Dagens bild – II Söders höjder


Det blir förstås ytter-
ligare några bilder från dagens utflykt till Söder. Dessa bilder är från Mäster Mikaels gata, på ren svenska betyder det bödelns gata, för Mikael var stadens bödel.

Jag har givetvis läst om det, men jag är osäker på om Mikael levde på 17- eller 1800-talet. Men ämbetet gick ofta i arv från far till son vilket gör att det om inte annat var Mikaels son som bodde här sist. Huset nedan är jag inte säker på, det kan vara det han bodde i, men det finns också flera alternativa hus.

Som vanligt så finns det säkert besökare här som kan lämna besked. Det kan bli fler bilder här, men jag kanske lägger dem på Bilderblogg.se istället, jag får se.

Lyktan på väggen är en lite senare variant, om det har varit en gaslykta eller om det helt enkelt är en nytillverkad sak vet jag inte, men den har i alla fall gjorts med en äldre modell som förlaga.

Idag är den i alla fall elektrifierad, och det
ser ut som om det är en låg-
energilampa som sitter i den.

Titeln Mäster användes säker-
ligen inte bara av bödeln, jag antar att alla specialister inom det egna hantverket kallades så, för det är väl knappast någon som tror att ”Mäster Palm” var en bödel.

Idag på morgonen såg jag ett antal av dem som bor i dessa hus, de gick nämligen ut med sina små hundar. De tycker antagligen att det är rätt skönt att inte turistsäsongen har börjat än, då antar jag att det är rätt så många som springer med kamera där uppe.

Någon dag ska jag bege mig till andra sidan Götgatan och de kåkar som ligger där. I en av dessa har jag varit inne massor av gånger på sena sextiotalet. De som disponerade huset då var två mycket kända författare, och deras dotter var nämligen FNL:are som undertecknad, men det är en helt annan historia.

(Bilderblogg.se uppdaterad)

it , , , , , ,


8 svar till “Dagens bild – II Söders höjder”

 1. Häftigt med lite stockholmsbilder. Själv hoppas jag kunna köpa en Canon systemkamera innan semestrern, får se om jag åker förbi och tar några egna bilder.

 2. Inte helt osannolikt att vi har träffats på den tid då det begav sig.
  Jag har också bladat Vietnambulletinen på Pålsundsgatan. Åkt runt med en viss Y H i en uråldrig 2CV skåp och affischerat inför demonstrationer.
  Var entusiastisk dokumentärfotograf men hela mitt arkiv gick åt helvete på ett sätt som jag väljer att inte berätta här och nu.

  • Var entusiastisk dokumentärfotograf men hela mitt arkiv gick åt helvete på ett sätt som jag väljer att inte berätta här och nu.

   Tråkigt, men det låter spännande..?

  • Vågar gissa att jag ingår i den lilla skara av nu levande svenskar som har vevat igång en bilmotor. Behövdes ibland på den gamla bilen.

 3. På tal om klassiskt foto:
  Ett bra sätt att pressa Tri-X var att framkalla i utspädd 1:3 D-76, helst varm, d v s runt 30 C under en halvtimme eller mer. Kunde ge +3 bländarsteg eller så. Kornigt och kontrastrikt.
  En bra ide är att inte ladda en framkallningsdosa för att göra detta efter en väl genomjobbad kväll i mörkrummet. Risken att somna där du sitter för att vagga dosan varje halv minut är ganska stor.

 4. En kul metod som jag sett då det är bråttom att få användbara bilder för pressen är T-spritstorkning.
  Snabb fixering och sköljning varefter filmremsan dränks i T-sprit. Man sätter eld på spriten och släcker omedelbart elden med handen. resultatet blir en hyfsat torr och kopierbar filmremsa.
  Don´t try this at home boys and girls!