Jag har tidigare några gånger berättat om mitt eget historieintresse, en av de saker jag tycker allra bäst om är att besöka gamla kyrkor. Orsaken är enkel att förstå, de är helt enkelt välvårdade fornminnen.
Johan Fors, Ösmo 1729: ”Ödsmo kyrcka ligger på en hög backe belägen 5 mihl ifrån Stockhholm uti Södertörn; är en ibland de wackreste kyrckor uti Södermanland. Tilförne har här allenast warit en liten Trä-kyrckia. Af några finnar uppbyggd, som här vid siökanten satt sig neder och rögd af skogen, hwaraf denna kyrcka sedan med hela socknen haft sin namn.”
Kyrkan är dessutom rikt dekorerad av Albertus Pictor, en man som alltid fascinerat mig. Som konstnär kan han diskuteras, men som företagare var han strålande.
Wikipedia: ”Albertus Pictor döptes till Albrekt Immenhausen efter sin födelseort i tyska delstaten Hessen. Albrekt utvandrade till Sverige och dyker upp i de svenska källorna 1465 då han antogs som borgare i staden Arboga. Hans färdigheter uppmärksammades tidigt och efter att han 1473 gift sig i Stockholm med Johan målares änka tog karriären fart.
Albrekt Målare målade ett drygt trettiotal kyrkor runt om i landet, men var främst verksam i Mälarlandskapen. En av de mest välbevarade är Täby kyrka där den unika målningen med en riddare som spelar schack med döden återfinns.”
Kyrkokonst kan ofta vara av den naivistiska typ som dekorationsmålare som Pictor använder sig av, jag räknar med att besöka åtskilliga av de kyrkor där han gjort målningen, så fler bilder är att vänta här på bloggen.
Inom den närmaste framtiden kommer jag säkerligen göra minst ett kyrkobesök i veckan. Det är inte speciellt ofta en ateist som undertecknad annars är i Guds hus, men det händer faktiskt. Senast igår så var jag i Hjorthagens kyrka, då för att bese de två yngsta barnbarnen som gick i luciatåget.
Vilken kyrka som står på tur har jag ännu inte bestämt mig för, men visst lutar det åt Täbyhållet.
Med andra ord så kommer det säkerligen fler bilder som avbildar Albertus Pictors bilder..
Johan Fors, Ösmo 1729: ”Ödsmo kyrcka ligger på en hög backe belägen 5 mihl ifrån Stockhholm uti Södertörn; är en ibland de wackreste kyrckor uti Södermanland. Tilförne har här allenast warit en liten Trä-kyrckia. Af några finnar uppbyggd, som här vid siökanten satt sig neder och rögd af skogen, hwaraf denna kyrcka sedan med hela socknen haft sin namn.”
Bara språket är helt underbart i sig. Tänk om det fanns en tidsmaskin. Vapenskölden vid sakristian kan vara från ätten Adlercreutz, men jag är inte säker på det.
intressant Andra om: Albertus Pictor, Kyrkomålare, Konst, Kultur, Naivist, Dekorationsmålare, Historia, Fornminnen, Ösmo kyrka, Ösmo t
9 svar till “Dagens Bild – Ösmo Kyrka”
Pictor är en berömd kyrkomålare, men du tycker inte att han är bra?
Mja, det är väl snarare så att jag inte tycker att den naivistiska gren han representerar är speciellt svår at t åstadkomma.
Det tycks vara ett begravningsvapen som hänger på väggen, kanske efter någon lokal storpamp. Det var inte bara adeln som hedrades med dessa anskrämliga beläten så det kan vara intressant om det går att dra upp texten i sköldens underkant på originalbilden. Kanske går den att läsa?
Må vara att Pictor målade naivistiskt men det var väl den tidens berättarteknik till de oskolade massorna. Vår tids konstarter kommer heller inte att värderas nådigt om +500 år. :-)
Det är möjligt, ska kolla bilden vid ngt tillfälle. Jo Pictor var ett barn av sin tid men han var väl samtida med Michelangelo?
Tror inte att Michelangelo’s målningar var avsedda för att kristna några finnar vid siökanten i Ösmo, men konsthistorien hade varit roligare med det omvända förhållandet. :)
Olof Törnflycht i Ösmo. Men han var inte finne… Tror jag…
Det var som fan. Den kameran och din stadiga hand ger dagens guldstjärna i magnumformat. Tack!
Men den kostar en slant oxo… :-) Skruvar man upp ljuskänsligheten så går det bra att fotografera där de flesta kameror kroknar.
Jag höll på att bli extern kyrkomålare för några år sen. Det gällde att tjära taket på Ösmo kyrka, något som Micke Larsson i Stugun började sin starta eget-firma med. Efter några månader sedan buden kommit in avbröts anbudsförfarandet och tjärandet lades ut till några etablerade svarta kyrkmålare…