Dagens bild – Tiggare


Idag varvade jag inte nyhetskonsumtionen med att fotografera koltrastar, istället stack jag och min son in till Fjollträsk för att knalla runt lite. Vi åkte till Gamla Stan, helt utan att tänka på att det är lördag och därmed en massa turister, för till och med i mulet och ganska ruggigt väder så är det gott om turister på plats.

Tiggare

När jag var liten så brukade jag och kompisarna knalla runt i stan på helgerna, naturligtvis hamnade vi ofta i Gamla stan, men några tiggare såg vi aldrig, inte vad jag minns i alla fall. Å andra sidan fanns det en lag mot tiggeri på den tiden, och jag undrar om det inte är dags att återinföra den lagen. Möjligen kan man avvakta, men får vi inte en ny regering snart så kommer allt fler väl tvingas till tiggeri när man saboterar sjukförsäkringen, a-kassan och pensionerna som den nuvarande gör. Bilder på Google Earth

it , , , , , , , , ab ex svd dn dagen


13 svar till “Dagens bild – Tiggare”

 1. Det är inte omöjligt att det i Sverige, om 30-50 år, utspelas liknande scener som de i Egypten idag. Tycker ni att i jag överdriver? Det kan gå snabbt. Utvecklingen i Sverige är obehaglig.

   • Tror jag med…

    Annars påstås det att en firma (LA baserade Narus) sålt grejer till Mubarak där man kan kolla varifrån och vad man tvittrar/fisbookar inklusive mobiltrafik,iaf position.

    Kanske US hjälpen som det pratas om från tex Google är en reklamgrej…. vad vet jag.

    God Natt!

  • Ja det är så, vi lever redan nu under förtryck, utövat på ett subtilt sätt. Vi har också hög arbetslöshet, massor av människor som lever på existensminimum, poliser som ostraffat kan ha ihjäl folk som pinkat på gatan, häkten där de intagna dör stup i kvarten på de mest konstiga sätt. Och till råga på allt får vi nu en yrkesarmé som inte kommer ställa sig på folkets sida om det skulle bli massprotester (Egypten har tack och lov en värnpliktsarmé).
   Snart får egyptierna komma hit och lära oss demokrati.

 2. De finns nere i Ystad också kommer jag ihåg nu när jag ser bilden. Visserligen var det något år sedan jag var inne i centrum till fots. Men jag har svårt att tänka mig att de skulle vara borta från shoppinggatan där nu.
  Fast nu är väl inte de där tiggarna utförsäkrade svenskar om jag inte tar fel utan de kommer längre ifrån.

 3. Det är förvisso sant att det kommer en del som ägnar sig åt tiggeri på Pendeltåg och i tunnelbanan, men många av de tiggare du kan se på gatan i Stockholm är -inte- invandrare. Bostadslösa män och kvinnor är oftast från Sverige, som andra nation på den topplistan kommer Finland.

 4. Här om dagen såg jag en utländsk tiggare knäböja i kylan efter några slantar. Stannade till för att se om han fick något av någon. Efter en lång stund var det en äldre utländsk dam som skänkte för att därefter åtföljas av en ung somalisk kvinna klädd i huvudduk.

  Nästa dag när jag observerade en annan av de utländska tiggarna så fick jag syn på hans tiggar-kompis som hade avslutat sitt pass och var på väg mot den som ännu jobbade. När den gamle mannen gick där långsamt med sin krycka så förstod jag att han var i illa skick på riktigt. Det som jag fortfarande inte kan förstå är hur de människorna får ihop sitt leverne genom detta så ogenerösa och för kroppen ansträngande jobb.

 5. Det där är en proffstiggare. Har själv sett hur de byter skift och positioner i centrala stockholm, och hur de övervakas av andra individer som går runt och håller koll på de olika tiggarna.

 6. Ja, det är samma sak i Helsingborg, de har börjat stå på knä och tigga, det gjorde de inte förut. Helt klart en proffstiggare, förmodligen från Rumänien eller så. Förmodligen tillhör många av tiggarna i Sverige samma liga eftersom de har samma tillvägagångssätt och byter metoder i hela landet samtidigt. Undrar hur mycket tiggarna får behålla av det de samlat ihop?

  När jag bodde i Örebro så observerade jag dem lite grand och de verkar väldigt organiserade. Jag såg en tant stå och tigga utanför Systembolaget och plötsligt kom en splitter ny Golf och hämtade henne och lämnade av en ung flicka, sen drog bilen igen snabbt som attan. Bytet gick på kanske tre sekunder och inte många potentiella givare hann se det. Chauffören såg INTE trevlig ut…