte-
betalare som driver fågelmatningen vid sjön, något som fått en hel del av de Stockholmsbaserade hägrarna att stanna över vintern.

I vanliga fall brukar de stå nere på isen, jag har visat bilder på detta förut , men idag sken solen så det var mycket folk ute och rörde på sig, hägrarna valde att sitta på lite större avstånd från dem som inte var täckta med fjädrar. Jag tror att många av dessa Solnahägrar sommartid häckar vid Isbladskärret på Djurgården, också det lättillgängligt. Bilden under detta härrör från Djurgården.

Häger, Djurgården

Annars häckar en stor koloni häger ute på en liten ö nära Dalarö Skans på somrarna. Men ska man ta bilder på dem så rekommenderar jag vintern och Råstasjön. Buss 505 från Ulrikdals station, det tar bara fem minuter dit. Annars är våra bevingade vänner svåra att komma åt ens med hyfsade teleobjektiv. I naturen är de väldigt skygga så där krävs ofta mycket stor och tung utrustning.

Ett lämpligt utflyktsmål eftersom det är mäktiga fåglar. För övrigt så återkommer jag om inventeringen av vinterfåglar som kommer nästa helg, men jag väntar nog till tisdag/onsdag så att det inte hinner glömmas bort.

Häger, Råstasjön

Såhär ser de ut då det inte är fullt med folk som vill kika på dem. Ofta finns det häger på 25-30 meters avstånd. Den hukande stilen beror helt på kylan… (Bilden från förra vintern) Bilder på Google Earth

it , , , , , , , , , , ,


6 svar till “Hägrarna vid Råstasjön”

  1. Jag var där i morse. Glömde räkna hägrarna som stod på isen idag, men för några veckor sedan var det minst fyrtioåtta stycken som stod på isen i sydvästra hörnet av sjön. Var egentligen där för att spana efter bofinkar och rödhakar som brukar övervintra vid matningen i skogen vid nordvästra änden av sjön, men de höll sig undan.

  2. Varje sommar ser jag häger flyga över bostaden och har bara någon kilometer till deras ”jaktställe”, ett ganska djupt dike till blötmarker.
    Den kanske ovanligaste fågel jag har sett är Rördrom, för en del år sedan vid Klövetbron över Klämmingen och mot kvarnägen. Den stod i en vassrugg stel som en pinne och det var bara en slump att jag såg den.