Den Reinfeldtska Vaccinbluffen

När nyheten om fågelinfluensan spred sig för ett par år sedan så befarade många att den virusstammen, H5N1, skulle mutera och få en pandemisk spridning bland människor. Det fanns också ett par tillfällen då den bevisligen smittat folk som inte hade varit i beröring med fåglar, vare sig odlade eller vilda. Den dåvarande folkhälsoministern Morgan Johansson uppmärksammades på den faktiska bristen på möjligheter till inhemsk vaccinproduktion och tillsatte luftfartsverkets generaldirektör Lars Rekke som utredare.

Lars Rekke kom fram till, i händelse av en pandemi då eller i framtiden, att landets befolkning skulle dra stor nytta av produktionsmöjligheter i Sverige eller i något annat av de nordiska länderna. Detta eftersom världens samlade resurser att tillverka vaccin bara var tiondelen av det verkliga behovet. Det är naturligt, varför skulle läkemedelsindustrin betala för en stor överkapacitet i produktionen som inte ledde till några intäkter?

Det var den främsta orsaken till att Lars Rekke fick en fortsättning på sitt uppdrag, en begäran om att utreda vilka företag som kunde bli aktuella för att stå för den faktiska produktionen om vi själva bekostade en fabrik. Ett uppdrag som Rekke redovisade till den socialdemokratiska regeringen.

Samtliga politiska partier samlades till ett möte i riksdagshuset och man beslöt att avsätta pengar till en sådan fabrik. Prislappen skulle belöpa sig till en miljard, men man räknade med ett samarbete mellan de nordiska länderna, och även med baltstaterna. Underhandskontakter med dessa grannländer hade visat att det var ett gemensamt intresse hos samtliga inblandade stater.

Vaccintillverkningen stod just då inför ett teknikskifte. I vanliga fall byggde tillverkningen på odling i ägg från hönor, men vid det aktuella tillfället så hade man med ny teknik startat massproduktion med genteknik. Det var en betydligt snabbare och billigare metod, något som i händelse av en pandemi skulle påskynda processen högst avsevärt.

Det var bara ett problem med tekniken. Den var ännu inte till fullo certifierad. Företag som sysslar med framställning av mediciner, dit ett vaccin hör, har noggranna bestämmelser för hur produktionsprocessen ska certifieras. Det var ett hinder på vägen, ett hinder som gjorde att beslutet inte hann tas av regeringen Persson. Att certifieringen skulle komma vilken dag som helst var inte tillräckligt för att man skulle våga ta ett beslut.

Så kom valet på hösten 2006. Vi vet alla hur det gick, ett nytt sätt att stjäla de sämst ställdas pengar presenterades med det fantastiska namnet ”Arbetslinjen”. De som främst gynnades av denna arbetslinje var de med allra högsta inkomsterna, de med största förmögenheterna och de lyckliga sällar

som ägde villor på 300 kvadratmeter eller mer med sjöutsikt. De som förlorade mest var givetvis sjuka, arbetslösa och pensionärer.

Och med nya kvastar i Rosenbad så gällde inte tidigare tvärpolitiska överenskommelser.

Aftonbladet: ”Sverige skulle ha en egen vaccinfabrik år 2010. Så lät det när debatten om fågelinfluensan var som hetast för några år sedan. Den förra regeringen satte av pengar och gav Lars Rekke i uppgift att förhandla fram ett avtal med industrin. Nu vet vi att Sverige inte kommer att ha någon vaccinproduktion inom överskådlig tid. Fredrik Reinfeldts regering stoppade arbetet med tillverkning i Norden.”

Elaka tungor, bland andra min egen, hävdar att detta givetvis handlar om att undvika nödvändiga utgifter för att på det sättet kunna skapa ännu större skattelättnader till dem som inte behöver några. Man har under den tid man suttit vid makten lånat pengar för att kunna sänka skatterna för dem som redan har så de klarar sig, och mer därtill. En utgift för en vaccinfabrik som, även om den höjer beredskapen rejält inför en pandemi, kan te sig onödig så länge man tror att ”marknaden” ska förse oss med nödvändigt vaccin.

Problemet med det resonemanget är att världens samlade kapacitet för att producera vaccin når taket vid 300 miljoner doser. Det betyder att det i nuläget krävs tjugo år för att tillverka vaccin åt alla som behöver. I ett sådant läge så har säkerligen en miljard människor dött på grund av – ålderdom, även om det inte är på grund av en pandemi.

Att man kan fatta ett sådant beslut beror givetvis också på att landets exekutiva ledning kommer att förses med ett fungerande vaccin samma dag ett sådant finns. Kungahus, regering, riksdag och de viktigaste myndighetscheferna och dessas familjer har givetvis förtur. Jag vet inte vilken sorts ”tur” som det svenska folket ska anses ha haft, men ”otur” ligger nära till hands. Otur att så många lät sig luras av de ”nya socialdemokraterna”. Det är samma gamla elitparti som de alltid har varit.

i Andra om: , , , , , , , , , , , t AB1234 DN1 Dbl12 SvD1

[tags]Reinfeldt, Regeringen, Alliansen, Vaccinfabrik, Lars Rekke, Morgan Johansson, Mexikanska sjukan, Pandemi, Influensa, Svininfluensa, Mexico, Politik[/tags]

  14 comments for “Den Reinfeldtska Vaccinbluffen

 1. Anders
  28 april, 2009 at 09:00

  Det är märkligt. Nyss intervjuades Maria Larsson på nyheterna, hon sade att människor måste lita på myndigheterna. Det fattar jag inte att hon kan säga. Hur ska man kunna lita på myndigheterna när de säger en sak och gör en annan? Det är inte bara det jinge tar upp här, se bara till Reinfeldts tal om att inte jaga en ungdomsgeneration, snacket om arbetslinjen mm. Att lita på myndigheterna verkar det inte finnas någon grund för.

 2. Max
  28 april, 2009 at 09:25

  Regeringen hoppas väl på att avskaffa arbetslösheten med hjälp av en pandemi?

 3. Martin
  28 april, 2009 at 11:50

  Max,
  utan arbetslöshet havererar kapitalismen.

  Borgarn riskerar inte enbart Sveriges ekonomi. Borgarna riskerar även vår hälsa. Var går gränsen för vad man är beredd att offra för att berika sig själv och de egna?

  Som flockdjur sluter sig människan samman i samhällen av två huvudsakliga skäl, reproduktion och trygghet. Om ett samhälle inte skapar ökad trygghet för individen så saknar det existensberättigande. Det är inte en ideologisk insikt, det är samhällets grundläggande biologiska funktion.

  Om ett samhälle misslyckas med sin biologiska uppgift, tycker jag inte att man har några som helst förpliktelser emot det.

 4. Gertkvist
  28 april, 2009 at 14:08

  Antingen hade regeringen kunnat säkra tillgången på vaccin genom att skapa en egen vaccinfabrik eller genom avtal med en vaccintillverkare.

  I båda fallen skulle svenskarna få vacciner ungefär samtidigt, eftersom tillverkningsprocessen är identisk.

  Regeringen Reinfeldt har valt alternativ två. Varför är det sämre än alternativ ett? Annat än för de som vill se Stålverk 80 i repris.

  • 28 april, 2009 at 15:17

   Du vet inte vad du talar om. Som vanligt….

   Det kommer att ta tjugo år att tillverka allt vaccin som behövs till planetens innevånare. Hade vi egen produktionskapacitet (vi har haft det förr) så hade det tagit endast några månader att producera för våra behov. Läs gärna bloggposten innan du kommenterar, är det något du inte förstår så fråga hellre.

 5. Dezcartez
  28 april, 2009 at 14:29

  Gissar att det blir någon slags folktribunal som tar hand om de ansvariga och ställer dem till svars för sveket mot folket efter att pesten passerat. Det lär inte räcka med det normala demokratiska ”straffet” att de inte röstas in igen.

 6. Christian
  28 april, 2009 at 14:30

  Spotta ut kolan, eller vad du har i munnen, och säg sedan ngt med innehåll! / Jinge

 7. 28 april, 2009 at 15:57

  Max@:
  ”Regeringen hoppas väl på att avskaffa arbetslösheten med hjälp av en pandemi?”

  Riktig satir :-)

  Det är Sd-s enda medel att äntligen bli av med invandrare. Men utan hets mot invandrare har de aldrig chansen att komma in i riksdag.

  :-)

 8. Gertkvist
  28 april, 2009 at 16:15

  Fakta: En svensk vaccinfabrik kan inte framställa vacciner snabbare än en kommersiell tillverkare, eftersom båda använder exakt samma teknik. Kommersiella tillverkare ser ingen mening med att levererar vacciner två månader efter konkurrenterna.

  Fakta: Sverige har köpt en leveransgaranti om vaccin i händelse av epidemi. Så det är inga 20 års väntetid, inte. Eller att enbart adelskalendern / partistyrelsen som skulle få vaccin.

  • 28 april, 2009 at 16:30

   En svensk fabrik skulle drivas av ett kommersiellt företag, ett av världens största. Fabrikens lokalisering skulle vara Sverige och första prioritering vore de skandinaviska länderna inklusive baltstaterna. Men eftersom en sådan anläggning kan producera en halv miljon vaccin i veckan i bästa fall så skulle vi inte behöva lita till andras gottfinnande.

   Och eftersom tillverkningskapaciteten globalt ligger på 300 miljoner vaccin (2006 års siffror) så kan man räkna med att vissa inflytelserika stater skulle förse sig. För inte skulle Sverige få 1/30-del av produktionen för att vi är ”snälla”…

   Och räkna gärna hur många år det skulle ta att tillverka sex miljarder doser, men det är som vanligt när det gäller dig…

 9. Rollo
  29 april, 2009 at 08:18

  Läs kommentarsreglerna,om du kan… / Jinge

 10. Mårten
  30 april, 2009 at 00:19

  Läs kommentarsreglerna!!

  Siffran 300 miljoner kommer från Lars Rekkes utredning.

 11. Inger
  30 april, 2009 at 13:11

  xxx

 12. mia nilsson
  4 maj, 2009 at 09:16

  Fredrik Reinfeldt spelar poker med våra liv.Han påminner om en annan fruktad ledare…HITLER!Han är tydligen kapable till vad som helst och ändå får han sitta kvar och styra vårt land trots att han visar gång på gång hur han skiter i människor och bara har blinkande Dollartecken framför ögonen.Han borde fan låsas in för detta kan få förödande konsekvenser!!!!!

Comments are closed.